Στο τέλος έδωσα τη συνταγή στους πελάτες μου για να την απολαμβάνουν στο σπίτι τους! Είναι εντυπωσιακή, κατάλληλη για μπουφέ, για...

Στο τέλος έδωσα τη συνταγή στους πελάτες μου για να την απολαμβάνουν στο σπίτι τους! Είναι εντυπωσιακή, κατάλληλη για μπουφέ, για τραπέζι.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
163

Για τη σαλάτα της Αργυρώς

  • 2 μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 κολοκύθια
  • 2 κόκκινες πιπεριές
  • 2 κίτρινες πιπεριές
  • 2 ξερά κρεμμύδια κόκκινα
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. μαύρη σταφίδα
  • 1 φλ. κουκουνάρι
  • 1/2 φλ. ξίδι μπαλσάμικο
  • Ελάχιστη ζάχαρη (προαιρετικά)
  • Αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Ξινομυζήθρα Πάρου για το σερβίρισμα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 320 Θερμίδες
    (kcal)
  • 50% Λιπαρά
  • 30% Υδατ/κες
  • 20% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Ψήνουμε τα λαχανικά σε καλά προθερμασμένο φούρνο.

Βάζουμε τη σαλάτα στο ψυγείο να παγώσει.

Για τα λαχανικά

Πλένουμε όλα τα λαχανικά για τη σαλάτα της Αργυρώς.

Τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε καρέ, 1,5 εκατοστού.

Αφήνουμε τα κρεμμύδια στο πλάι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Θα ψήσουμε στην μεσαία σχάρα.

Aραδιάζουμε τη μελιτζάνα, τις πιπεριές και τα κολοκύθια σε μεγάλη λαμαρίνα απλωτά. Να μην καλύπτει το ένα το άλλο.

Ραντίζουμε με ελάχιστο από τo συνολικό ελαιόλαδο.

Ανακατεύουμε τα λαχανικά και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 10′ να μαλακώσουν ελαφρά.

Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Για τα κρεμμύδια

Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε φαρδιά κατσαρόλα.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε καρέ και σοτάρουμε για 4-5′ ανακατεύοντας χωρίς να πάρουν χρώμα. Απλά να μαλακώσουν.

Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη κι αφήνουμε να καραμελώσουν.

Ρίχνουμε τις σταφίδες και το κουκουνάρι και σβήνουμε με το βαλσαμικό ξύδι.

Αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 4-5′ να γλασάρει το ξύδι.

Αποσύρουμε από την φωτιά.

Διαφήμιση

Για τη σαλάτα

Προσθέτουμε τα ψημένα λαχανικά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.

Ανακατεύουμε με προσοχή μην λιώσουμε τα ψημένα λαχανικά.

Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Βάζουμε τη σαλάτα στο ψυγείο να παγώσει.

Την επόμενη ημέρα είναι ακόμα πιο νόστιμη.

Τη σερβίρουμε σκέτη ή με ξινομυζήθρα Πάρου.

Μυστικά

Απολαύστε την τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού σαν ελαφρύ γεύμα.

Aνακατέψτε τη με κρύα ζυμαρικάκους κους ή κινόα και θα έχετε μια τελείως διαφορετική εκδοχή.

Διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 ήμερες και όσο μένει, γίνεται ακόμα πιο νόστιμη.

Μετά την εντυπωσιακή σαλάτα της Αργυρώς, δείτε και την παρακάτω τέλεια συνταγή για μπουφέ και τραπέζι:

Διαφήμιση

Ποια σαλάτα εσείς προτιμάτε;

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Ιδανική σαλάτα για όσους θέλουν να προσέξουν το βαρος τους. Εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, η συγκεκριμένη σαλάτα μας εφοδιάζει περίπου με τη μισή ποσότητα που χρειαζόμαστε ημερησίως, συμβάλλοντας στην καλή υγεία του εντέρου και στον γρηγορότερο κορεσμό. Θυμηθείτε να ξεκινάτε το γεύμα μας πρώτα με σαλάτα μειώνοντας έτσι την πιθανότητα υπερακατανάλωσης. Επίσης, πλήθος βιοδραστικών κι αντιοξειδωτικών συστατικών από τα λαχανικά μας δίνουν μια συνταγή που αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο για την υγεία μας.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται