• προετοιμασία 1 ώρα
  • μαγείρεμα 50 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για τη μαρμελάδα κυδώνι

  • 600 γρ. καθαρισμένα και τριμμένα κυδώνια (2 μεγάλα κυδώνια)
  • 1 φλ. νερό
  • 1 μήλο τριμμένο
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 1/2 λεμόνι (χυμός)
  • 1/2 πορτοκάλι (χυμός)
  • 1 κλαδάκι αρμπαρόριζα
  • 1/2 φλ. νερό που έβρασαν τα κυδώνια

Για την Πάστα Φλώρα

  • 4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • 1 φάκελο (20 γρ.) μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλ. ηλιέλαιο
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 7 κ.σ. κονιάκ
  • 7 κ.σ. χυμό πορτοκάλι
  • Ξύσμα λεμόνι ή πορτοκάλι
  • 1½ φλ. μαρμελάδα
  • Άχνη ζάχαρη

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Χρησιμοποιούμε αποστειρωμένα βάζα για την μαρμελάδα.

    Αχνίζουμε την πάστα φλώρα αφού κρυώσει.

    Για τη μαρμελάδα κυδώνι

    Φτιάχνουμε πρώτα τη μαρμελάδα για την πάστα φλώρα. Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα τρίβουμε σε κατσαρόλα.

    Τα βάζουμε με το νερό να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 15′, να πιούν τα υγρά τους.

    Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε φλούδες και κουκούτσια, τα σκεπάζουμε με νερό και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 20′-25′. Ο χυμός που θα μείνει στην κατσαρόλα είναι περίπου 1/2 φλ.

    Σουρώνουμε το χυμό και κρατάμε 1/2 φλ.

    Προσθέτουμε στο κυδώνι όλα τα υπόλοιπα, μήλο, ζάχαρη, λεμόνι και το χυμό πορτοκάλι.

    Βράζουμε για 15′-20′.

    Στο τελευταίο πεντάλεπτο προσθέτουμε την αρμπαρόριζα για να αρωματίσουμε.

    Βάζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα.

    Για την πάστα φλώρα

    Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και τα βάζουμε στον κάδο του μίξερ.

    Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε να ενωθούν σε μπάλα.

    Στρώνουμε τα 3/4 ζύμης σε μεγάλη ταρτιέρα ή σε δύο μικρές.

    Βάζουμε τη μαρμελάδα.

    Με την υπόλοιπη ζύμη πλάθουμε φιτίλια για να γαρνίρουμε την πάστα φλώρα στην επιφάνεια.

    Διαφήμιση

    Για το ψήσιμο

    Ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 170ºC για περίπου 50′.

    Προς το τέλος ψήνουμε για 5′ στην κάτω αντίσταση.

    Όταν κρυώσει την αχνίζουμε.

    Εναλλακτικά ψήνουμε στον αέρα στη μεσαία σχάρα για περίπου 35-40′.

    Διαβάστε εδώ περισσότερα για τα κυδώνια, πως να τα μαγειρέψετε και πως να τα διαλέξετε σωστά.

    Μπορείτε να φτιάξετε την πάστα φλώρα και με όποια άλλη μαρμελάδα σας αρέσει. Δείτε εδώ όλες τις συνταγές μου και διαλέξτε την αγαπημένη σας μαρμελάδα.

    Αν σας άρεσε η πάστα φλώρα με μαρμελάδα κυδώνι, τότε αξίζει να δοκιμάσετε και την παρακάτω συνταγή:

    γλυκια τάρτα με κυδώνια ψητά
    Διαφήμιση

    Ποια άλλη μαρμελάδα θα επιλέγατε για τη πάστα Φλώρα;

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται