Κρέας

Τα τελευταία χρόνια, η κατανάλωση κρέατος έχει ενοχοποιηθεί για ένα μεγάλο αριθμό ασθενειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διαδίκτυο, σε όλο και περισσότερες συνταγές, δίνονται εναλλακτικές που αντικαθιστούν το κρέας με άλλα υλικά. Σε αυτό, όπως είναι φυσικό, έχει παίξει ρόλο το κίνημα της χορτοφαγίας και του βιγκανισμού. Πολλοί θεωρούν ότι ο βιγκανισμός είναι ένα trend της εποχής, μια μόδα που σε λίγο θα ξεχαστεί. Ωστόσο, η επιχειρηματολογία του βιγκανισμού δεν είναι χωρίς βάση. Είναι αληθές ότι ο άνθρωπος καταναλώνει τεράστιες ποσότητες από κρέας, με αμφίβολης ασφάλειας «συνταγές», όπως οι ορμόνες και τα αντιβιοτικά. Ιδιαίτερα οι βίγκανς, δεν απέχουν μόνο από το κρέας, αλλά από κάθε τροφή ζωικής προέλευσης, με αποτέλεσμα να αναζητούν συνταγές. Το κίνημα έχει τέτοια διάδοση, που υπάρχουν πλέον εστιατόρια με συνταγές και μενού σχεδιασμένο χωρίς καθόλου κρέας. Υπάρχουν ακόμη και κέτερινγκ που προσφέρουν μπουφέ ακόμη και για γάμους, με συνταγές χωρίς κρέας και με μόνο φυτικής προέλευσης υλικά. Η Αργυρώ, ευθυγραμμιζόμενη με το πνεύμα της εποχής, μοιράζεται μαζί μας μια μεγάλη ποικιλία από συνταγές χωρίς κρέας.

Πόσο ένοχο είναι το κρέας στην πραγματικότητα;

Ακόμη και όσοι συνεχίζουν να καταναλώνουν κρέας, συμφωνούν με κάποια από τα επιχειρήματα των βίγκανς, γι’αυτό και αναζητούν χορτοφαγικές συνταγές στην Αργυρώ. Κανείς δε θα διαφωνούσε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος καταναλώνει κρέας σε τεράστιες ποσότητες, και μάλιστα με ανθυγιεινές συνταγές. Κανείς δε φαντάζεται ότι τα χάμπουργκερ των ταχυφαγείων από κρέας αμφιβόλου ποιότητας φτιάχνονται με συνταγές και υλικά «της μαμάς». Όμως ακόμη και στο σπιτικό φαγητό που φτιάχνεται με υγιεινές συνταγές και με κρέας ελεγμένο, η κατανάλωση κρέατος είναι υπερβολική. Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν; Πού βρίσκεται το ψέμα και πού η αλήθεια; Η απάντηση είναι αρχαιοελληνική: «μέτρον άριστον». Είναι πράγματι υπερβολικό να τρεφόμαστε αποκλειστικά με συνταγές με κρέας. Είναι, όμως, εξίσου υπερβολικό να ετοιμάζουμε για τα Χριστούγεννα έναν μπουφέ με συνταγές χωρίς καθόλου κρέας. Στη διατροφή σε όλα, άρα και στον τρόπο, με τον οποίο καταναλώνουμε κρέας δεν χρειάζονται σύνθετες συνταγές, μόνο ισορροπία.

Ισορροπημένες συνταγές με κρέας

Στην Αργυρώ θα βρούμε μία τεράστια ποικιλία από συνταγές, με και χωρίς κρέας. Μια πολύ σημαντική παράμετρος που λαμβάνει υπόψη η Αργυρώ στις συνταγές με κρέας είναι και ο τρόπος μαγειρέματος. Διαφέρει εντελώς το να καταναλώνεις καθημερινά χάμπουργκερ με τηγανιτές πατάτες από το να φτιάχνεις συνταγές με καλομαγειρεμένο κρέας και λαχανικά. Φυσικά, για να καταναλώνουμε κρέας με ασφάλεια δεν αρκούν οι συνταγές από την Αργυρώ. Το κρέας, με όποιες συνταγές κι αν το φτιάχνουμε, το καταναλώνουμε με μέτρο, στη σωστή ποσότητα και στη σωστή συχνότητα. Και, βέβαια, λαμβάνοντας υπόψη τα βάσιμα επιχειρήματα τού βιγκανισμού, προσπαθούμε να φτιάχνουμε τις συνταγές μας με κρέας σωστής εκτροφής. Επιλέγοντας κρέας με σωστές συνθήκες εκτροφής, δεν προστατεύουμε μόνο την υγεία μας, δείχνουμε έμπρακτα, ότι καταδικάζουμε την υπερεκμετάλλευση των ζώων.

Επιλέξτε υποκατηγορία για να βρείτε τις συνταγές που επιθυμείτε: