ΑΡΘΡΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ

Κίτρινη κολοκύθα: Kαθάρισμα, μαγείρεμα και συντήρηση στην κατάψυξη

Πώς να συντηρήσεις την κολοκύθα στην κατάψυξη

κιτρινη κολοκυθα καταψυξη - κολοκυθα καταψυξη

Η κίτρινη κολοκύθα τα τελευταία χρόνια έχει μπει δυναμικά και πάλι στη διατροφή μας, μιας και είναι πεντανόστιμη, μαγειρεύεται με χίλιους τρόπους και παράλληλα έχει υψηλή διατροφική αξία αλλά και χαμηλό θερμιδικό φορτίο.

Πότε και πού βρίσκουμε την κολοκύθα

Μπορούμε να τη βρούμε στο μανάβη μας και στο σούπερ μάρκετ από τον Αύγουστο μέχρι το Μάρτιο σε διάφορα σχήματα. Η καλύτερη εποχή ωρίμανσής της, όμως, είναι από τον Οκτώβριο μέχρι το Νοέμβριο. Βέβαια, μια άκοπη κολοκύθα, μπορεί να διατηρηθεί ως και 1 χρόνο, σε δροσερό μέρος και μακριά από τον ήλιο. Το εξωτερικό της περίβλημα αποτελεί ένα καλό δείκτη της κατάστασης της. Μόλις αντιληφθούμε ότι αρχίζει να μαλακώνει, πρέπει άμεσα να την χρησιμοποιήσουμε.

Πώς θα την επιλέξουμε

Εξωτερικά η κολοκύθα θα πρέπει να είναι σκληρή, η φλούδα της καθαρή και να μην έχει χτυπήματα. Το κοτσάνι της θα πρέπει να είναι και αυτό σκληρό και καλά στερεωμένο, κι αυτό γιατί στην περίπτωση που έχει αφαιρεθεί, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει προσβληθεί από μύκητες. Πέρα από αυτά τα γενικά χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει κανένα εμφανές εξωτερικό σημάδι, για να διαπιστώσουμε το βαθμό ωρίμανσής της.

Καθάρισμά κολοκύθας

Το καθάρισμα της κολοκύθας είναι λίγο μπελαλίδικο λόγω του όγκου της και της σκληρής της φλούδας. Αν προσέξετε δυο-τρία πραγματάκια θα μπορέσετε να πάρετε τη σάρκα της με ελάχιστες απώλειες.

  • Καλό θα είναι να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο και κοφτερό μαχαίρι και να κόψετε την κολοκύθα από πάνω προς τα κάτω, με τον ίδιο τρόπο που κόβετε το καρπούζι στη μέση.
  • Μετά, με ένα κουτάλι ξύστε και αφαιρέστε το κέντρο με τις σκληρές ίνες και τα σπόρια.
  • Κόψτε την κολοκύθα σε μικρότερες φέτες, όπως κάνετε στο καρπούζι.

Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να τη βάλετε στο φούρνο, για να φτιάξετε ψητή κολοκύθα την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε πουρέ, κολοκυθόσουπα βελουτέ, ή σε σαλάτες.

Αν θέλετε να την ξεφλουδίσετε, είναι καλύτερα να αφαιρέσετε τη φλούδα κομμάτι-κομμάτι, ώστε να μείνει μόνο η σάρκα. Στη συνέχεια, την κόβετε σε κομμάτια, ανάλογα με τη συνταγή.

Τα μυστικά της κολοκύθας στο μαγείρεμα

Όταν μαγειρεύετε την κίτρινη κολοκύθα να έχετε κατά νου ότι κατεβάζει πολλά ζουμιά. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα σε μαγειρέματα στην κατσαρόλα όπως ή σε φαγητά που γίνονται στο ταψί, ίσα ίσα η κολοκύθα προσδίδει μοναδική γεύση στις σάλτσες και στα ζουμάκια του φαγητού. Αν όμως θέλουμε να τη βάλουμε σε μία πίτα ή σε μία τάρτα, πρέπει να προσέξουμε πώς θα διαχειριστούμε τα υγρά που θα βγάλει.

Αν θέλετε να φτιάξετε πουρέ ή σούπα βελουτέ, αποφύγετε να βράσετε την κολοκύθα. Δοκιμάστε να την ψήσετε στο φούρνο. Με το ψήσιμο, βγάζει όλη τη θαυμάσια γλύκα και τα αρώματά της και αποκτά πιο μεστή γεύση.

Ο τρόπος που θα την τοποθετήσετε στο ταψί που θα ψηθεί, παίζει ρόλο στο αν θα στραγγίσει η κολοκύθα στο ψήσιμο ή όχι. Αν τη βάλετε στο ταψί με τη φλούδα κάτω θα κρατήσει τα ζουμιά της, ενώ αν τη βάλετε πλαγιαστά θα στραγγίσει τα ζουμιά της. Αν θέλετε μπορείτε να στραγγίσετε την ψημένη και καθαρισμένη κολοκύθα σε σουρωτήρι πριν τη χρησιμοποιήσετε.

ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ ΚΑΙ

Κέικ κολοκύθας

Ποια μπαχαρικά και μυρωδικά ταιριάζουν με την κολοκύθα

Στην κολοκύθα ταιριάζουν πολλά μπαχαρικά και μυρωδικά, που αναδεικνύουν τη γεύση της. Πολύ καλά της πηγαίνουν το μοσχοκάρυδο, το κύμινο, η κανέλα, το τζίντζερ, το κάρυ και η πάπρικα. Η κάπως άτονη γεύση της ενισχύεται και με τη χρήση φρέσκων μυρωδικών, όπως δυόσμος, ρίγανη, δεντρολίβανο, θυμάρι και μαϊντανός.

Αν θέλετε, ωστόσο, να απολαύσετε την αυθεντική γεύση της, προσθέστε απλώς λίγο αγνό παρθένο ελαιόλαδο και ανθό αλατιού.

Κίτρινη κολοκύθα κατάψυξη

Ο καλύτερος τρόπος συντήρησης της κολοκύθας είναι η κατάψυξη, όπου με το κόψιμο σε κομμάτια και την αποθήκευση σε χαμηλές θερμοκρασίες, επιτυγχάνουμε την αδρανοποίηση των ενζύμων που καταστρέφουν το λαχανικό μας.

  1. Αφού τη καθαρίσεις και την κόψεις  σε κυβάκια ή φέτες.
  2. Τη βάζεις σε σακουλάκια (αφαιρώντας τον αέρα) τροφίμων ή δοχεία κατάψυξης, σε μερίδες.

Στην κατάψυξη διατηρείται άριστα για 8-12 μήνες. Δεν χρειάζεται πλήρες ξεπάγωμα — μπορείς να τη ρίξεις κατευθείαν στο μαγείρεμα (σε σούπες, μαγειρευτά). Αν τη θέλεις για πίτα ή σαλάτα, ξεπάγωσέ τη στο ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ και στράγγισέ την καλά.

Απόρρητο