Ας δούμε κάποια από αυτά γλυκά που γεννήθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κι έγιναν ανάρπαστα σε όλον τον κόσμο.
Ιταλικά εδέσματα
Οι Ιταλοί φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα… γλυκατζήδες, καθώς τα γλυκά που έχουν “χαρίσει” στον κόσμο της ζαχαροπλαστικής είναι πολλά. Ένα από τα πιο γνωστά γλυκίσματα τους είναι η πανακότα. Το όνομα αυτού του γλυκού σημαίνει στα ιταλικά “ψημένη κρέμα” (panna cotta) και φτιάχνεται από κρέμα, ζάχαρη και ζελατίνη. Σερβίρεται συχνά με φρούτα, κρέμα καραμέλα και σοκολάτα. Η πανακότα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και στα δικά μας Επτάνησα, λόγω της ιστορίας που συνδέει τους Ιταλούς με τα γειτονικά της νησιά του Ιονίου.
Άλλο ένα ιταλικό επιδόρπιο από τα πιο διάσημα γλυκά της Ευρώπης, είναι το πανετόνε (panettone). Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη “panetto”, δηλαδή μικρό ψωμί. Προσθέτοντας την κατάληξη”one”, το ψωμάκι γίνεται μεγάλο ψωμί. Το υπέροχο αυτό γλυκό είναι ουσιαστικά ένα ψωμί κυλινδρικό, φτιαγμένο με σταφίδες, κομμάτια σοκολάτας ή αποξηραμένων φρούτων. Μας έρχεται από το Μιλάνο και το φτιάχνουν συνήθως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στην Ιταλία. Αλλά και σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως η Βραζιλία, Αργεντινή, Βολιβία κ.α.
Πολλές ιστορίες «ντύνουν» το διάσημο και γιορτινό πανετόνε. Η διασημότερη έχει ως εξής: βρισκόμαστε στο Μιλάνο του 15ου αιώνα, ο αρτοποιός που έχει αναλάβει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι για τον Λουδοβίκο Sforza il Moro, αποκοιμιέται, καθώς περιμένει να γίνουν τα ψωμιά του. Οι ζύμες φυσικά καίγονται και τότε ένας από τους βοηθούς του αρτοποιού, ο Toni, καλύπτει τις καμένες ζύμες με αλεύρι, αυγά, μέλι και ό,τι άλλο βρίσκει στο φούρνο για να σώσει την κατάσταση. Το ψωμί του Τονι (Pane di Toni) έκανε θραύση και μετατράπηκε στο γνωστό «panettone».
Όταν μιλάμε για την Ιταλία και τα γλυκά της, δε μπορούμε να παραλείψουμε το αγαπημένο τιραμισού.
Το… ξεσηκωτικό γλυκό (tiramisu = σήκωσέ με στα ιταλικά), φτιάχνεται από αυγά, ζάχαρη, τυρί μασκαρπόνε, με άρωμα κακάο και σαβαγιάρ βουτηγμένα στον καφέ.
Ποια, όμως, πόλης της γειτονικής μας χώρας γέννησε το τιραμισού.
Η πρώτη εκδοχή θέλει γενέτειρα του γλυκού την πόλη Σιένα, όταν τον 17ο αιώνα οι ζαχαροπλάστες της πόλης θέλησαν να φτιάξουν ένα γλυκό διαφορετικό από τα άλλα προς τιμήν του Αρχιδούκα της Τοσκάνης. Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, το γλυκό γεννήθηκε στην πόλη Treviso το 1960 από τον ιδιοκτήτη ενός εστιατορίου, που χαρακτήρισε το γλυκό ως δυναμωτικό για τους πελάτες του. Η τρίτη εκδοχή υποστηρίζει πως το γλυκό γεννήθηκε στο Τορίνο από ένα ζαχαροπλαστείο ως δώρο στον τότε πρωθυπουργό Camilo Benso Conte di Cavour, για να του δώσει δύναμη και ενέργεια για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες για την ενοποίηση της χώρας. Όποια εκδοχή και να ισχύει, το τιραμισού πήρε το όνομα «σήκωσέ με», επειδή φτιάχτηκε ως αντίδοτο της αδράνειας.