Μήλο γλυκό κουταλιού

Γλυκό κουταλιού με κόκκινο μήλο, πλούσια γεύση και έντονο άρωμα. Γεμίστε το με ολόκληρο αμύγδαλο και απολαύστε ένα παραδοσιακό γλυκό που διατηρείται για μήνες σε αποστειρωμένα βάζα.

Εύκολη
1:20

20 μερίδες

20 λεπτά

1 ώρα

γλυκο του κουταλιου μηλο κοκκινο

Υλικά

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Κατσαρόλα

Υλικά

Εκτέλεση

  1. Επιλέγουμε μικρόσωμα και σφιχτά μήλα, ποικιλία φιρίκια, χωρίς χτυπήματα και μαλακά σημεία.
  2. Τα πλένουμε καλά και με ένα κοφτερό μαχαίρι τα καθαρίζουμε προσεκτικά. Με ένα μυτερό μαχαιράκι αφαιρούμε την καρδιά, ανοίγοντας μια μικρή, στενή τρύπα στη βάση, φροντίζοντας να μην τα διαλύσουμε — αν θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το ειδικό εργαλείο γι’ αυτή τη δουλειά.
  3. Τοποθετούμε τα καθαρισμένα μήλα σε μπολ με άφθονο νερό και στύβουμε μέσα λεμόνι, ώστε να μην μαυρίσουν μέχρι να τα καθαρίσουμε όλα.
  4. Σε φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και 2,5 κούπες νερό να βράσουν.
  5. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, ρίχνουμε μέσα τα μήλα φιρίκια.
  6. Όταν το μείγμα πάρει βράση, προσθέτουμε το ξινό.
  7. Αφαιρούμε τον αφρό από την επιφάνεια του γλυκού, όταν σχηματίζεται.
  8. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το γλυκό μήλο για περίπου 40΄.
  9. Αφήνουμε το γλυκό μήλο να σταθεί μέσα στην κατσαρόλα και να κρυώσει τελείως. Έτσι το μήλο θα αποβάλει όλη την υγρασία του στο σιρόπι.
  10. Την επόμενη ημέρα ξαναβράζουμε το γλυκό στη φωτιά και προσθέτουμε τα καθαρισμένα αμύγδαλα καθώς και την αρμπαρόριζα ή την κανέλα.
  11. Βράζουμε το γλυκό κουταλιού μήλο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 10΄ να δέσει το σιρόπι.
  12. Το σιρόπι έχει δέσει σωστά όταν μια σταγόνα από αυτό μένει σταθερή και δεν απλώνει ή τρέχει.
  13. Σερβίρετε το γλυκό κουταλιού μήλο σε μικρά πιατάκια ή σε γυάλινα βαζάκια.
  14. Είναι τέλειο πάνω σε πανακότα — προσθέτει ωραία υφή και γλυκιά, αρωματική νότα.

Tips

  • Αν δέσετε σωστά το σιρόπι στο γλυκό κουταλιού, εξασφαλίζετε τη διατήρησή του για πολλούς μήνες. Τοποθετήστε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και σφραγίστε με αποστειρωμένα καπάκια.
  • Όταν βράζετε το γλυκό σε δυνατή φωτιά, τα υγρά εξατμίζονται γρήγορα και το σιρόπι πυκνώνει, χωρίς όμως το μήλο να βράσει σωστά.
  • Επιλέξτε σχετικά άγουρα μήλα φιρίκια, με πλούσιο άρωμα και σφιχτή σάρκα, χωρίς χτυπήματα ή σημάδια.
  • Ιδανικά, βράζετε το γλυκό κουταλιού σε δύο στάδια, όπως περιγράφω παραπάνω. Με αυτόν τον τρόπο το σιρόπι δένει καλύτερα και το χρώμα του γίνεται πιο έντονο.
Απόρρητο