Εκτέλεση
Για το κλασικό τζατζίκι πλένουμε το αγγούρι, το στεγνώνουμε και το τρίβουμε με τη φλούδα του. Το βάζουμε σε σουρωτήρι, το αλατίζουμε κατά βούληση, ανακατεύουμε να πάει παντού το αλάτι και αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαραθεί. Το στύβουμε καλά με τα χέρια να φύγουν όλα τα περιττά υγρά και το βάζουμε σε μπολ.
Προσθέτουμε το γιαούρτι, το σκόρδο, το ξύδι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με κουτάλι. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι επιπλέον. Δοκιμάζουμε την οξύτητα της γεύσης και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ακόμα ξύδι. Τέλος, προσθέτουμε το ή τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Ανακατεύουμε και παγώνουμε στο ψυγείο.
Μυστικά για το τέλειο τζατζίκι
Αν δεν αγαπάτε πολύ τη γεύση του ωμού σκόρδου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκορδόλαδο αντί για σκέτο σκόρδο. Δηλαδή αλέθουμε 4 σκ. σκόρδο με ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο στο μπλέντερ να πολτοποιηθεί. Βάζουμε το σκορδόλαδο σε ένα βάζο και αφήνουμε να κατακαθίσει όλο το σκόρδο. Χρησιμοποιούμε όσες κουταλιές από το αρωματισμένο λάδι χρειαζόμαστε για την κάθε συνταγή. Δοκιμάστε να μαγειρέψετε με σκορδόλαδο και θα ανακαλύψετε άλλη διάσταση στη γεύση των φαγητών σας.
Το τζατζίκι μπορούμε να το μεταμορφώσουμε προσθέτοντάς του διάφορα λαχανικά, όπως στο Τζατζίκι Λαχανικών, ή να του αλλάξουμε το χρώμα και τη γεύση τελείως όπως στο Τζατζίκι με παντζάρι.
Είναι πολύ βασικό, για να κρατήσει στερεή και πυκνή υφή, το γιαούρτι να είναι στραγγιστό και το αγγούρι που θα επιλέξουμε να είναι λεπτό, σφιχτό και χωρίς καθόλου σπόρους. Πολύ βασικό είναι να σφίξετε και να στραγγίσετε το αγγούρι πριν το βάλετε στο τζατζίκι.