Υλικά
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
Εκτέλεση
- Επιλέγουμε μικρόσωμα και σφιχτά μήλα, ποικιλία φιρίκια, χωρίς χτυπήματα και μαλακά σημεία.
- Τα πλένουμε καλά και με ένα κοφτερό μαχαίρι τα καθαρίζουμε προσεκτικά. Με ένα μυτερό μαχαιράκι αφαιρούμε την καρδιά, ανοίγοντας μια μικρή, στενή τρύπα στη βάση, φροντίζοντας να μην τα διαλύσουμε — αν θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το ειδικό εργαλείο γι’ αυτή τη δουλειά.
- Τοποθετούμε τα καθαρισμένα μήλα σε μπολ με άφθονο νερό και στύβουμε μέσα λεμόνι, ώστε να μην μαυρίσουν μέχρι να τα καθαρίσουμε όλα.
- Σε φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και 2,5 κούπες νερό να βράσουν.
- Μόλις λιώσει η ζάχαρη, ρίχνουμε μέσα τα μήλα φιρίκια.
- Όταν το μείγμα πάρει βράση, προσθέτουμε το ξινό.
- Αφαιρούμε τον αφρό από την επιφάνεια του γλυκού, όταν σχηματίζεται.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το γλυκό μήλο για περίπου 40΄.
- Αφήνουμε το γλυκό μήλο να σταθεί μέσα στην κατσαρόλα και να κρυώσει τελείως. Έτσι το μήλο θα αποβάλει όλη την υγρασία του στο σιρόπι.
- Την επόμενη ημέρα ξαναβράζουμε το γλυκό στη φωτιά και προσθέτουμε τα καθαρισμένα αμύγδαλα καθώς και την αρμπαρόριζα ή την κανέλα.
- Βράζουμε το γλυκό κουταλιού μήλο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 10΄ να δέσει το σιρόπι.
- Το σιρόπι έχει δέσει σωστά όταν μια σταγόνα από αυτό μένει σταθερή και δεν απλώνει ή τρέχει.
- Σερβίρετε το γλυκό κουταλιού μήλο σε μικρά πιατάκια ή σε γυάλινα βαζάκια.
- Είναι τέλειο πάνω σε πανακότα — προσθέτει ωραία υφή και γλυκιά, αρωματική νότα.
Tips
- Αν δέσετε σωστά το σιρόπι στο γλυκό κουταλιού, εξασφαλίζετε τη διατήρησή του για πολλούς μήνες. Τοποθετήστε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και σφραγίστε με αποστειρωμένα καπάκια.
- Όταν βράζετε το γλυκό σε δυνατή φωτιά, τα υγρά εξατμίζονται γρήγορα και το σιρόπι πυκνώνει, χωρίς όμως το μήλο να βράσει σωστά.
- Επιλέξτε σχετικά άγουρα μήλα φιρίκια, με πλούσιο άρωμα και σφιχτή σάρκα, χωρίς χτυπήματα ή σημάδια.
- Ιδανικά, βράζετε το γλυκό κουταλιού σε δύο στάδια, όπως περιγράφω παραπάνω. Με αυτόν τον τρόπο το σιρόπι δένει καλύτερα και το χρώμα του γίνεται πιο έντονο.