Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Διαλέγουμε ακέρωτα μανταρίνια, μέτρια σε μέγεθος, ώριμα αλλά σφιχτά και κατά προτίμηση χωρίς κουκούτσια. (Αλλιώς αφαιρούμε τα κουκούτσια).
- Πλένουμε τα μανταρίνια και αφαιρούμε τα κοτσάνια.
- Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, βυθίζουμε τα μανταρίνια ολόκληρα και βράζουμε για 4-5′.
- Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό να κοπεί ο βρασμός τους.
- Πετάμε το νερό.
- Μετά, με κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε τα μανταρίνια σε λεπτές φέτες με τη σάρκα και τη φλούδα μαζί.
- Με ψαλίδι, αφαιρούμε τις λεπτές λευκές μεμβράνες στις ενώσεις.
- Αν υπάρχουν κουκούτσια, τα συγκεντρώνουμε όλα και τα δένουμε σε τουλπάνι. Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πηκτίνη και θα βοηθήσουν στο να δέσει ωραία η μαρμελάδα.
- Μετά το βράσιμο, αφαιρούμε το τουλπάνι με τα κουκούτσια, αφού το στύψουμε πολύ καλά.
- Σε καθαρή κατσαρόλα με χοντρή βάση, ρίχνουμε τα μανταρίνια και 5 φλ. νερό.
- Αφήνουμε να βράσουν για 15 ´ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρά η φλούδα.
- Τότε, προσθέτουμε τα 3 φλ. ζάχαρη.
- Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη.
- Από την ώρα που θα πάρει βράση, ανακατεύουμε τακτικά με ξύλινη κουτάλα.
- Βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά για περίπου 30′ μέχρι να σκουρύνει ελαφρά και να πυκνώσει.
- Στα τελευταία λεπτά του βρασμού, ρίχνουμε το χυμό λεμόνι κι αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Ισομοιράζουμε την καυτή μαρμελάδα σε καυτά αποστειρωμένα βάζα.
- Γεμίζουμε τα βάζα με μαρμελάδα μανταρίνι μέχρι πάνω.
- Τα αναποδογυρίζουμε στον πάγκο της κουζίνας κι αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
- Τα διατηρούμε σε δροσερό και σκιερό σημείο της κουζίνας.
- Αν ανοίξουμε ένα βάζο το συντηρούμε στο ψυγείο.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Όταν η μαρμελάδα αφήνει παχιά στρώση που στέκεται στη ράχη της κουτάλας, τότε είναι έτοιμη.
- Συγκεκριμένα, τραβάμε μια δαχτυλιά στην ράχη της κουτάλας με τη μαρμελάδα. Αν ο δρόμος που χαράξαμε μείνει ανοιχτός η μαρμελάδα είναι έτοιμη. Αν κλείσει, τότε σημαίνει ότι θέλει ακόμα λίγα επιπλέον λεπτά βράσιμο.
- Παγώνουμε ένα πιατάκι στην κατάψυξη για λίγα λεπτά.
- Βάζουμε λίγη μαρμελάδα επάνω στο παγωμένο πιάτο.
- Το βάζουμε στην κατάψυξη για 2-3′.
- Αγγίξτε τη μαρμελάδα στο πιάτο και αν κάνει ρυτίδες είναι έτοιμη. Αν τρέχει και είναι ρευστή, θέλει βράσιμο για λίγα επιπλέον λεπτά.