Τα λεμόνια τουρσί είναι λεμόνια σε άλμη που συντηρούνται για πολύ καιρό στο βάζο. Συνταγή από τη Μέση Ανατολή και τις βόρειες χώρες της Αφρικής.

Τα λεμόνια τουρσί είναι λεμόνια σε άλμη που συντηρούνται για πολύ καιρό στο βάζο. Συνταγή από τη Μέση Ανατολή και τις βόρειες χώρες της Αφρικής.

  • προετοιμασία 5 λεπτά
5

Υλικά

  • Μερίδες 1 βάζο

Λεμόνια τουρσί στο βάζο

  • 6 μέτρια λεμόνια (βιολογικά & ακέρωτα)
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. αλάτι χοντρό
  • Χυμός λεμονιού
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τα λεμόνια τουρσί

    Τα λεμόνια τουρσί ή κονφί, είναι ιδανικά για κάθε συνταγή όπως αρνί με πατάτες στο φούρνο, φασολάδα λευκή λεμονάτη, ιδανικά για μαρινάδες.

    Επιλέγουμε φρέσκα βιολογικά ακέρωτα, με πολύ άρωμα και λεπτή φλούδα.

    Είναι απαραίτητη η λεπτή φλούδα στα λεμόνια, για περιοριστεί η πίκρα.

    Πλένουμε πολύ καλά  και τα στεγνώνουμε. Στην ουσία αυτό που θα χρησιμοποιήσουμε μετά στις συνταγές, είναι η φλούδα του λεμονιού.

    Κόβουμε κάθε λεμόνι κατά μήκος σε τέταρτα, χωρίς να χωρίσουμε τα τέταρτα μεταξύ τους. Παραμένουν ενωμένα τα κομμάτια λεμονιού στη βάση τους.

    Βάζουμε σε ένα μπολ την ζάχαρη με το αλάτι και τα ανακατεύουμε.

    Ρίχνουμε 1 κ.σ. αλάτι με ζάχαρη ανάμεσα στο κάθε λεμόνι.

    Θα χρησιμοποιήσουμε ένα μεγάλο βάζο αποστειρωμένο.

    Κάνουμε στρώσεις στο βάζο από λεμόνια, αλάτι με ζάχαρη μέχρι να τελειώσουν τα υλικά

    Κάθε φορά που προσθέτουμε ένα λεμόνι πιέζουμε καλά να χωρέσουν στο βάζο ,ταυτόχρονα πιέζοντας βγαίνει και ο χυμός τους.

    Βάζοντας τα υλικά στο βάζο πιέζουμε ώστε να μην υπάρχει καθόλου κενό ανάμεσα και να αρχίσει να βγαίνει ο χυμός του λεμονιού ώστε στο τέλος να γίνει η άλμη από χυμό αλάτι ζάχαρη και να καλύψει όλα τα λεμόνια.

    Σφραγίζουμε το βάζο και αφήνουμε τα λεμόνια τουρσί για 1 εβδομάδα σε σκιερό δροσερό ντουλάπι.

    Ανακινούμε κάθε μέρα το βάζο.

    Μετά από μια εβδομάδα θα δούμε ότι το βάζο έχει μισό γεμίσει από τον χυμό των λεμονιών.

    Τότε, συμπληρώνουμε φρεσκοστυμένο χυμό λεμονιού ώστε να καλυφθούν όλα τα λεμόνια μέχρι πάνω.

    Αφήνουμε στο ντουλάπι για 3-4 εβδομάδες, μέχρι να γίνουν τουρσί και να τα χρησιμοποιήσουμε.

    Όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε λεμόνι κονφί βγάζουμε από το βάζο με καθαρό εργαλείο όσα κομμάτια θέλουμε, τα ξεπλένουμε πολύ καλά να φύγει όλη η άλμη.

    Αφαιρούμε την σάρκα και χρησιμοποιούμε την φλούδα σε συνταγές με ψάρι, κρέας, κοτόπουλο ή όπου θέλουμε να δώσουμε άρωμα.

    Διατηρείται στο ψυγείο ή σε δροσερό σημείο, για πολλούς μήνες.

    Οι πίκλες λεμονιού χρησιμοποιούνται ως εξής: ολόκληρα κομμάτια μέσα σε ψητά φαγητά ή πολύ ψιλοκομμένη η φλούδα τους μέσα σε μαρινάδες, σάλτσες αλλά ακόμα κι αλεσμένα σε μορφή πάστας μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε.

    Μπορείτε να δώσετε έξτρα αρώματα στα λεμόνια με μπαχαρικά ή βότανα.

    Δοκιμάστε να φτιάξετε μαροκινό κοτόπουλο ταζίν με λεμόνι τουρσί.

    Προσέξτε μόνο το αλάτι στις συνταγές που θα βάλετε λεμόνι τουρσί, γιατί είναι αρκετά αλμυρό το λεμόνι.

    Μυστικά για λεμόνι κονφί

    Όλο το μυστικό για λεμόνια κονφί, είναι να γεμίσει το βάζο μέχρι πάνω λεμόνια και χυμό λεμονιού. Αυτό γίνεται μετά την πρώτη εβδομάδα.

    Όσο περισσότερο αφήνεις τα λεμόνια τουρσί να σταθούν, τόσο πιο πλούσιο άρωμα θα έχουν, πιο σκούρο χρώμα θα αποκτήσουν και τόσο πιο μαλακή θα είναι η φλούδα τους μέσα σε όλες τις συνταγές.

    Τι άλλο τουρσί θα φτιάξεις;

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται