Η τέλεια σπιτική πίτσα και τα μυστικά της

Σπιτική πίτσα "με τα πάντα"

Η σπιτική πίτσα είναι ένα γρήγορο, οικονομικό και σχετικά εύκολο φαγητό. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι όπως εμείς έχουμε τις πίτες και “με τα πάντα” φτιάχνουμε μια πίτα σε λίγα λεπτά, έτσι και οι γείτονες μας οι Ιταλοί, “με τα πάντα” φτιάχνουν μια σπιτική πίτσα, ακόμα και πίτσα με ψωμί του τόστ μπορείς να φτιάξεις στα γρήγορα, ή πίτσα με μπύρα.
Παρακάτω θα σας λύσω όλες τις απορίες και θα σας αποκαλύψω όλα τα μυστικά μου, για να φτιάχνετε μόνοι σας, την καλύτερη σπιτική πίτσα, αλλά και τι υλικά για pizza χρησιμοποιούμε. Τυριά για πίτσα  & υλικά για πίτσα σπέσιαλ, ανάλογα πάντα με το τι διαθέτεις στο ψυγείο σου.

Μυστικά για τη ζύμη πίτσας

Το ψυγείο βοηθάει να ωριμάσει η ζύμη για πίτσα;
Αυτό, είναι πολύ σημαντικό!
Εννοείται πως αν έχεις το χρόνο πρέπει να ξεκουράσεις τη ζύμη. Κάντε το πείραμα και κρατήστε λίγη ζύμη πίτσας σκεπασμένη στο ψυγείο σας για 2-3 ημέρες. Η γεύση και τα αρώματα της πίτσας αυτής είναι το κάτι άλλο.

Πόσες μέρες μπορεί να συντηρηθεί η πίτσα στο ψυγείο;
Η ζύμη για πίτσα, μπορεί να παραμείνει στο ψυγείο αμέσως μόλις ζυμωθεί, για 3 ημέρες. Στην κατάψυξη μπορεί να παραμείνει για τρεις μήνες.

Ποιο αλεύρι είναι ιδανικό για ιταλική πίτσα;
Γιατί η τέλεια pizza θέλει πολύ καλό αλεύρι. Δυνατό, πλούσιο σε πρωτεΐνες, ιδανικά θέλει αλεύρι σκληρό τύπου 00 (μηδέν-μηδέν). Αν δυσκολευτείτε να το βρείτε, χρησιμοποιήστε αλεύρι δυνατό.

Πόσο βοηθάει το καλό ζύμωμα;
Αφού φτιάξετε την βασική ζύμη για πίτσα ζυμώστε δυνατά τη ζύμη στον πάγκο με τα χέρια. Πρώτον θα το χαρείτε πολύ και δεύτερον βοηθάτε να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης για να γίνει η ζύμη για πίτσα ελαστική κι αφράτη. Έτσι θα έχετε μια υπέροχη ζύμη. Τώρα αν φτιάξετε ζύμη για πίτσα με μπύρα τα πράγματα είναι πιο απλά. Ανακατεύετε, ζυμώνετε λίγο και ξεκουράζετε. Μόνο να θυμάστε η πίτσα με μπύρα θέλει μπύρα σε θερμοκρασία δωματίου.

Ποσό χοντρή ή λεπτή, πρέπει να είναι η ζύμη για πίτσα;
Αυτό είναι καθαρά υποκειμενικό.
Εγώ αγαπώ την ζύμη μου λεπτή και τραγανή, σε πίτσες σαν και αυτή, άλλοι, την θέλουν πιο χοντρή και ψωμένια σαν και αυτή.

Αλλά περί ορέξεως …αφού με τα πάντα μπορείς να φτιάξεις μια εύκολη πίτσα. Ακόμα και πίτσα με ψωμί του τόστ στα γρήγορα μπορείς να στήσεις.

Μυστικά για τη σάλτσα

Ποια είναι η ιδανική σάλτσα για πίτσα;
Η καλύτερη σπιτική σάλτσα για πίτσα είναι φτιαγμένη με ώριμες αποφλοιωμένες ντομάτες, αγνό παρθένο ελαιόλαδο και βότανα. Εναλλακτικά (εάν είστε εκτός εποχής), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια εμπορίου. Δίνουν επίσης πολύ καλό αποτέλεσμα.

Η δε σύστασή της, πρέπει να είναι αρκετά πυκνή. Δηλαδή να έχει βράσει τόσο, ώστε να σας θυμίζει την σύσταση της κέτσαπ, να είναι δεμένη χωρίς να τρέχει υγρασία και να μαλακώνει η τραγανή ζύμη.

Υλικά για πίτσα

Τι άλλα υλικά για πίτσα χρειάζεσαι;
Υλικά για πίτσα σπέσιαλ ανάλογα με αυτά που σου αρέσει να απολαμβάνεις σε ένα κομμάτι πίτσας. Είναι καθαρά υποκειμενικό. Σίγουρα χρειάζεσαι καλό τυρί για πίτσα. Όμως μπορείς να βάλεις παραπάνω από ένα. Τυρί για πίτσα ιδανικό είναι η μοτσαρέλα. Ιδανικά τυριά εκτός από τη μοτσαρέλα είναι η παρμεζάνα στη βάση και το τσένταρ σε συνδυασμό πάντα με τη μοτσαρέλα. Κι όλα αυτά έχουν να κάνουν με τη εξάτμιση της υγρασίας τους στο ψήσιμο, την λιπαρότητα τους αλλά και την ελαστικότητα τους.

Φτιάξτε την πιο λαχταριστή pizza με αφράτη και βουτυράτη ζύμη. Μία αλλιώτικη πίτσα με στρώσεις στη γέμιση.

