• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 50 λεπτά
34
  • 500 γρ. αμυγδαλα
  • 100 γρ. σιμιγδαλι
  • 400 γρ. μελι
  • 200 γρ. ζαχαρη
  • 150 γρ. νερο
  • 1 τεμάχιο/ια φλουδα πορτοκαλιου
  • 1 κ.σ. κανελα
  • 1/4 κ.σ. κανελα
  • γαρυφαλλο
  • 250 γρ. ζαχαρη αχνη
  • λιγη κανελα για το σερβιρισμα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Βήμα 1

    Χρησιμοποιούμε αμύγδαλα Πάρου τα οποία είναι μικρά σε μέγεθος αλλά υπέροχα στη γεύση.

    Τα μισά αμύγδαλα τα αφήνουμε με την φλούδα και τα άλλα μισά τα ξεφλουδίζουμε και τα στεγνώνουμε πολύ καλά πάνω σε πετσέτα κουζίνας.

    Τα ψιλοκόβουμε όλα μαζί αλλά δεν τα κάνουνε σκόνη. Πρέπει να γίνουν όμως ψιλοκομμένα.

    Θα χρησιμοποιήσουμε μια κατσαρόλα με χοντρή βάση .

    Βάζουμε το νερό στην κατσαρόλα και ρίχνουμε το μέλι.

    Σε μέτρια φωτιά πάντα αφήνουμε το μέλι να ζεσταθεί και να πάρει υγρή μορφή σαν σιρόπι.

    Ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αρχίσει να βράζει το μέλι και να φουσκώσει.

    Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη φλούδα πορτοκαλιού και ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα αφήνουμε το σιρόπι μελιού να ομογενοποιηθεί.

    Βράζουμε από την ώρα που θα πάρει βράση το σιρόπι για 5 λεπτά ανακατεύοντας.

    Μετά από 5 λεπτά το σιρόπι βράζει, φουσκώνει η καραμέλα και βγάζει φουσκάλες δείγμα ότι αρχίζει να δένει.

    Σε αυτό το στάδιο, ανακατεύουμε το σιμιγδάλι με τα μπαχαρικά και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας συνεχώς στο μέλι.

    Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε για 1 με 2 λεπτά.

    Τότε ρίχνουμε το ψιλοκομμένο αμύγδαλο.

    Πάντα με την ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε καλά το μίγμα.

    Η φωτιά πρέπει να είναι σε χαμηλή ένταση.

    Ανακατεύουμε μέχρι το μίγμα να αρχίσει να δένει και να πήζει και να μας δυσκολεύει λίγο στο ανακάτεμα.

    Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στη βάση του ταψιού.

    Πασπαλίζουμε όλο ταψί με τη μισή ζάχαρη άχνη να κάνει γερή στρώση.

    Αδειάζουμε επάνω το ζεστό σφιχτό μίγμα  και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη και με προσοχή πατάμε με τις παλάμες ή με πλακέ αντικείμενο και ισιώνουμε την επιφάνεια.

    Είναι ένα γλυκό που τρώγεται σε μέγεθος μπουκιάς (όσο ένα μεγάλο λουκούμι) οπότε το ύψος του δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 2 με 2,5 εκατοστά.

    Για το σερβίρισμα

    Αφήνουμε τ να κρυώσει καλά και τότε αναποδογυρίζουμε το ταψί πάνω σε επιφάνεια κοπής.

    Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε κομμάτια.

    Αχνίζουμε με άχνη και διατηρούμε τον για αρκετούς μήνες σε αεροστεγές δοχείο.

    Αποτελεί γλυκό-κέρασμα, για γιορτές γάμους βαφτίσεις και εξαιρετικές περιστάσεις στην κοινωνική ζωή της Πάρου.

    Μυστικό

    Μπορείτε να κάνετε  μόνο με μέλι χωρίς προσθήκη κρυσταλλικής ζάχαρης. Θα γίνει πιο μαλακός όπως το κυκλαδίτικο παστέλι.

    Παλιά, χρησιμοποιούσαν μπόλικο αλεύρι στη βάση του ταψιού. Δηλαδή αντί να βάλουν αντικολλητικό χαρτί που δύσκολα έβρισκαν, αλεύρωναν με μια γερή στρώση αλεύρι όλο το ταψί κι εκεί πάνω άδειαζαν το μίγμα.

    Τον συναντάμε και σε άλλα νησιά με ξεφλουδισμένα αμύγδαλα και αλεσμένα σχεδόν σε σκόνη. Επίσης, από νησί σε νησί συναντάμε την παρόμοια εκτελεση με προσθήκη σουσαμιού ή ψιλοκομμένου ξηρού φρούτου κυρίως σύκου, μιας και υπάρχει σε αφθονία στα νησιά του Αιγαίου.

     

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται