Tarte tatin – Ανάποδη τάρτα μήλου

Tarte Tatin (Ταρτ Τατέν), με σφολιάτα και καραμελωμένα μήλα. Εντυπωσιακή και εύκολη μηλόπιτα με γαλλική φινέτσα. Αναποδογυρίστε τη και απολαύστε τη ζεστή!

Εύκολη
1:25

10 μερίδες

15 λεπτά

1 ώρα και 10 λεπτά

tarte tatin - ταρτ τατεν - αναποδη ταρτα μηλου - ταρτ τατέν

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Εξοπλισμός

Πλάστης

Πλάστης

Σχάρα

Σχάρα

Τηγάνι

Τηγάνι

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Εκτέλεση

  1. Ανοίγουμε τη σφολιάτα σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο εργασίας. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και την ανοίγουμε απαλά με πλάστη, ώστε να γίνει ελαφρώς πιο λεπτή.
  2. Με τη βοήθεια ενός τσέρκι ή ενός πιάτου διαμέτρου 25–26 εκ., κόβουμε έναν δίσκο σφολιάτας στο αντίστοιχο μέγεθος.
  3. Τρυπάμε την επιφάνεια της σφολιάτας ολόγυρα με πιρούνι και την τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα.
  4. Τη μεταφέρουμε στην κατάψυξη για λίγα λεπτά, να σφίξει, μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα.
  6. Χρησιμοποιούμε ένα τηγάνι διαμέτρου 22 εκ. που μπαίνει στον φούρνο (προσοχή: το χερούλι πρέπει να είναι κατάλληλο για υψηλές θερμοκρασίες).
  7. Βάζουμε τη ζάχαρη σταδιακά στο τηγάνι και τη λιώνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να σχηματιστεί καραμέλα. Προσθέτουμε λίγη ζάχαρη κάθε φορά και συνεχίζουμε μόλις λιώσει η προηγούμενη.
  8. Όταν λιώσει όλη η ζάχαρη, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κρύο βούτυρο, ανακατεύοντας απαλά.
  9. Τοποθετούμε τα καθαρισμένα μήλα με την στρογγυλή τους πλευρά να ακουμπάει στο τηγάνι.
  10. Στρώνουμε τα μήλα σε κυκλική διάταξη το ένα πολύ κοντά στο άλλο, δηλαδή αποφεύγουμε να υπάρχει κενό μεταξύ τους.</span
  11. Αλείφουμε τα μήλα με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.
  12. Τοποθετούμε το τηγάνι στον φούρνο (μεσαία σχάρα) και ψήνουμε για 15 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν ελαφρώς τα μήλα.
  13. Αφαιρούμε το τηγάνι από τον φούρνο και σκεπάζουμε αμέσως τα μήλα με την παγωμένη σφολιάτα.
  14. Με μια μαρίζ, μπήγουμε απαλά τις άκρες της σφολιάτας προς τα μέσα, ώστε να καλύψει καλά τα μήλα.
  15. Τρυπάμε την επιφάνεια της σφολιάτας με την άκρη ενός μαχαιριού, για να διαφύγει ο ατμός κατά το ψήσιμο και να γίνει τραγανή.
  16. Ξαναβάζουμε το τηγάνι στον φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι η σφολιάτα να φουσκώσει, να ροδίσει και να γίνει τραγανή.
  17. Αφήνουμε την τάρτα να σταθεί για 10 λεπτά, να σταθεροποιηθεί και να κρυώσει ελαφρώς.
  18. Με ένα μαχαίρι, ξεκολλάμε προσεκτικά τα τοιχώματα της τάρτας από το τηγάνι.
  19. Τοποθετούμε μια μεγάλη πιατέλα πάνω από το τηγάνι και αναποδογυρίζουμε με γρήγορη κίνηση, ώστε να πέσει η καραμέλα πάνω από τα μήλα.
  20. Σερβίρουμε την Tarte tatin ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένη σε κομμάτια, με παγωτό βανίλια, στραγγιστό γιαούρτι ή φρέσκια κρέμα.

Tips

  • Μην αφήσετε την τάρτα να κρυώσει τελείως πριν την αναποδογυρίσετε, γιατί η καραμέλα θα σφίξει και δεν θα «τρέξει» σωστά πάνω στα μήλα. Από την άλλη, μην την αναποδογυρίσετε όσο είναι ακόμα καυτή, γιατί κινδυνεύει να διαλυθεί.
  • Η ποικιλία και η ωριμότητα των μήλων επηρεάζουν σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα: Τα μαλακά μήλα λιώνουν πιο εύκολα και τείνουν να χάνουν το σχήμα τους. Τα σφιχτά μήλα κρατούν τη δομή τους.
  • Όταν τοποθετείτε τα μήλα στο τηγάνι ή τη φόρμα, φροντίστε να τα στρώσετε πολύ σφιχτά, χωρίς να αφήνετε κενά. Καθώς ψήνονται, συρρικνώνονται και ενδέχεται να ανοίξουν κενά αν δεν είναι καλά τοποθετημένα από την αρχή.
  • Αν θέλετε να προσθέσετε αρώματα στην ταρτ τατέν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε: Βανίλια, κανέλα, αστεροειδή γλυκάνισο και φρέσκο τζίντζερ.
Απόρρητο