Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε μικρή κατσαρόλα.
- Ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει ο βρασμός.
- Βράζουμε για 5 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση.
- Αφήνουμε να κρυώσει.
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
- Τα ετοιμάζουμε για να στεγνώσουν σωστά.
- Ανοίγουμε τη συσκευασία και τα τυλίγουμε σε ρολό.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες.
- Τα ανοίγουμε με τα δάχτυλα και τα αφήνουμε απλωτά πάνω στον πάγκο της κουζίνας ώστε να στεγνώσουν περίπου για 15 λεπτά.
- Mέχρι να στεγνώσουν τα κομμάτια από τα φύλλα ετοιμάζουμε τα υγρά υλικά.
ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΓΜΑ
- Καθαρίζουμε με ένα μαχαίρι το πορτοκάλι από τη φλούδα και αφαιρούμε όλη την λευκή μεμβράνη εξωτερικά.
- Το αλέθουμε στο μπλέντερ.
- Εναλλακτικά αντί του αλεσμένου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 4 κ.σ. μαρμελάδα.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το ξύσμα, το αλεσμένο πορτοκάλι, το χυμό του, τη σόδα και το μπέικιν.
- Με ένα σύρμα τα ανακατεύουμε να ενωθούν.
- Προσθέτουμε το σιμιγδάλι λίγο λίγο ενώ ανακατεύουμε τα υγρά υλικά για να μην δημιουργηθούν κόμποι.
- Τέλος προσθέτουμε λίγα λίγα τα στεγνά φύλλα, ανακατεύοντας με δυο πιρούνια ώστε να μην κολλάνε μεταξύ τους.
- Είναι πολύ βασικό να ρουφούν την υγρασία, γι’ αυτό τα ρίχνουμε λίγα λίγα.
- Αν μπουν πολλά μαζί γίνονται μια κολλημένη μάζα που δεν θα ψηθεί σωστά και δεν θα ρουφήξει σιρόπι.
- Αδειάζουμε το μίγμα σε λαδωμένο ταψί 25×35.
- Ισιώνουμε την επιφάνεια κι αφήνουμε να σταθεί για 5 με 10 λεπτά μέχρι να ζεστάνουμε το φούρνο.
ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις.
- Τοποθετούμε το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου και ψήνουμε περίπου για 55 λεπτά μέχρι να στεγνώσει να ροδίσει και να σταθεροποιηθεί.
- Μόλις βγει καυτή την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
- Το ρίχνουμε σταδιακά και λίγο λίγο μέχρι να το πιει όλο.
- Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και μετά κόβουμε για να σερβίρουμε.