Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ
Εκτέλεση
- Για τη μαρμελάδα πορτοκάλι με κομμάτια πορτοκαλιού, πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και το λεμόνι.
- Αφαιρούμε το κοτσάνι.
- Τα κόβουμε στη μέση και τα στύβουμε.
- Στύβουμε και το λεμόνι.
- Κρατάμε τα κουκούτσια και την πούλπα που μένει στο στίφτη και τα βάζουμε σε τουλπάνι.
- Με ένα κουτάλι αδειάζουμε ό,τι υπάρχει πάνω στη φλούδα του πορτοκαλιού.
- Ό,τι αδειάζουμε από το εσωτερικό της πορτοκαλόκουπας το ρίχνουμε στο τουλπάνι.
- Το δένουμε σε πουγκί.
- Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τη φλούδα πορτοκαλιού (και του λεμονιού αν θέλετε) σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια, σε μέγεθος σπίρτου.
- Τα ρίχνουμε σε μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε και το χυμό πορτοκάλι-λεμόνι. ο χυμός πρέπει να είναι 1/2 λίτρο.
- Αν είναι λιγότερος, προσθέτουμε χυμό μέχρι να έχουμε 1/2 λίτρο χυμό πορτοκαλιού.
- Προσθέτουμε στην κατσαρόλα και το πουγκί με ό,τι μαζέψαμε από τα πορτοκάλια.
- Ρίχνουμε 1 λίτρο νερό και αφήνουμε να σταθούν για μερικές ώρες ως 1 νύχτα.
- Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, και σιγοβράζουμε με καπάκι για 1 ώρα και 15΄με 1 ώρα και 30΄ μέχρι να μειωθούν τα υγρά στο μισό και να μαλακώσουν καλά οι φλούδες.
- Σιγοβράζουμε πάντα με το καπάκι στην κατσαρόλα για να μη χάνουμε τα πολύτιμα υγρά.
- Τότε προσθέτουμε τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά πάντα και μόλις λιώσει δυναμώνουμε τη φωτιά.
- Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και προσέχουμε, γιατί το μείγμα φουσκώνει πολύ και να μη χυθεί έξω.
- Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 12-15 λεπτά μέχρι να αρχίσει να δένει η μαρμελάδα.
- Ισομοιράζουμε την καυτή μαρμελάδα με κομμάτια πορτοκαλιού σε καυτά αποστειρωμένα βάζα.
- Γεμίζουμε τα βάζα μέχρι πάνω και τα σφραγίζουμε.
- Τα αναποδογυρίζουμε στον πάγκο της κουζίνας μέχρι να κρυώσουν καλά.
- Διατηρούνται σε δροσερό ντουλάπι για πολλούς μήνες.
- Αν ανοίξουμε το βάζο, το διατηρούμε στο ψυγείο.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Ζάχαρη μπορείτε να βάλετε από 1.200 γραμ. μέχρι 1.500 γραμ. ανάλογα με το πόσο γλυκιά θέλετε τη μαρμελάδα.
- Διαλέγουμε φρούτα ακέρωτα με χοντρή φλούδα. Τα εσπεριδοειδή είναι ιδανικά για μαρμελάδες από Δεκέμβριο μέχρι Φεβρουάριο.
- Ξαφρίζουμε την κατσαρόλα όποτε είναι αναγκαίο.
- Όσο περισσότερο μένουν οι φλούδες στο χυμό πριν βράσουμε τη μαρμελάδα, τόσο πιο έντονη γεύση φρούτου θα έχει η μαρμελάδα μας.
- Όλη την πούλπα, τα κουκούτσια και τη σάρκα πορτοκαλιούπου βγάζουμε από τις φλούδες, τα χρειαζόμαστε γιατί είναι πλούσια σε πηκτίνη και βοηθάνε τη μαρμελάδα να πήξει τέλεια.
- Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν παχιά στρώση που στέκεται καλύπτει τη ράχη της κουτάλας.
- Αν έχετε θερμόμετρο, πρέπει η ένδειξη να δείξει 105°C.
- [recipe_grid recipe_ids=”46033″]
Tips
- Αν αφήσετε 1 νύχτα τα φρούτα στο χυμό, καλύτερα να χρησιμοποιήσετε γυάλινο ή κεραμικό σκεύος.