Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΒΑΝΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΝΑΞΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Μίξερ χειρός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΒΑΝΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΝΑΞΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Video
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
- Βάζουμε τα υλικά (ζάχαρη, νερό, λεμόνι), σε μικρή κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
- Από την ώρα που θα πάρει βράση βράζουμε για 5΄επιπλέον.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα δυο κουταλιές της σούπας βούτυρο Νάξου.
- Ανακατεύουμε να λιώσει.
- Αφήνουμε να κρυώσει τελείως το βουτυράτο σιρόπι.
ΡΑΒΑΝΙ ΝΑΞΟΥ
- Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά (αλεύρι, μπέικιν και σιμιγδάλι). Τα ανακατεύουμε.
- Χτυπάμε με μίξερ χειρός τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι το μείγμα να αφρατέψει καλά και να φουσκώσει (περίπου για 4-5΄).
- Προσθέτουμε τη βανίλια.
- Με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε εναλλάξ τα στερεά με το γάλα στο μίγμα.
- Αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί 28 ή 30 εκατ.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα, στους 170 °C για 45΄περίπου (ή στον αέρα στους 160 °C, στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 40΄περίπου) μέχρι να φουσκώσει το ραβανί να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού.
- Βγάζουμε από το φούρνο το ραβανί.
- Περιχύνουμε σιγά σιγά το ζεστό ραβανί με το κρύο σιρόπι κι αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
- Καλύτερα να κόψετε το ραβανί Νάξου την επόμενη ημέρα ή μετά από μερικές ώρες.
- Προαιρετικά, μπορείτε να πασπαλίσετε με λίγη τριμμένη καρύδα.
- Τη μοναδική αυτή παραδοσιακή συνταγή του Αιγαίου, μοιράστηκε μαζί μας η Σταθούλα Δημητροκάλλη και την ευχαριστούμε πολύ.