Υλικά
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι το μισό λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Προσθέτουμε το καυτερό πιπέρι και την πάπρικα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να πάρει κόκκινο χρώμα το λάδι και να δέσει σε σάλτσα.
- Ακουμπάμε τα ψάρια πάνω στην κόκκινη σάλτσα, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, λίγο από το νερό και αλάτι και σιγομαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά περίπου (ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος των ψαριών).
- Όσο βράζει το ψάρι, προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο νερό σε δόσεις για να παραμείνει δεμένη η σάλτσα.
- Στο τέλος πρέπει να μείνει μόνο με το λάδι της.
- Λίγο προτού το αποσύρουμε από τη φωτιά, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού.
- Σερβίρουμε το μπουρδέτο με κόκκινο γλυκό κρασί και φέτες φρυγανισμένου ψωμιού.
Tips
- Προσοχή, κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος δεν ανακατεύουμε καθόλου για να μην διαλυθούν τα ψάρια. Ανακινούμε απλά την κατσαρόλα.
- Αν στο τέλος το μαγειρέματος, το φαγητό έχει ακόμα νερό, αφαιρούμε με προσοχή τα ψάρια σε μια πιατέλα, και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε την σάλτσα μόνη της σε δυνατή φωτιά μέχρι να πυκνώσει και να δέσει.
- Αν δεν μπορούμε να βρούμε σκορπίνες, εναλλακτικά το μπουρδέτο γίνεται με κοκκινόψαρο, μπακαλιάρο, γαλέο ή φαγκρί, αρκεί το ψάρι να είναι φρέσκο.
- Αν βάλετε μεγαλύτερα ψάρια, ο χρόνος μαγειρέματος αυξάνεται στα 10-15 λεπτά.
- Το μπουρδέτο μπορεί να γίνει και με χταπόδι. Σε αυτή την παραλλαγή χρησιμοποιούμε ολόκληρο μεγάλο χταπόδι, βάζουμε μέσα στο φαγητό πατάτες και χρησιμοποιούμε λιγότερο λάδι.
- Ευχαριστούμε πολύ την Βάσια Τρύφων που μας έδωσε την παραδοσιακή συνταγή του νησιού της.