Λύσεις για εύκολες πίτσες

Έξυπνη λύση για γρήγορη πίτσα και προψημένη πίτσα στη κατάψυξη.
Μια έξυπνη λύση για μια γρήγορη πίτσα είναι η πίτσα με ψωμί του τόστ. Αραδιάζετε σε ταψάκι ψωμί του τοστ, αλείφετε λίγη σάλτσα πίτσας, βάζετε τυρί για πίτσα ή τυριά για πίτσα και ψήνετε. Μια άλλη εναλλακτική είναι η πίτσα με μπύρα. Ανακατεύετε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του με λίγη μπύρα και λίγο αλάτι, μέχρι να έχετε μια απαλή ζύμη. Χωρίς αναμονή για φούσκωμα, απλώνετε την ζύμη σε ταψάκι και γεμίζετε με υλικά για πίτσα.

Όμως αν φτιάξετε την κλασική ζύμη για πίτσα με μαγιά τότε προτείνω να ακολουθήσετε όλα τα στάδια της συνταγής: ζύμωμα, ξεκούραση, πλάσιμο.
Η ζύμη για πίτσα μπορεί να καταψυχθεί ωμή ή προψημένη.

Μύθοι και αλήθειες για το ψήσιμο της πίτσας στον οικιακό φούρνο

Να θυμάστε ότι η πολύ δυνατή θερμοκρασία και η πλάκα ψησίματος είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά στην τέλεια σπιτική ζύμη για πίτσα.

Αν δεν έχετε πλάκα ψησίματος ή πέτρα για πίτσα, βάλτε το φούρνο σας στην πιο δυνατή θερμοκρασία που έχει, πάντα στις αντιστάσεις πάνω-κάτω. Τοποθετήστε ταψί αναποδογυρισμένο στην κάτω-κάτω σχάρα του φούρνου κι αφήστε το να πυρώσει καλά και να δημιουργήσει ατμόσφαιρα φούρνου πίτσας. Αυτό το ταψί για πίτσα είναι το ιδανικό για το σωστό ψήσιμο.

Θυμηθείτε τι βλέπετε όταν πηγαίνετε σε μια αυθεντική ιταλική πιτσαρία! Βλέπετε πάντα τον Pizzaiolo να ακουμπάει την πίτσα στην πυρωμένη πλάκα του φούρνου.

Αυτές ακριβώς τις συνθήκες ψησίματος θέλουμε να δημιουργήσουμε. Η πίτσα θέλει πολύ καλό ψήσιμο κυρίως από κάτω και λιγότερο από πάνω. Όπως ακριβώς και οι παραδοσιακές μας πίτες.

Ένα φτυάρι πίτσας είναι ιδανικό για να βάζεις και να βγάζεις την πίτσα στο φούρνο.

Επαγγελματικό ψήσιμο

Ποτέ μην ψήνετε την πίτσα σας στον αέρα.
Γιατί; Γιατί απλά την καταστρέφετε. Ο αέρας ψήνει γρήγορα κι επιθετικά εξωτερικά την πίτσα, δίνοντας της γρήγορα χρώμα, ενώ μέσα δεν προλαβαίνει να ψηθεί σωστά.

Αν ο φούρνος σας ψήνει μόνο στον αέρα, πυρώστε μεγάλο τηγάνι με χοντρή βάση σε δυνατή θερμοκρασία και ακουμπήστε μέσα την πίτσα σας. Ψήστε μερικά λεπτά να πάρει γρήγορα θερμοκρασία από κάτω και τελειώστε το ψήσιμο στο φούρνο σας, στον αέρα αφού δεν σας δίνει την επιλογή ψησίματος με αντιστάσεις.

Μυστικά για τραγανή πίτσα

Πώς θα παραμένει τραγανή η ζύμη για πίτσα;
Όταν βγάζετε την καυτή ροδοψημένη πίτσα από τον φούρνο, μεταφέρετέ την σε ξύλινη επιφάνεια, ώστε να τραβήξει καλά όλη την υγρασία του φούρνου και να μην μαλακώσει η καλοψημένη ροδοκόκκινη βάση της.

Απολαύστε μια αυθεντική ιταλική πίτσα με λεπτή τραγανή ζύμη

Απολαύστε τη, ζεστή και αχνιστή! Μια καλοψημένη pizza, είναι σκέτη απόλαυση την ώρα που βγαίνει από τον φούρνο!

Τέλος, περί ορέξεως…

Η πίτσα, τρώγεται σκέτη όπως η pizza Bianca ή μπορείτε να βάλετε επάνω, τα υλικά που επιθυμείτε, πριν μπει στο φούρνο, αλλά και μετά το ψήσιμο. Στην Ιταλία, συνηθίζεται να προσθέτουν εκλεκτά υλικά ωμά, πάνω σε μια φρεσκοψημένη ζύμη.

Η πίτσα Bianca λόγου χάρη, τρώγεται σκέτη και αχνιστή, περιχυμένη με καλό ελαιόλαδο, λίγο ανθό αλατιού, δεντρολίβανο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Εμένα προσωπικά, μου αρέσει μόλις βγει αχνιστή από το φούρνο η σπιτική πίτσα, να βάζω επάνω φρέσκια μπουράτα (φρέσκο τυρί με βουτυράτη γεύση) ή φρέσκια μοτσαρέλα σε κομμάτια, λίγο προσούτο και φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα.

Απολαύστε τη μαγεία της πίτσας με τα υλικά που εσείς αγαπάτε!

Μέσα στο argiro.gr σας έχω πολλές συνταγές για πίτσες εύκολες, εναλλακτικές καθώς και για τις πιο διάσημες ανά τον κόσμο όπως η μαργαρίτα!

https://www.argiro.gr/2018/09/teleia-spitiki-pitsa-kai-ta-mystika-tis/