Scones συνταγή για σπιτικά αλμυρά ή γλυκά. Υπέροχη παραδοσιακή συνταγή από τη Σκωτία για πρωινό ή brunch!

Scones συνταγή για σπιτικά αλμυρά ή γλυκά. Υπέροχη παραδοσιακή συνταγή από τη Σκωτία για πρωινό ή brunch!

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 15 λεπτά
19
  • 250 γραµ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ή αλεύρι γ.ο.χ.)
  • 80 γραµ. βούτυρο κρύο
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κοφτή κ.σ ζάχαρη
  • 1/4 κ.γλ. αλάτι
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 2 κ.σ γάλα ή νερό κρύο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν, τη ζάχαρη, το αλάτι. Τα ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.

    Κόβουμε το κρύο βούτυρο με το μαχαίρι σε κομμάτια και το ρίχνουμε στο αλεύρι.

    Με τα ακροδάχτυλα ψιχουλιάζουμε το βούτυρο με το αλεύρι, να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.

    Δεν δουλεύουμε πολύ ώρα το βούτυρο για να μην λιώσει και ανεβεί η θερμοκρασία του.

    Κάνουμε μια λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα τα αυγά.

    Με ένα πιρούνι σπάμε τα αυγά και ανακατεύουμε με το αλεύρι να αρχίσει να παίρνει μορφή η ζύμη.

    Πιάνουμε και ενώνουμε τη ζύμη με τα χέρια.

    Ραντίζουμε με λίγο κρύο γάλα ή νερό, ώστε να κολλήσει η ζύμη σε μπάλα.

    Πατάμε με τα χέρια να γίνει πλακέ η ζύμη σαν χοντρό φύλλο.

    Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι και την παγώνουμε στο ψυγείο για 20΄.

    Αφού παγώσει η ζύμη, τη βγάζουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια.

    Αλευρώνουμε ελαφρά τη ζύμη.

    Με χοντρό πλάστη ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο με 2,5 εκατοστά πάχος.

    Με αλευρωμένο μικρό κουπ πατ, κόβουμε 8 scones.

    Ή εναλλακτικά, κόβουμε σε 8 τρίγωνα κομμάτια.

    Αρχικά κόβουμε τον κύκλο σταυρωτά σε 4 κομμάτια και διαγώνια σε 8 κομμάτια.

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C. Θα ψήσουμε στον αέρα, στη μεσαία σχάρα.

    Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

    Αλείφουμε με λίγο γάλα την επιφάνεια ή λιωμένο βούτυρο.

    Ψήνουμε για περίπου 15΄ να φουσκώσουν και ελαφρά να ροδίσουν.

    Αφού τα βγάλουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα σερβίρουμε ανάλογα αν θέλουμε γλυκά ή αλμυρά scones.

    Μυστικά

    Για τα γλυκά αυτά προσθέτουμε μέσα στην ζύμη αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, βερίκοκα ψιλοκομμένα, δαμάσκηνα ή κόντιτα (ψιλοκομμένα γλασέ φρούτα) αφού πρώτα τα μουλιάσουμε σε λίγο χυμό πορτοκαλιού ή σε λίγο κονιάκ.

    Μπορούμε να βάλουμε βανίλια ή κανέλλα στη ζύμη για άρωμα.

    Μπορείτε στη ζύμη να βάλετε ξύσμα πορτοκαλιού ή σταγόνες σοκολάτας.

    Γενικά βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει. Η βασική συνταγή που σας δίνω, σηκώνει προσθήκες, ανάλογα αν θέλετε γλυκό ή αλμυρό σνακ.

    Στα αλμυρά μπορούμε να βάλουμε στη ζύμη ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι, σχοινόπρασο ψιλοκομμένο ή σοταρισμένο και θρυμματισμένο μπέικον και γίνονται φανταστικά.

    Τα scones σερβίρονται πάντα στην ιεροτελεστία τσαγιού στην Αγγλία και συνοδεύονται από clothed creme, βούτυρο ή sour cream.

    Τα γλυκά σερβίρονται με lemon curd, μαρμελάδα ή σάλτσα φρούτων (πχ φράουλας ή φρούτων του δάσους, κερασιού) ή γενικά σάλτσα για γλυκά και τα αλμυρά σερβίρονται με σολομό ή κάποιο αλλαντικό.

    Τα scones διατηρούνται στην κατάψυξη ωμά. Αφού τα κόψετε σε σχήμα, μπορείτε να τα διατηρήσετε στην κατάψυξη για πολύ καιρό. Κατευθείαν όπως είναι παγωμένα θα τα βάλετε σε καυτό φούρνο και θα ψήσετε 10΄ περίπου επιπλέον μέχρι να ροδίσουν.

    Επίσης τα ψημένα scones μπορείτε να τα διατηρήσετε ψημένα αφού κρυώσουν στην κατάψυξη για πολύ καιρό. Μετά θα τα ζεστάνετε για να τα σερβίρετε.

    Αν σας άρεσε η συνταγή, παρακάτω σας έχω κι άλλες πεντανόστιμες συνταγές για το τέλειο Brunch!

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται