Το κερκυραϊκό μπουρδέτο γίνεται με 4 απλά υλικά και η δεμένη σάλτσα του γίνεται κατακόκκινη από τα πιπέρια. Το μπουρδέτο είναι μία κερκυραϊκή συνταγή. Το...

Το κερκυραϊκό μπουρδέτο γίνεται με 4 απλά υλικά και η δεμένη σάλτσα του γίνεται κατακόκκινη από τα πιπέρια.

Το μπουρδέτο είναι μία κερκυραϊκή συνταγή. Το μπουρδέτο ήταν το φαγητό των ψαράδων, με απλά υλικά από τη θάλασσα, που έρχεται από τα χρόνια της ενετοκρατίας. Το κερκυραϊκό μπουρδέτο είναι μία εύκολη συνταγή που θα λατρέψετε!

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 25 λεπτά
1

Για το μπουρδέτο

  • 1 1/2 kg σκορπίνες
  • 1/2 κ.σ. κόκκινο πιπέρι καυτερό
  • 1 κ.σ. κόκκινο πιπέρι γλυκό
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. νερό
  • 1 ζουμερό λεμόνι (χυμό)

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Σιγομαγειρεύουμε και δεν ανακατεύουμε

    Το φαγητό πρέπει να μείνει με δεμένη σάλτσα

    Για το μπουρδέτο

    Βάζουμε το μισό λάδι στο τηγάνι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

    Προσθέτουμε τα πιπέρια και τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρει χρώμα κόκκινο το λάδι και να δέσει σε σάλτσα.

    Βάζουμε τα ψάρια, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, λίγο από το νερό και αλάτι.

    Σιγομαγειρεύουμε για 25 λεπτά περίπου (ανάλογα με το μέγεθος των ψαριών).

    Όσο βράζει το ψάρι, προσθέτουμε λίγο – λίγο το νερό, για να παραμείνει δεμένη η σάλτσα.

    Στο τέλος πρέπει να μείνει η σάλτσα δεμένη, μόνο με το λάδι της.

    Προς το τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε το λεμόνι.

    Μυστικά για τέλειο μπουρδέτο

    Προσοχή, κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος δεν ανακατεύουμε καθόλου για να μην διαλυθούν τα ψάρια. Ανακινούμε απλά την κατσαρόλα.

    Αν στο τέλος το μαγειρέματος, το φαγητό έχει ακόμα νερό, αφαιρούμε με προσοχή τα ψάρια σε μια πιατέλα, και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε την σάλτσα μόνη της σε δυνατή φωτιά μέχρι να πυκνώσει και να δέσει.

    Σερβίρεται και το απολαμβάνουμε παραδοσιακά με ψημένο ψωμί και κόκκινο γλυκό κρασί.

    Αν δεν μπορούμε να βρούμε σκορπίνες, εναλλακτικά το μπουρδέτο γίνεται με κοκκινόψαρο, μπακαλιάρο, γαλέο ή φαγκρί, αρκεί το ψάρι να είναι φρέσκο.

    Αν βάλετε μικρότερα ψάρια, ο χρόνος μαγειρέματος μειώνεται στα 15 λεπτά.

    Το μπουρδέτο μπορεί να γίνει και με χταπόδι. Σε αυτή την παραλλαγή χρησιμοποιούμε ολόκληρο μεγάλο χταπόδι, βάζουμε μέσα στο φαγητό πατάτες και χρησιμοποιούμε λιγότερο λάδι.

    Ευχαριστούμε πολύ την Βάσια Τρύφων που μας έδωσε την παραδοσιακή συνταγή του νησιού της.

    Εσύ με τι ψωμί θα συνοδέψεις το φαγητό σου;

    Οδηγός Μαγειρικής

    Κάτι μαγειρεύεται