Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΦΛΟΥΔΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΦΛΟΥΔΑ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Επιλέγουμε πορτοκάλια μεγάλα χοντρόφλουδα χωρίς χτυπήματα με σφιχτή φλούδα και σάρκα.
- Πλένουμε τα πορτοκάλια και τα στεγνώνουμε.
- Με πολύ ψιλό τρίφτη αφαιρούμε ελαφρά το ξύσμα πορτοκαλιού επιφανειακά.
- Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε οριζόντια μία μικρή φέτα και από τις δύο πλευρές του φρούτου το πάνω και το κάτω μέρος.
- Χαράζουμε κατά μήκος στα τέσσερα και αφαιρούμε τις φλούδες με πολλή προσοχή για να μην σπάσουν. Στο τέλος θα έχουμε 32 φλούδες από πορτοκάλι.
- Τυλίγουμε κάθε φλούδα πορτοκαλιού σε σφιχτό ρολό, στερεώνουμε με οδοντογλυφίδα ή εναλλακτικά περνάμε χοντρή κλωστή με χοντρή βελόνα και φτιάχνουμε ένα κολιέ-αρμαθιά από φλούδα πορτοκάλι.
- Βάζουμε μεγάλη κατσαρόλα με νερό να πάρει βράση.
- Στο βραστό νερό που συνεχίζει και βράζει, βουτάμε τις φλούδες πορτοκαλιού για 4-5 λεπτά να βράσουν.
- Βγάζουμε τις φλούδες πορτοκαλιού και τις βάζουμε σε σουρωτήρι.
- Αλλάζουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για να βράσουμε τις φλούδες πορτοκαλιού για 2-3 λεπτά αυτή τη φορά.
- Επαναλαμβάνουμε ακόμη μία φορά.
- Αφού ζεματίσουμε για τρίτη φορά τις φλούδες πορτοκαλιού τις βγάζουμε από το καυτό νερό και τις βάζουμε σε μεγάλο μπολ με κρύο νερό.
- Αφήνουμε τις φλούδες πορτοκαλιού για 12 ώρες μέσα στο κρύο νερό. Ενδιάμεσα σε αυτό το διάστημα αλλάζουμε 3-4 φορές το νερό.
- Μετά από 12 ώρες βγάζουμε τις φλούδες από το νερό και τις βάζουμε πάνω σε καθαρή απορροφητική πετσέτα.
- Αφαιρούμε τα στηρίγματα και ταμπονάρουμε καλά να τραβήξει η πετσέτα όσο περισσότερο νερό γίνεται.
- Τώρα οι φλούδες πορτοκαλιού έχουν πάρει το σχήμα ρολού και θα το κρατήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του βρασμού.
- Βάζουμε κατσαρόλα με χοντρή βάση στη φωτιά (χρειαζόμαστε μεγάλη κατσαρόλα φαρδιά).
- Ρίχνουμε τη ζάχαρη στην κατσαρόλα μαζί με το νερό και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε να πάρει βράση το σιρόπι και βράζουμε για 5 με 6 λεπτά.
- Τότε, προσθέτουμε μέσα τις φλούδες καρουλάκια πορτοκαλιού.
- Σιγοβράζουμε για 30 λεπτά το γλυκό φλούδα πορτοκάλι και το αφήνουμε μέσα στην κατσαρόλα μέχρι να κρυώσει τελείως.
- Αφού κρυώσει τελείως το γλυκό του κουταλιού, πρέπει να το ξαναβάλουμε στη φωτιά να ξαναπάρει μία βράση και να δέσει σωστά το σιρόπι, για λίγα λεπτά.
- Τότε, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε για 1-2 λεπτά να βράσει.
- Το γλυκό πορτοκάλι φλούδα πρέπει να κρυώσει μέσα στην κατσαρόλα. Χωρίς καπάκι, αφήνουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη απλά με μία πετσέτα, μέχρι να κρυώσει τελείως το γλυκό κουταλιού και το σιρόπι.
- Έχουμε έτοιμα αποστειρωμένα βάζα και καπάκια και ισομοιράζουμε το κρύο πλέον γλυκό στα αποστειρωμένα βάζα.
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
- Το γλυκό πορτοκάλι φλούδα, διατηρείται με αυτό τον τρόπο μέχρι και ένα χρόνο.
- Απαραίτητα για να διατηρηθεί το γλυκό έως και έναν ολόκληρο χρόνο, είναι η ζάχαρη και το σωστά δεμένο σιρόπι.
Προτεινόμενα άρθρα
ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ ΚΑΙ