Ραβανί παραδοσιακό Νάξου

Μία παραδοσιακή συνταγή για αφράτο, σιροπιαστό ραβανί από την Βύβλο της Νάξου. Το κατακίτρινο χρώμα του γλυκού οφείλεται στα ντόπια φρέσκα αυγά.

Εύκολη
1:10

20 μερίδες

15 λεπτά

55 λεπτά

ραβανι - ραβανι συνταγη κλασικο - ραβανι συνταγη

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Κατσαρόλα

Μίξερ χειρός

Μίξερ χειρός

Ταψί

Ταψί

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

Video

Εκτέλεση

ΣΙΡΟΠΙ

  1. Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το λεμόνι. Ανακατεύουμε ελαφρά.
  2. Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο Νάξου.
  4. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ενσωματωθεί στο σιρόπι.
  5. Αφήνουμε το βουτυράτο σιρόπι να κρυώσει τελείως πριν το χρησιμοποιήσουμε.

ΡΑΒΑΝΙ ΝΑΞΟΥ

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά: το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το σιμιγδάλι.
  2. Σε άλλο μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός τα αβγά με τη ζάχαρη για 4–5 λεπτά, μέχρι το μείγμα να φουσκώσει.
  3. Προσθέτουμε τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  4. Με το μίξερ σε λειτουργία, προσθέτουμε εναλλάξ το μείγμα των στερεών και το γάλα, μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως το μείγμα.
  5. Αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί 28 ή 30 εκ.
  6. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα, στους 170 °C για 45΄περίπου (ή στον αέρα στους 160 °C, στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 40΄περίπου) μέχρι να φουσκώσει το ραβανί να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού.
  7. Βγάζουμε από το φούρνο το ραβανί.
  8. Περιχύνουμε σιγά σιγά το ζεστό ραβανί με το κρύο σιρόπι κι αφήνουμε να κρυώσει τελείως. 
  9. Καλύτερα να κόψετε το ραβανί την επόμενη ημέρα ή μετά από μερικές ώρες.
  10. Προαιρετικά, μπορείτε να πασπαλίσετε με λίγη τριμμένη καρύδα.
  11. Τη μοναδική αυτή παραδοσιακή συνταγή του Αιγαίου, μοιράστηκε μαζί μας η Σταθούλα Δημητροκάλλη και την ευχαριστούμε πολύ.
Απόρρητο