Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Εξοπλισμός
Φόρμα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Video
Εκτέλεση
- Βουτυρώνουμε μια φόρμα-δαχτυλίδι με αποσπώμενη βάση, διαμέτρου 28 εκ. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί, φροντίζοντας να καλύπτει και τα πλαϊνά της φόρμας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, στον αέρα.
- Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ.
- Με ένα πιρούνι, ανακατεύουμε αρχικά τα υγρά υλικά με το αλεύρι και τη ζάχαρη, μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη.
- Συνεχίζουμε με το χέρι, ανακατεύοντας μέχρι να μην υπάρχουν εμφανή σημεία αλευριού. Η ζύμη θα είναι τραχιά και θα μοιάζει με βρεγμένη άμμο.
- Αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη για λίγο.
ΓΕΜΙΣΗ
- Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα μήλα στον χοντρό τρίφτη.
- Τα βάζουμε σε μπολ και τα ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης (καρύδια, ζάχαρη, κανέλα) και ανακατεύουμε με κουτάλι.
- Αφήνουμε τη γέμιση να «μαριναριστεί» για λίγα λεπτά. Έτσι, τα μήλα απελευθερώνουν τα αρώματά τους και η γέμιση γίνεται πολύ πιο αρωματική.
ΣΤΗΣΙΜΟ ΣΤΗ ΦΟΡΜΑ
- Κρατάμε το 1/3 της ζύμης στην άκρη για την επιφάνεια. Με τα υπόλοιπα 2/3 φτιάχνουμε τη βάση της μηλόπιτας.
- Στρώνουμε τη ζύμη στη φόρμα, πιέζοντάς τη με τα δάχτυλα. Ανασηκώνουμε και τα πλαϊνά τοιχώματα της ζύμης περίπου 6 εκ., για να «φυλακίσουμε» την πλούσια γέμιση.
- Η ζύμη πρέπει να είναι ισόπαχη σε όλη τη βάση, ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα.
- Αδειάζουμε όλη τη γέμιση πάνω από τη βάση σε μία στρώση και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι.
- Πασπαλίζουμε από πάνω την υπόλοιπη ζύμη που κρατήσαμε, σαν crumble. Δεν την πιέζουμε — την αφήνουμε να πέσει ελεύθερα, σε κομμάτια, πάνω από τη γέμιση.
- Η επιφάνεια της τριφτής ζύμης πρέπει να μοιάζει με βρεγμένη, χοντρόκοκκη άμμο.
- Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά. Μόνο έτσι θα γίνει πραγματικά τραγανή και αρωματική!
- Αφού κρυώσει εντελώς, την ξεφορμάρουμε προσεκτικά και τη σερβίρουμε σε κομμάτια.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ
Πώς θα φτιάξω την καλύτερη ζουμερή μηλόπιτα
Tips
- Μόλις τη βγάλουμε από τον φούρνο, την αφήνουμε να σταθεί μέσα στη φόρμα για τουλάχιστον μία ώρα, ώστε να σταθεροποιηθεί.
- Η γέμιση της τριφτής μηλόπιτας, αφού ψηθεί, αποκτά υφή σαν μαρμελάδα μήλου. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κρυώσει καλά, για να μπορούμε να την κόψουμε χωρίς να «τρέχει».