Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Μίξερ χειρός
Σχάρα
Φούρνος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑ
Εκτέλεση
ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΩ
- Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C στον αέρα.
- Βουτυρώνουμε και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε δυο όμοια ταψάκια 22 εκ. ή ταψάκια μιας χρήσεως στρογγυλά 23 εκατ.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κόρν φλάουρ, το baking powder και το αλάτι.
- Σε καθαρό μπολ με μίξερ χειρός χτυπάμε τους κρόκους με τα 2/3 της ζάχαρης, μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο για περίπου 5΄.
- Ρίχνουμε τις βανίλιες και χτυπάμε ξανά.
- Σε ένα άλλο καθαρό μπολ ή στον κάδο του μίξερ με καθαρά εργαλεία χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι, μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές που στέκονται, περίπου για 2΄.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη βροχειδόν και χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμα ώστε να γυαλίσει καλά η μαρέγκα.
- Ρίχνουμε την αφράτη μαρέγκα στα χτυπημένα αβγά.
- Απαλά αναδιπλώνουμε το μείγμα.
- Προσθέτουμε τα στερεά κοσκινισμένα υλικά και ανακατεύουμε απαλά με μαλακή σπάτουλα, για να μη χάσουμε τον όγκο των αυγών.
- Τέλος, ρίχνουμε το λιωμένο και κρύο βούτυρο.
- Αναδιπλώνουμε με τη σπάτουλα να ενσωματωθεί το βούτυρο στο μείγμα και το ισομοιράζουμε στα 2 έτοιμα ταψάκια.
- Ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί, να ροδίσει ελαφρά και να φουσκώσει.
- Αφήνουμε να σταθεί στην φόρμα για 10 λεπτά κι έπειτα ξεφορμάρουμε με προσοχή αναποδογυρίζοντάς τα σε σχάρα, για να κρυώσουν τελείως.
- Αφαιρούμε με προσοχή το αντικολλητικό χαρτί.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
- Βάζουμε το ζαχαρούχο γάλα, τη μαύρη μαλακή ζάχαρη, το βούτυρο, τη βανίλια και 1 πρέζα ανθό αλατιού σε μικρή κατσαρόλα με χοντρή βάση.
- Ανακατεύουμε τα υλικά με σύρμα ή μαλακή σπάτουλα σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να έρθει η κρέμα σε σημείο βρασμού.
- Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα και βράζουμε για 4-5΄ πάντα ανακατεύοντας, γιατί πιάνει στην κατσαρόλα.
- Μόλις γίνει παχιά και δέσει ελαφρά, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Αφήνουμε να κρυώσει για λίγα λεπτά και να σφίξει ελαφρά.
- Αφού κρυώσουν τα παντεσπάνια κόβουμε κάθε κομμάτι οριζόντια σε 2 λεπτά παντεσπάνια.
- Βρέχουμε την επιφάνεια σε κάθε παντεσπάνι με ένα πινέλο, με λίγο λικέρ κρέμα ή απλό σιρόπι.
- Κάνουμε στρώσεις παντεσπάνι-καραμέλα και κολλάμε το ένα παντεσπάνι πάνω στο άλλο.
- Τέλος περιχύνουμε όλη την υπόλοιπη κρέμα πάνω στην τούρτα.
- Με μία σπάτουλα αλείφουμε τα πλαϊνά της τούρτας με όση κρέμα καραμέλα στάζει από την επιφάνεια της τούρτας.
- Παγώνουμε την τούρτα καραμέλα στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί για 1 ώρα.
- Πριν σερβίρουμε αφήνουμε το γλυκό να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 15΄.
ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑ
- Το παντεσπάνι για την τούρτα καραμέλα μπορεί να γίνει και νωρίτερα.
- Αφού ψηθεί και κρυώσει τελείως, το παντεσπάνι διατηρείται τυλιγμένο καλά με μεμβράνη στην κατάψυξη για πολλούς μήνες.
- Όταν το χρειαστούμε απλά το ξεπαγώνουμε και είναι σαν να ψήθηκε λίγο πριν.
- Αν θέλετε μπορείτε να σιροπιάσετε το παντεσπάνι με σιρόπι ζάχαρη-νερό.