Πίσω

Comfort food: Τι σημαίνει, ποιες συνταγές περιλαμβάνει

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και πιο συχνά να αναφέρεται o όρος “comfort food”. Και παρόλο που στην Ελλάδα τον γνωρίσαμε πρόσφατα, διεθνώς παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1966 σε ένα άρθρο της Palm Beach Post στην Φλόριντα των Η.Π.Α. Το άρθρο αφορούσε στην παιδική παχυσαρκία και εξηγούσε γιατί τα δυστυχισμένα παιδιά είχαν μια σαφή τάση στην υπερκατανάλωση comfort food, στο σπιτικό δηλαδή φαγητό που τους δημιουργούσε ασφάλεια και ηρεμία.

Το 1997 ο όρος συμπεριλήφθηκε επίσημα στο Oxford English Dictionary με τον ορισμό του φαγητού που «παρασκευάζεται με απλό και παραδοσιακό τρόπο και επιδρά συναισθηματικά, δημιουργώντας αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια, την οικογένεια μας και τους φίλους μας». Ο όρος δηλαδή αναφέρεται περισσότερο σε μια συναισθηματική κατάσταση παρά σε ένα είδος φαγητού.

Τι είναι όμως το comfort food;

Tο τι αποτελεί comfort food δε μπορεί να οριστεί πάντα με σαφήνεια. Αυτό συμβαίνει γιατί αναφέρεται σε φαγητά τα οποία επιδρούν στο θυμικό, φαγητά τα οποία μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα και μας δημιουργούν εκτός από ευχαρίστηση και θετικά συναισθήματα. Και η συγκεκριμένη επίδραση στον συγκεκριμένο άνθρωπο του συγκεκριμένου φαγητού διαφέρει.

Σαν comfort food επίσης αναφέρονται και τα παραδοσιακά φαγητά, με τα οποία έχουμε συνδέσει τις παιδικές μας μνήμες και έχουν συναισθηματική αξία. Το φαγητό της μαμάς μας με το μπόλικο λάδι, η γεμάτη σάλτσα και η νοστιμιά, λειτουργούν ως αντικαταθλιπτικό που μας προσφέρει ευχαρίστηση, θαλπωρή και ασφάλεια ανακαλώντας μνήμες από την παιδική μας ηλικία.

Comfort food και διατροφή 

Συνήθως πρόκειται για φαγητά τα οποία είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, λιπαρά ή και τα δύο.  Αυτό συμβαίνει γιατί οι τροφές πλούσιες σε λιπαρά είναι συνήθως πιο γευστικές και ικανοποιούν συνεπώς περισσότερο την ανάγκη μας για γευστική απόλαυση.  Από την άλλη, τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες επιδρούν θετικά στα συναισθήματα ή την ψυχολογία. Άλλωστε, ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τέτοιες τροφές ως καύσιμο. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που τα περισσότερα comfort foods περιλαμβάνουν μεγάλα ποσοστά από αυτές τις δύο κατηγορίες.

Ποια φαγητά ανήκουν στην κατηγορία Comfort Food

Όλα τα πλούσια, με οικείες γεύσεις και χορταστικά φαγητά! Παραδοσιακά, εύκολα, απλά, φαγητά τα οποία είναι μαγειρεμένα στην κατσαρόλα, τον φούρνο, το τηγάνι, με συστατικά όπως ζυμαρικά, κρεατικά, σάλτσες, δημητριακά, όσπρια και λαχανικά, όπως επίσης και πίτες, σούπες, γλυκίσματα, φρούτα και κάθε άλλο φυσικό τρόφιμο!

Η ελληνική κουζίνα είναι γεμάτη από comfort food, με πιάτα γεμάτα με συνδυασμούς που παρηγορούν τις ταλαιπωρημένες ψυχές. Μουσακάς, παστίτσιο, γιουβέτσι, κοτόσουπα, κρεατόσουπα, φασολάδα, κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο, χορτόπιτες, κολοκυθόπιτες, τυρόπιτες και η λίστα συνεχίζεται.

Αφήστε το ένστικτό να σας οδηγήσει και μην στερείτε από τον εαυτό σας το να καλύπτει την ανάγκη για λίγη νοσταλγία  και παρηγοριά μέσα από το φαγητό. Όταν επιλέγετε το αγαπημένο σας φαγητό, το μόνο σίγουρο είναι πως θα δείτε τη διάθεσή σας να αλλάζει και θα νιώσετε σαν παιδί που το φροντίζουν!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται