Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ
Εκτέλεση
- Για να κάνουμε το γλυκό περγαμόντο, πλένουμε πρώτα πολύ καλά τα φρούτα και τα ξύνουμε ελαφρά στο ψιλό μέρος του τρίφτη.
- Αφαιρούμε οριζόντια μια μικρή φέτα και από τις δύο πλευρές του φρούτου (το πάνω και το κάτω μέρος).
- Χαράζουμε κατά μήκος στα τέσσερα εάν είναι μεγάλα τα φρούτα ή στα τρία αν είναι μικρότερα. Χρειαζόμαστε 32 φλούδες.
- Για να κάνουμε καρουλάκι γλυκό κουταλιού περγαμόντο, χρειαζόμαστε βελόνα και κλωστή ή οδοντογλυφίδες.
- Με χοντρή βελόνα και κλωστή φτιάχνουμε καρουλάκια (γιρλάντες) τις φλούδες ή τσιμπάμε κάθε φλούδα με οδοντογλυφίδα ώστε να γίνει καρουλάκι.
- Μπορούμε επίσης να ψιλοκόψουμε τις φλούδες όπως το κυδώνι.
- Σε νερό που βράζει βουτάμε τις φλούδες για 4΄-5΄. Το ζεμάτισμα είναι απαραίτητο για να ξεπικρίσει το φρούτο.
- Βγάζουμε τις φλούδες και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν για λίγο.
- Ξεπικρίζω μία φορά το περγαμόντο γιατί θέλω να κρατήσω όλο το μαγικό άρωμά του. Μπορείτε όμως να κάνετε περισσότερα ξεπικρίσματα, 2 ή 3 στο σύνολο, σε καθαρό νερό.
- Αφαιρούμε την κλωστή.
- Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη µε το νερό και αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις για λίγα λεπτά.
- Τότε προσθέτουμε τις φλούδες περγαμόντου και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι.
- Καλύτερα είναι να δέσουμε 30΄ το γλυκό την πρώτη φορά. Να το αφήσουμε να κρυώσει τελείως και αν χρειάζεται το ξαναδένουμε λίγα λεπτά ακόμα.
- Στον τελευταίο βρασμό προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
- Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως στην κατσαρόλα. Το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και το διατηρούμε για πάνω από ένα χρόνο σε δροσερό, σκοτεινό σημείο.
- Το ξύσμα που περισσεύει από το καθάρισμα του περγαμόντου το κάνουμε λικέρ περγαμόντο!