Πίσω

Συμβουλές για μαϊντανό σε γλάστρα. Του συνεργάτη μας Κώστα Λιονουδάκη

Ο μαϊντανός είναι ένα από το πιο δημοφιλή αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούμε στη μεσογειακή κουζίνα.

Καλλιεργείται πολύ εύκολα σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα και για το λόγο αυτό τον συναντάμε συχνά σε αυλές και μπαλκόνια. Ο μαϊντανός είναι διετές, φυλλώδες λαχανικό που καλλιεργείται συνήθως σαν ετήσιο για τα υπέροχα μυρωδικά του φύλλα που τα κόβουμε φρέσκα για να τα βάλουμε στις συνταγές και στα πιάτα που δημιουργούμε.

  • Τι συνθήκες θέλει ο μαϊντανός στη γλάστρα;

Ο μαϊντανός θέλει γόνιμο έδαφος, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, γι’ αυτό επιλέγουμε εμπλουτισμένο φυτόχωμα με θρεπτικά συστατικά για την φύτευσή του. Διαφορετικά, εμπλουτίζουμε το χώμα που έχουμε με κομπόστ, κοπριά ή βιολογικό λίπασμα για να βελτιώσουμε τη γονιμότητά του. Χρησιμοποιείστε αβαθή γλάστρα ή ζαρντινιέρα, ύψους 20-25 εκατοστών και τοποθετήστε μια στρώση χαλικιού ή βότσαλου στη βάση της για να εξασφαλίσετε ικανοποιητική αποστράγγιση. Ο μαϊντανός προτιμά δροσερό καιρό, σε ηλιόλουστες θέσεις με θερμοκρασίες 10-20°C. Kατά την περίοδο του καλοκαιριού, θα πρέπει να φροντίσουμε ημισκιερές θέσεις για να έχει καλύτερη ανάπτυξη και να μην εκπτύξει πρόωρα ανθοφόρους βλαστούς.

  • Πως φυτεύουμε το μαϊντανό στη γλάστρα;

Ο μαϊντανός μπορεί να φυτευτεί με σπόρο κατευθείαν σε γλάστρα. Ο σπόρος φυτεύεται σε βάθος περίπου 0,5 – 1 εκατοστό, αρκετά αραιά, για να αποφύγουμε την πυκνή ανάπτυξη, και τον κακό αερισμό που επιφέρει μυκητολογικές ασθένειες. Σε περιοχές με βαρύ χειμώνα, φυτεύουμε σπόρο μαϊντανού σε γλάστρα, σε εσωτερικό χώρο και τον διατηρούμε εκεί μέχρι να φυτρώσει και στη συνέχεια τον μεταφέρουμε σε εξωτερικό χώρο. Κατά την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, φυτεύουμε τον σπόρο σε σκιερό δροσερό χώρο. Μπορούμε επίσης να προμηθευτούμε έτοιμα γλαστράκια από φυτώρια. Εφόσον προμηθευτούμε έτοιμα σπορόφυτα μαϊντανού, τα φυτεύουμε σε αποστάσεις 15 εκατοστών μεταξύ τους. Ενδεικτικά, μπορούμε να τοποθετήσουμε 3-4 φυτά μαϊντανού σε μια στρογγυλή γλάστρα διαμέτρου 20 εκατοστών.

  • Τι πότισμα και τι λίπανση θέλει ο μαϊντανός στη γλάστρα;

Ποτίζουμε τακτικά το μαϊντανό μας στη γλάστρα, σε μικρές ποσότητες κάθε φορά, αποφεύγοντας την υπερβολική υγρασία. Στις αρχές του καλοκαιριού, φροντίζετε να ποτίζετε τακτικότερα τα φυτά και να τα μεταφέρετε σε μερική σκιά για να αντιμετωπίσουν την έντονη ζέστη. Ο συνδυασμός ζέστης και ξηρασίας επιφέρει κιτρίνισμα και ξήρανση στα φύλλα. Σχετικά με τη λίπανση, αν το χώμα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά, το φυτό του μαϊντανού δεν θα χρειαστεί άμεσα λίπασμα. Διαφορετικά, φροντίζουμε να ενσωματώνουμε μια κουταλιά της σούπας καλοχωνεμένης κοπριάς ή βιολογικού λιπάσματος κάθε 30 μέρες.

  • Πότε συγκομίζουμε το μαϊντανό;

Ο μαϊντανός κατά την διάρκεια της καλλιέργειας του μας δίνει πολλές συγκομιδές. Συγκομίζουμε τα τρυφερά φύλλα του, όταν οι βλαστοί έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό μέγεθος 15-20 εκατοστά. Κόβουμε από χαμηλά το μαϊντανό για να δώσουμε την ευκαιρία στο φυτό να αναπτυχθεί ξανά και να πραγματοποιήσουμε νέες κοπές μέχρι να αναπτύξει το ανθοφόρο στέλεχος. Σε αυτή την περίπτωση, οι βλαστοί γίνονται πικροί και σκληροί, ενώ το φυτό δεν βγάζει νέα φύλλα. Αν επιθυμούμε να κόψουμε μόνο λίγα φύλλα μαϊντανού, κόβουμε αποκλειστικά τα περιφερειακά φύλλα, για να ενθαρρύνουμε τη νέα βλάστηση από το κέντρο του φυτού.

  • Κι ένα μυστικό για το μαϊντανό

Οι ποικιλίες του μαϊντανού διαχωρίζονται κύρια σε πλατύφυλλες και σγουρόφυλλες. Οι πλατύφυλλες ποικιλίες είναι πιο ανθεκτικές στο κρύο, έχουν καλύτερη γεύση και άρωμα, αλλά συντηρούνται μόνο με αποξήρανση. Αντίθετα, οι σγουρόφυλλες ποικιλίες του μαϊντανού, που χρησιμοποιούνται εκτεταμένα και ως γαρνιτούρα σε διάφορα πιάτα, μπορούν να συντηρηθούν στην κατάψυξη.

Πηγή: www.mistikakipou.gr

 

Δείτε όλες τις συνταγές της Αργυρώς με μαϊντανό και δοκιμάστε να τις φτιάξετε με μαϊντανό δική σας καλλιέργειας!

 

Μάθετε επίσης πως φτιάχνεται το λάδι μαϊντανού!

https://www.argiro.gr/recipe/ladi-maintanou-anithou-duosmou/

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται