Την καλύτερη συνταγή για αφράτη ταραμοσαλάτα με πατάτα της Αργυρώς, με σίγουρη επιτυχία θα την βρεις εδώ. Είναι ένα από τα πιο νόστιμα σαρακοστιανά...

Την καλύτερη συνταγή για αφράτη ταραμοσαλάτα με πατάτα της Αργυρώς, με σίγουρη επιτυχία θα την βρεις εδώ. Είναι ένα από τα πιο νόστιμα σαρακοστιανά εδέσματα με υψηλή διατροφική αξία που δεν λείπει από κανένα τραπέζι. Η ταραμοσαλάτα με πατάτα είναι γρήγορη και θα την λατρέψετε όλοι.Η ταραμοσαλατα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς, αλλά και από τους πιο
διάσημους ελληνικούς μεζέδες. Η ταραμοσαλατα είναι γνωστή και αγαπητή
όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Με μία αναζήτηση της λέξης
ταραμοσαλατα με λατινικούς χαρακτήρες, διαπιστώσει κανείς ότι είναι
δημοφιλέστατη ακόμα και σε ξενόγλωσσες μαγειρικές ιστοσελίδες. Για τους
ξένους η ταραμοσαλατα είναι «a traditional Greek mezze» ή «a traditional
Greek dip». Τι είναι, όμως, αλήθεια η ταραμοσαλατα;Δε χρειάζεται να είσαι ειδικός για να γνωρίζεις ότι μια ποιοτική ταραμοσαλατα
φτιάχνεται με τον λεγόμενο λευκό, αλλά, στην πραγματικότητα, υπόλευκο
ταραμά. Ο λευκός ταραμάς είναι ο πιο ακριβός τύπος ταραμά, όχι όμως τόσο
όσο η ταραμόγλωσσα. Σε αντίθεση με την ταραμόγλωσσα, (τον ασκό με τα
αυγά του ψαριού) που είναι ατόφια, ο λευκός ταραμάς είναι παρασκεύασμα.
Συγκεκριμένα, ο λευκός ταραμάς φτιάχνεται από αυγά ψαριών, ζάχαρη και
αλάτι και η τιμή του αν και…αλμυρή, φτιάχνει την καλύτερη ταραμοσαλατα.
ταραμοσαλατα φτιάχνουμε, φυσικά, και με κόκκινο ταραμά, ο οποίος, βέβαια,
είναι σημαντικά κατώτερης ποιότητας. Ο κόκκινος ταραμάς περιέχει κάτω από
15% αυγά ψαριού και μας «δίνει» ταραμοσαλατα που υπολείπεται τόσο σε
γεύση όσο και σε ποιότητα. Η ταραμοσαλατα με τη χειρότερη ποιότητα είναι
η ροζ του εμπορίου, που προσπαθεί να μιμηθεί, χωρίς επιτυχία, την αυθεντική

  • προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 5 λεπτά
1083

Για την ταραμοσαλάτα με πατάτα

  • 800 γρ. πατάτες
  • 150 γρ. ταραμά
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1 λεμόνι (χυμός)
  • 2 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος
  • 2 φλ. ελαφρύ φυτικό λάδι
  • Λίγο νερό
  • Για το σερβίρισμα
  • Λίγο ελαιόλαδο

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 547 Θερμίδες
    (kcal)
  • 50.9 Λιπαρά
    (γρ.)
  • 25.1 Υδατ/κες
    (γρ.)
  • 3.3 Πρωτεΐνες
    (γρ.)
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Αφού κρυώσουν ελαφρά οι πατάτες τις ξεφλουδίζουμε.

Ενώ χτυπάμε την ταραμοσαλάτα το λάδι να πέφτει με λεπτή ροή.

Προετοιμασία

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας έχει πάντα λαγάνα και ταραμοσαλάτα.

Για να φτιάξουμε την ταραμοσαλάτα με πατάτα, πλένουμε καλά τις πατάτες και τις αφήνουμε με την φλούδα τους.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τις πατάτες πλυμένες, με την φλούδα τους.

Ξεκινάμε πάντα το βράσιμο της πατάτας σε κρύο νερό, για να μην ανοίξουν κατά τον βρασμό.

Δεν αφαιρούμε την φλούδα τους για να μην τραβήξουν νερό στο βράσιμο.

Τις βράζουμε για 35 λεπτά περίπου, ή μέχρι να μαλακώσουν.

Με ένα πιρούνι τρυπάμε τις πατάτες. Αν τρυπιούνται εύκολα, τότε είναι έτοιμες.

Τις αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίσουν.

Αφού κρυώσουν ελαφρά, ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε, τις ξεφλουδίζουμε.

Τις κόβουμε σε κομμάτια, αφήνουμε 5 λετπά να πέσει η θερμοκρασία τους και τις βάζουμε στο κάδο του μίξερ ή στο μπλέντερ για να κάνουμε την ταραμοσαλάτα.

Για την ταραμοσαλάτα με πατάτα

Χτυπάμε τις πατάτες στο μίξερ να λιώσουν. Η πατάτα να μην είναι καυτή όταν θα πέσει μέσα ο ταραμάς και το κρεμμύδι.

Βάζουμε στο κάδο του μίξερ με τις πατάτες, το κομμένο κρεμμύδι, το χυμό λεμονιού και τον ταραμά.

Συνεχίζουμε να πολτοποιούμε τα υλικά της ταραμοσαλάτας.

Σιγά σιγά, ρίχνουμε με ροή κλωστής το λάδι και πάντα με το μίξερ σε λειτουργία.

Τα υλικά μας αρχίζουν να ομογενοποιούνται και να δένει το μείγμα.

Τέλος, προσθέτουμε το νερό και χτυπάμε για λίγο ακόμα.

Όταν η ταραμοσαλάτα με πατάτα γίνει ανάλαφρη σαν μους, την αδειάζουμε σε ένα μπολ.

Δοκιμάζουμε και ελέγχουμε την ένταση του λεμονιού και τη γλύκα του λαδιού.

Αν επιθυμούμε, προσθέτουμε ανάλογα με την προτίμησή μας.

Αφού ταιριάζει στη γεύση σας, προσθέστε τον ψιλοκομμένο άνηθο και ανακατέψτε να πάει σε όλο το μίγμα.

Μυστικά ταραμοσαλάτας

Σε περίπτωση που το μίγμα είναι αραιό, τότε προσθέτετε ελάχιστη φρυγανιά και χτυπάτε για λίγο, προσθέτοντας μία με δύο κουταλιές ελαιόλαδο, όχι όμως παραπάνω γιατί θα κόψει το μίγμα για την ταραμοσαλάτα με πατάτες.

Όμως για ταραμά με πατάτα, πρέπει να βράσεις τις πατάτες με την φλούδα και ποτέ κομμένες.

Διαφορετικά ρουφούν νερό στη σάρκα τους και μετά το βράσιμο θα πρέπει να τις στεγνώσεις σε κατσαρόλα.

Οι βρασμένες πατάτες δεν πρέπει να είναι καυτές.

Για γίνει η ταραμοσαλάτα με πατάτα με υπέροχη υφή, πρέπει να λιώσετε καλά τις πατάτες ώστε να ομογενοποιηθεί σωστά το μίγμα.

Αν δεν έχετε μίξερ πρέπει να περάσετε την πατάτα από μύλο λαχανικών.

Οι πατάτες πρέπει να έχουν βράσει σωστά. Κι έτσι η γίνεται κρέμα από την πίεση στο γουδί.

Μόνο να θυμάστε ότι το λάδι πρέπει να πέφτει με λεπτή ροή ενώ χτυπάμε την ταραμοσαλάτα με πατάτα.

Σερβίρουμε την ταραμοσαλάτα με πατάτες, κρύα.

Αν σας άρεσε η ταραμοσαλάτα με πατάτα δοκιμάστε και την εκδοχή της με ψωμί:

Αν θέλετε βελούδινη ταραμοσαλάτα χωρίς πατάτα & χωρίς ψωμί, αυτή είναι η συνταγή σας:

Διαφήμιση

Βίντεο

Ποια ταραμοσαλάτα εσείς προτιμάτε;

Κάτι μαγειρεύεται