Τα φρέσκα σύκα συγκαταλέγονται στα ευπαθή φρούτα, αφού δεν αντέχουν πολύ σε θερμοκρασία δωματίου και στο ψυγείο.
Οι ποικιλίες των σύκων είναι πολλές, με κυριότερα τα Βασιλικά σύκα ή βασιλόσυκα του Αυγούστου με μελένια ψίχα και κατακόκκινα σποράκια.
Επίσης τα σύκα χωρίζονται σε άγρια άνυδρα σύκα, αλλά και σε ποτιστικά καλλιεργήσιμα. Η γεύση τους είναι η μέρα με τη νύχτα. Όποιος έχει δοκιμάσει άγρια άνυδρα σύκα από συκιές ξερικές στα νησιά του Αιγαίου δεν μπορεί να τα συγκρίνει με τα ποτιστικά καλλιεργημένα σύκα σε καμία περίπτωση.
Τα φρέσκα σύκα ωριμάζουν σε πολύ ζέστη, γι αυτό και κάνουν την εμφάνιση τους στις αρχές του Αυγούστου.
Το πολύ για 1 μήνα τα απολαμβάνουμε φρέσκα ολόκληρα, αφού τα πλύνουμε πολύ καλά. Τα σύκα τρώγονται και με τη φλούδα τους ολόκληρα.
Αγοράζοντας φρέσκα σύκα λευκά ή μαύρα, αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να είναι ώριμα, αλλά σχετικά σφιχτά, με συμπαγή σάρκα, χωρίς χτυπήματα και στίγματα. Μην αγοράζετε πολύ μαλακά σύκα, γιατί δεν αντέχουν πάνω 1 ημέρα στο ψυγείο. Αυτά είναι βέβαια ιδανικά για μαρμελάδα.
Τα σύκα που θα αγοράσετε πρέπει να έχουν κοτσανάκι με σχετική υγρασία, να είναι ώριμα, σφιχτά και να μην έχουν καθόλου σκασίματα. Τα σκασμένα σύκα δεν διατηρούνται πάνω από 1 ημέρα.
Χωρίς να τα πλύνετε, θα πρέπει να τα βάλετε σε μπολ και να τα σκεπάσετε. Διατηρήστε τα στο πάνω ράφι του ψυγείου ή στο συρτάρι φρούτων. Διατηρούνται για 3 περίπου ημέρες. Πριν τα καταναλώσετε πλύντε τα καλά.
Τα φρέσκα σύκα γίνονται μαρμελάδα, γίνονται τάρτα, κέικ και μαγειρεύονται κανονικά με χοιρινό ή κοτόπουλο.
Τα φρέσκα σύκα διατηρούνται στην κατάψυξη για πολλούς μήνες. Αφού τα πλύνετε απαλά και τα στεγνώσετε πολύ καλά, τα φυλάτε σε σακούλα τροφίμων που κλείνει αεροστεγώς. Διατηρούνται έτσι για πολλούς μήνες και είναι ιδανικά για smoothies, παγωτό ή σάλτσα σύκου για γλυκά ή φαγητά.
Τα φρέσκα σύκα για να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, αποξηραίνονται στον καυτό καλοκαιρινό ήλιο και διατηρούνται έτσι αποξηραμένα για πάνω από 1 χρόνο.
Τα αποξηραμένα σύκα είναι ένα υγιεινό σνακ. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπη και χοληστερόλη και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μέταλλα. Περιέχουν μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Γι αυτό αποτελούν το ιδανικό και πιο υγιεινό σνακ ακόμα και σε περιόδους δίαιτας. Καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Πάντα θα συμβουλεύεστε το γιατρό σας για την διατροφή σας.
Τα αποξηραμένα γεμιστά σύκα, οι λεγόμενες Παστελαριές, όπως τα λέμε στην Πάρο, είναι το πιο υγιεινό σνακ για την καθημερινότητα σας, αλλά στα νησιά μας συνοδεύουν τα τοπικά αποστάγματα. Κάθε σπίτι φτιάχνει τα δικά του αποξηραμένα σύκα.
Δες εδώ πως αποξηραίνουνε τα σύκα.

Τα σύκα γίνονται παστέλι το περίφημο Συκοπάστελο ή Συκομαίδα της Σύρου και είναι το ιδανικό σνακ -γλυκό.

Επίσης, τα φρέσκα σύκα γίνονται μέλι. Το λεγόμενο συκόμελι, είναι πυκνό σιρόπι κάτι ανάμεσα σε πετιμέζι και κρέμα βαλσαμικού και συνοδεύει τέλεια τα ψητά, μαγειρευτά κρέατα και κυνήγια και είναι ιδανικό για σαλάτες, να γαρνίρεις γλυκά κέικ κλπ, αλλά και για μιναρέδες.

Γλυκό κουταλιού σύκο, καταπράσινο και αρωματικό, φτιάχνουμε μόνο από την ποικιλία Ρίνια και τα βρίσκετε μόνο τον Μάιο.
Είναι σύκα που δεν είναι βρώσιμα στη φρέσκια μορφή τους, αλλά είναι ιδανικά, ίσως για το ωραιότερο γλυκό του κουταλιού. Γίνεται τραγανό, παραμένει καταπράσινο και το άρωμα του δεν συγκρίνεται με τίποτα.
Δες παρακάτω πως θα φτιάξεις το γλυκό σύκο.

Τα αποξηραμένα σύκα γίνονται ένα μοναδικό συνοδευτικό πιάτο για τα γιορτινά τραπέζια. Δες εδώ το video για φρούτα σωτέ με κάστανα.

Παγωτό σύκο έχεις δοκιμάσει;

Η τέλεια μαρμελάδα σύκο που δεν λείπει ποτέ από το σπίτι μου, συνοδεύει το πρωινό μου, τις ποικιλίες τυριών και τα ψητά κρεατικά.

Τα φρέσκα σύκα γίνονται μέλι και είναι το κάτι άλλο. Χωρίς ζάχαρη, μόνο το φρέσκο φρούτο και το πυκνό σιρόπι που παίρνεις, το χρησιμοποιείς παντού, σε dressing, μαρινάδες, μαγειρέματα, γαρνιρίσματα!
Δες περισσότερες φανταστικές συνταγές με αποξηραμένα σύκα εδώ.