Πορτοκαλόπιτα με φύλλο

Εύκολη πορτοκαλόπιτα με φύλλο κρούστας. Εύκολη συνταγή, τραγανή και αρωματική, ιδανική για κάθε περίσταση.

Εύκολη
0:45

15 μερίδες

20 λεπτά

25 λεπτά

ευκολη πορτοκαλοπιτα με φυλλο

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ

Εξοπλισμός

Ταψί

Ταψί

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ

Εκτέλεση

ΦΥΛΛΑ

  1. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την κανέλα με τις 2 κ.σ. ζάχαρη.
  2. Αλείφουμε με βούτυρο ένα μακρόστενο ταψί 25×30 εκ.
  3. Ανοίγουμε τη συσκευασία με τα φύλλα κρούστας και τα χωρίζουμε στη μέση.
  4. Βουτυρώνουμε τα μισά φύλλα.
  5. Πασπαλίζουμε κάθε φύλλο με το μείγμα ζάχαρης και κανέλας, το σουρώνουμε «πλισέ» και τοποθετούμε τα φύλλα πλάι-πλάι μέσα στο σκεύος.
  6. Ψήνουμε για περίπου 6–8 λεπτά στους 180°C με αέρα, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
  7. Τυλίγουμε σε ρολό τα υπόλοιπα φύλλα και τα ψιλοκόβουμε με μαχαίρι σε λεπτές λωρίδες.
  8. Τα χωρίζουμε με τα χέρια και τα αφήνουμε στον πάγκο για περίπου 5 λεπτά, να στεγνώσουν ελαφρά.

ΜΕΙΓΜΑ

  1. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, με σύρμα ή με μίξερ χειρός, μέχρι να αφρατέψουν.
  2. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι, τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ και το γιαούρτι, και ανακατεύουμε καλά.
  3. Στη συνέχεια, προσθέτουμε λίγο-λίγο το λάδι, ανακατεύοντας συνεχώς.
  4. Τέλος, ρίχνουμε το κονιάκ και τις σταφίδες.
  5. Προσθέτουμε σταδιακά τα ξερά, σπασμένα και ψημένα φύλλα κρούστας μέσα στο μείγμα. Ανακατεύουμε κάθε φορά, ώστε να βραχούν όλα ομοιόμορφα.
  6. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε στους 180°C με αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά και να σταθεροποιηθεί.
  7. Μόλις ψηθεί, τη βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.

ΣΙΡΟΠΙ

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ζάχαρη, νερό, χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού.
  2. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 7–8 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση.
  3. Περιχύνουμε σταδιακά το κρύο γλυκό με το ζεστό σιρόπι.
  4. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως, ώστε να το απορροφήσει σωστά.
  5. Σερβίρουμε το γλυκό σε θερμοκρασία δωματίου ή το παγώνουμε στο ψυγείο για πιο δροσερή, απολαυστική υφή.
Απόρρητο