• προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
89
  • Για το παντεσπάνι σοκολάτας
  • 6 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου χωρισμένα
  • 50 γραμ. κρυσταλλική στέβια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 125 γραμ. σοκολάτα χωρίς ζάχαρη λιωμένη
  • 30 γραμ. κακάο χ.γ.
  • 30 γραμ. αλεύρι χ.γ.
  • Για γέμισμα και επικάλυψη
  • 600 γραμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 2 κ.σ. γλυκαντικό της αρεσκείας σας (στέβια-φρουκτόζη κ.λπ)
  • 1 κ.γλ. υγρή βανίλια
  • καρούλια σοκολάτας ή σοκολατάκια για διακόσμηση
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Τούρτα ριγέ χωρίς ζάχαρη και χωρίς γλουτένη

    Ξεκινάμε πρώτα με το παντεσπάνι για την υγιεινή τούρτα χωρίς γλουτένη και χωρίς ζάχαρη.

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα. Λαδώνουμε ένα ταψί για παντεσπάνι ή το ρηχό ταψί της κουζίνας. Στρώνουμε λαδόκολλα.

    Στο μίξερ, χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι να πυκνώνουν και να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και βροχηδόν ρίχνουμε τη στέβια. Συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ για 1-2 λεπτά να γυαλίσει το μείγμα .

    Ρίχνουμε τους κρόκους έναν έναν, τη λιωμένη σοκολάτα και τέλος κοσκινίζουμε στο μίγμα το αλεύρι με το κακάο. Αναδιπλώνουμε απαλά.

    Αδειάζουμε στο ταψί, ισιώνουμε το μείγμα και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 10-12 λεπτά να σταθεροποιηθεί. Αφήνουμε να σταθεί στο ταψί, και αφού κρυώσει, κόβουμε κατά μήκος της μακριάς πλευράς, σε τρία κομμάτια το παντεσπάνι.

    Γεμίζουμε όλη την επιφάνεια του πρώτου κομματιού με σαντιγί και το τυλίγουμε σε ρόλο. Αλείφουμε με σαντιγί και το δεύτερο κομμάτι και συνεχίζουμε να τυλίγουμε σε ρόλο, πάνω στο προηγούμενο. Το ίδιο κάνουμε και με το τρίτο κομμάτι. Συνεχίζουμε να τυλίγουμε το ρολό πάνω στο δεύτερο κομμάτι.

    Στήνουμε όρθιο το ρολό, δηλαδή να βλέπουμε το σπιράλ που σχηματίζεται. Αλείφουμε περιμετρικά την τούρτα με την υπόλοιπη σαντιγί.

    Διακοσμούμε με καρούλια σοκολάτας . Παγώνουμε για 2 ώρες το λιγότερο.

    Όταν κόβουμε κομμάτια, οι στρώσεις μαύρο άσπρο βγαίνουν κάθετες. Η τούρτα μας έχει ύψος γύρω στα 13 εκ. Αν θέλουμε να γίνει πολύ ψηλή και εντυπωσιακή διπλασιάζουμε τα υλικά, φτιάχνουμε δύο λαμαρίνες με παντεσπάνι και κάθε παντεσπάνι το κόβουμε σε δύο κομμάτια. Συνεχίζουμε κανονικά τη διαδικασία.

    Για τη σαντιγί

    Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος με το γλυκαντικό και την βανίλια σε παχύρρευστη μορφή. Να στέκεται. Αφήνουμε στο ψυγείο.

    Μετά από αυτή την υγιεινή τούρτα χωρίς γλουτένη και χωρίς ζάχαρη, δείτε και το πιο κάτω γλυκάκι

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται