Υλικά
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το χλιαρό νερό με το μέλι (ή το πετιμέζι), τη μαγιά, την κανέλα, το γαρίφαλο, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Προσθέτουμε σταδιακά αλεύρι ανακατεύοντας με κουτάλι μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή και κολλώδη ζύμη.
- Για να πλάσουμε πιο εύκολα τη ζύμη –θα κολλάει στα δάχτυλα–, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τη δουλεύουμε με λαδωμένα χέρια μέχρι να πιει όλο το λάδι και να γίνει λεία και απαλή.
- Ενσωματώνουμε και τις σταφίδες ανακατεύοντας απαλά.
- Μαζεύουμε τις ενώσεις της ζύμης από κάτω και τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για περίπου μία ώρα ή μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και με ελαφρώς λαδωμένα χέρια την πλάθουμε σε μακρύ φυτίλι. Το κόβουμε σε κομμάτια των 60-70 γρ. ή μεγέθους όσο ένα μανταρίνι.
- Πλάθουμε στρογγυλά μικρά σταφιδόψωμα μαζεύοντας όλες τις ενώσεις από κάτω.
- Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, σε απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν αρκετά και θα κολλήσουν.
- Γι’ αυτό καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε δύο ταψιά ώστε να βγουν ολοστρόγγυλα χωρίς να ενωθούν. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε σε ζεστό σημείο για περίπου 35 λεπτά να φουσκώσουν.
- Αραιώνουμε 2 κ.σ. μέλι με λίγο ζεστό νερό και αλείφουμε τα σταφιδόψωμα ολόγυρα. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε την επιφάνειά τους με λίγο σουσάμι.
- Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στον αέρα, για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν ελαφρά.
- Αφήνουμε τα σταφιδόψωμα να κρυώσουν τελείως και τα τυλίγουμε ένα ένα σε μεμβράνη κουζίνας ώστε να παραμείνουν μαλακά και αφράτα.