Εκτέλεση
Πλένουμε όλα τα λαχανικά για τη σαλάτα της Αργυρώς. Τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε καρέ, 1,5 εκατοστού. Αφήνουμε τα κρεμμύδια στο πλάι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς C στον αέρα. Θα ψήσουμε στην μεσαία σχάρα.
Aραδιάζουμε τη μελιτζάνα, τις πιπεριές και τα κολοκύθια σε μεγάλη λαμαρίνα απλωτά. Να μην καλύπτει το ένα το άλλο. Ραντίζουμε με ελάχιστο από τι συνολικό ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε τα λαχανικά και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C για περίπου 10′ να μαλακώσουν ελαφρά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε φαρδιά κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε καρέ και σοτάρουμε για 4-5′ ανακατεύοντας χωρίς να πάρουν χρώμα. Απλά να μαλακώσουν. Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη κι αφήνουμε να καραμελώσουν. Ρίχνουμε τις σταφίδες και το κουκουνάρι και σβήνουμε με το βαλσαμικό ξύδι.
Αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 4-5′ να γλασάρει το ξύδι.
Αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε τα ψημένα λαχανικά και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Ανακατεύουμε με προσοχή μην λιώσουμε τα ψημένα λαχανικά.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά. Βάζουμε τη σαλάτα στο ψυγείο να παγώσει. Την επόμενη ημέρα είναι ακόμα πιο νόστιμη.
Τη σερβίρουμε σκέτη η με ξινομυζήθρα Πάρου.
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
«Ιδανική σαλάτα για όσους θέλουν να προσέξουν το βαρος τους. Εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, η συγκεκριμένη σαλάτα μας εφοδιάζει περίπου με τη μισή ποσότητα που χρειαζόμαστε ημερησίως, συμβάλλοντας στην καλή υγεία του εντέρου και στον γρηγορότερο κορεσμό. Θυμηθείτε να ξεκινάτε το γεύμα μας πρώτα με σαλάτα μειώνοντας έτσι την πιθανότητα υπερακατανάλωσης. Επίσης, πλήθος βιοδραστικών κι αντιοξειδωτικών συστατικών από τα λαχανικά μας δίνουν μια συνταγή που αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο για την υγεία μας.»
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.
Extra Tips
-Απολαύστε την τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού σαν ελαφρύ γεύμα.
-Aνακατέψτε τη με κρύα ζυμαρικά, κους κους ή κινόα και θα έχετε μια τελείως διαφορετική εκδοχή.
-Διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 ήμερες και όσο μένει, γίνεται ακόμα πιο νόστιμη.
Μετά την εντυπωσιακή σαλάτα της Αργυρώς, δείτε και την παρακάτω τέλεια συνταγή για μπουφέ και τραπέζι