Υλικά
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
Εκτέλεση
- Πλένουμε πολύ καλά τα πορτοκάλια και το λεμόνι.
- Αφαιρούμε τα κοτσάνια, τα κόβουμε στη μέση και τα στύβουμε. Στύβουμε και το λεμόνι.
- Κρατάμε τα κουκούτσια και την πούλπα που μένουν στον στίφτη και τα βάζουμε σε τουλπάνι.
- Με ένα κουτάλι αδειάζουμε ό,τι υπάρχει πάνω στη φλούδα του πορτοκαλιού. Ό,τι αφαιρούμε από το εσωτερικό της πορτοκαλόκουπας το ρίχνουμε επίσης στο τουλπάνι. Το δένουμε σε πουγκί.
- Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τη φλούδα του πορτοκαλιού (και του λεμονιού, αν θέλουμε) σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια, στο μέγεθος σπίρτου. Τα ρίχνουμε σε μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού. Ο συνολικός χυμός πρέπει να είναι 1/2 λίτρο. Αν είναι λιγότερος, συμπληρώνουμε με επιπλέον χυμό πορτοκαλιού.
- Προσθέτουμε στην κατσαρόλα και το πουγκί με ό,τι μαζέψαμε από τα πορτοκάλια.
- Ρίχνουμε 1 λίτρο νερό και αφήνουμε να σταθούν για μερικές ώρες ή όλη τη νύχτα.
- Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και σιγοβράζουμε με καπάκι για 1 ώρα και 15΄–1 ώρα και 30΄, μέχρι να μειωθούν τα υγρά στο μισό και να μαλακώσουν καλά οι φλούδες. Σιγοβράζουμε πάντα με καπάκι για να μη χάνονται τα πολύτιμα υγρά.
- Όταν οι φλούδες μαλακώσουν, προσθέτουμε τη ζάχαρη. Κρατάμε τη φωτιά χαμηλή μέχρι να λιώσει, έπειτα τη δυναμώνουμε.
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και προσέχουμε, γιατί το μείγμα φουσκώνει πολύ και μπορεί να χυθεί. - Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 12–15 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να δένει η μαρμελάδα.
- Ισομοιράζουμε την καυτή μαρμελάδα με τα κομμάτια πορτοκαλιού σε καυτά, αποστειρωμένα βάζα.
- Γεμίζουμε τα βάζα μέχρι πάνω και τα σφραγίζουμε καλά.
- Τα αναποδογυρίζουμε στον πάγκο της κουζίνας και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
- Διατηρούνται σε δροσερό ντουλάπι για πολλούς μήνες. Μετά το άνοιγμα, φυλάσσονται στο ψυγείο.
Tips
- Μπορείτε να βάλετε από 1.200 γρ. έως 1.500 γρ. ζάχαρη, ανάλογα με το πόσο γλυκιά θέλετε τη μαρμελάδα σας.
- Διαλέγουμε ακέρωτα πορτοκάλια με χοντρή φλούδα. Τα εσπεριδοειδή είναι ιδανικά για μαρμελάδες την περίοδο από Δεκέμβριο έως Φεβρουάριο.
- Αν αφήσετε τα φρούτα μέσα στον χυμό για μία νύχτα, προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε γυάλινο ή κεραμικό σκεύος, ώστε να μην αλλοιωθεί η γεύση τους.
- Ξαφρίζουμε την κατσαρόλα όποτε είναι απαραίτητο.
- Όσο περισσότερο μένουν οι φλούδες μέσα στον χυμό πριν αρχίσουμε το βράσιμο, τόσο πιο έντονη και φυσική γεύση φρούτου θα αποκτήσει η μαρμελάδα.
- Η πούλπα, τα κουκούτσια και η σάρκα του πορτοκαλιού που αφαιρούμε από τις φλούδες είναι πολύτιμα, γιατί περιέχουν φυσική πηκτίνη, η οποία βοηθά τη μαρμελάδα να πήξει τέλεια.
- Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν μια παχιά στρώση μένει στη ράχη της κουτάλας χωρίς να τρέχει. Αν έχετε θερμόμετρο, η σωστή θερμοκρασία είναι 105°C.









