Πίσω

Κεράσια, αγορά συντήρηση και συνταγές

Διατροφική αξία

Λατρεύω τα κεράσια του κατακαλόκαιρου! Μπορείτε να φτιάξετε τα ωραιότερα καλοκαιρινά γλυκά με κεράσια. Μαρμελάδα κεράσι, γλυκό κουταλιού, κερασόπιτα, λικέρ κεράσι κάθε καλοκαίρι έχουν την τιμητική τους στην κουζίνα μου.

Κατακόκκινα, ζουμερά με τραγανή σάρκα και γλυκιά γεύση, ή ανοιχτόχρωμα πετροκέρασα με κρουστή τραγανή σάρκα και υπόξινη γεύση, είναι πλούσια σε βιταμίνες C και Α. Τα κεράσια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, χαμηλά σε θερμίδες και ιδανικά για μια ισορροπημένη διατροφή.

Διαφήμιση

Αγορά και σωστή συντήρηση

Τα κεράσια οι παραγωγοί τα μαζεύουν ένα ένα με το χέρι. Άπειρες φορές έχω μαζέψει κεράσια σαν παιδί από το περιβόλι του καπάρου στο βουνό Αγίων Πάντων, πάνω από τις Λεύκες στην Πάρο. Ήταν εμπειρία όλες οι οικογένειες κάθε Ιούλιο στις αρχές με τα καλαθάκια μας, σκαρφαλωμένοι όλοι στα δέντρα του περιβολιού να μαζεύουμε, να γευόμαστε και να κολλάνε τα χέρια και τα χείλη στα μεθυστικά ζουμιά των κερασιών. Ακόμα το θυμάμαι σαν εμπειρία.

Πώς επιλέγω τα κεράσια

Υπάρχουν πολλές ποικίλες κερασιών στην χώρα μας με κορυφαία τα κεράσια Βοδενών. Μεγάλα κεράσια, σκουρόχρωμα με πλούσια σάρκα σφιχτή, ζουμερά με γλυκιά γεύση, είναι ιδανικά για μαρμελάδα, σαλάτα κεράσι, λικέρ, φρουτοσαλάτες, κερασόπιτα, κέικ κλπ.

Εγώ προσωπικά αγαπώ και τα πετροκέρασα που είναι ανοιχτόχρωμα με μοναδική υπόξινη γεύση και είναι ιδανικά για γλυκό κουταλιού, σαλάτες αλλά και μαγείρεμα.

Εμφανίζονται στην αγορά στα μέσα Μαΐου αλλά το κεράσι πρέπει να μπει καλά ο ζεστός Ιούνιος για να γλυκάνει σωστά.

Επιλέγω κεράσια με πλούσια σάρκα, γυαλιστερά, κατακόκκινα χωρίς σημάδια και χτυπήματα. Τα κεράσια με το κοτσάνι τους επάνω διατηρούνται περισσότερες ημέρες. Το κοτσάνι πρέπει να έχει ζωηρό πράσινο χρώμα και όχι να είναι ξερό.

κεράσια

Διαφήμιση

Πως συντηρούμε τα κεράσια

Αγοράζουμε κεράσια υπολογίζοντας ότι ο χρόνος συντήρησης τους δεν ξεπερνάει τις 5 ημέρες στο ψυγείο.

Τα κεράσια πρέπει να παίρνουν αέρα, για αυτό τα τοποθετούμε σε σουρωτήρι και τα σκεπάζουμε με νωπό χαρτί κουζίνας.

Τα συντηρούμε στο ψυγείο χωρίς να τα πλύνουμε και χωρίς να αφαιρέσουμε το κοτσάνι.

Αφήνουμε τα κεράσια σε θερμοκρασία δωματίου για 30′ πριν τα καταναλώσουμε ώστε να γευτούμε την υπέροχη σάρκα τους απολαμβάνοντας το πλούσιο άρωμα τους.

Τα βουτάμε σε μπολ με νερό να τα σκεπάζει για λίγα λεπτά. Αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα πλένουμε σχολαστικά. Εγώ τα σερβίρω σε μπολ με τριμμένο πάγο και είναι απίστευτα τραγανά.

Μπορείτε να συντηρήσετε κεράσια στην κατάψυξη αφού αφαιρέσετε τα κουκούτσια τους. Αποθηκεύστε τα σε σακούλα τροφίμων. Τα παγωμένα κεράσια από την κατάψυξη είναι ιδανικά για smoothies, frozen yogurt και σάλτσες.

Τα κεράσια μπορείτε να τα αποξηράνετε όπως τα σταφύλια (σταφίδα).

Τα κεράσια γίνονται τουρσί και συνοδεύουν τέλεια τα κυνήγια. Αγαπημένος συνδυασμός είναι η πάπια με κεράσι. Μάλιστα αυτός ο συνδυασμός έπαιξε πάρα πολύ τα δυο τελευταία χρόνια σε μενού διάσημων εστιατορίων ανά τον κόσμο.

Τα κουκούτσια από τα κεράσια είναι ιδανικά για να εμπλουτίσετε σε γεύση το λικέρ κεράσι (θα τα αφαιρέσετε όταν σουρώσετε το λικέρ). Μπορείτε επίσης να βράσετε τα κουκούτσια που περίσσεψαν από τις παρασκευές σας και αυτό το κόκκινο βραστό ζουμί να γίνει βάση για τσάι με όποιο βότανο σας αρέσει. Εντυπωσιακό και αρωματικό αποτέλεσμα για ζεστό ή κρύο τσάι βοτάνων. Δείτε πως αφαιρούμε εύκολα τα κουκούτσια από τα κεράσια εδώ.

Διαφήμιση

6 γλυκά με κεράσια

Κόκκινα κεράσια ερμητικά κλειστά σε βάζα! Φτιάξε γλυκό κεράσι και απόλαυσε τη γεύση και το χρώμα των κερασιών όλο το χρόνο!

Όταν είναι η εποχή τους, τα σφραγίστε τα σε μπουκάλια για να γεύεστε όλο το χρόνο τα αρώματά τους… γουλιά-γουλιά!

Σε 5 λεπτά, φτιάχνετε αυτό το εύκολο παγωτό κεράσι χωρίς ζάχαρη και απολαμβάνετε τέλεια γεύση χωρίς ενοχές!

Την ωραιότερη μαρμελάδα κεράσι θα τη φτιάξετε με αυτή τη συνταγή! Να θυμάστε ότι για να φτιάξουμε μαρμελάδες, σάλτσες και γλυκό κεράσι διαλέγουμε φρούτα σφιχτά και τραγανά, χωρίς χτυπήματα.

Φτιάξτε τη σάλτσα με κεράσια και διατηρήστε τη στην κατάψυξη ή στο ψυγείο. Κάνει άψογα επιδόρπια, είναι εντυπωσιακή και πεντανόστιμη σε τσιζκέικ, τούρτες, κέικ ή παγωτά.

Καταπληκτική πίτα με κεράσια και αμύγδαλα! Φτιάξτε την και να είστε σίγουροι ότι δεν θα μείνει ούτε ψίχουλο.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία και να θυμάστε ότι είμαι πάντα δίπλα σας να σας συμβουλεύω και να μοιράζομαι μαζί σας όλα τα μυστικά μου.

Θέλετε περισσότερες συνταγές για εύκολα καλοκαιρινά γλυκά με κεράσια; Βρείτε τες όλες εδώ!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται