Η διατροφική αξία των οσπρίων!

Αποτελώντας την βάση της μεσογειακής διατροφής και αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής γης,  τα όσπρια είναι ίσως ο καλύτερος σύμμαχος μας για την καθημερινή κάλυψη των βασικών ανθρώπινων αναγκών σε ενέργεια και πρωτεΐνη. Από την οικογένεια των οσπρίων, τα πιο γνωστά σε όλους μας είναι τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια, η φάβα, ο αρακάς και τα κουκιά.

Γιατί πρέπει να τρώμε όσπρια;

Το να καταναλώνουμε καθημερινά όσπρια είναι εξαιρετικά σημαντικό αφού η συνεχής κατανάλωσή τους:

  • Διατηρεί μειωμένα τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης
  • Συμβάλλει στην προστασία της υγείας μας από διάφορες μορφές καρκίνου
  • Είναι άκρως χορταστική επιλογή την ίδια ώρα που δεν προσδίδει πολλές θερμίδες
  • Περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2
  • Μειώνει τη χοληστερόλη
  • Προσφέρει ισχυρή καρδιοπροστατευτική δράση και τέλος
  • Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου, προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα

Το «κρέας των φτωχών»

Στην ελληνική διατροφή, τα όσπρια ονομάζονταν και κρέας των φτωχών και αυτό κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες αλλά και λόγω της χαμηλής τους τιμής και της πολύ εύκολης εύρεσής τους. Περιέχουν, μεταξύ άλλων, φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, κάλιο, φολικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και αντιοξειδωτικά και σχεδόν καθόλου αλάτι και λιπαρά.

Τα ρεβίθια

Οι πρωτεΐνες των ρεβιθιών, ίσως θα έχετε ακουστά ότι, ισούνται παρόμοιες με εκείνες του κρέατος. Είναι πάρα πολύ θρεπτικά και μεταξύ άλλων, προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από την οστεοπόρωση, τη στεφανιαία νόσο και τον καρκίνο.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τα μαγειρέψει κανείς. Ιδιαίτερα σημαντικό όμως είναι κατά το μαγείρεμα να διατηρήσουμε τη φλούδα τους, αφού σε αυτή βρίσκεται το μεγαλύτερο ποσοστό ασβεστίου. Στην Ελλάδα ρεβίθια τα πιο δημοφιλή μέρη όπου καλλιεργούνται τα ρεβίθια είναι η Λάρισα, τα Γρεβενά και o Δομοκός.

Οι φακές

Αποτελώντας άριστη πηγή πρωτεϊνών και σιδήρου, οι φακές είναι ιδιαίτερα σημαντική τροφή για όλες τις ηλικίες και κυρίως για τα παιδιά. Στο εμπόριο, θα βρει κανείς διαφορετικά είδη φακής και με διαφορετικές αποχρώσεις, με την πιο γνωστή σε όλους την καφέ φακή. Ακολουθεί η κόκκινη, η κίτρινη, η πράσινη και φυσικά η μαύρη φακή beluga που έχει γίνει ιδιαιτέρως αγαπητή τα τελευταία χρόνια και στην ελληνική κουζίνα.

Η καλλιέργειά τους ευδοκιμεί σε όλη την Ελλάδα αλλά κυρίως στην Κοζάνη, την Καστοριά, τη Λάρισα, το Δομοκό και στη Λευκάδα, όπου η φακή Εγκλουβής θεωρείται κορυφαία.

Φασόλια

Εξαιρετική πηγή ασβεστίου, σιδήρου και πρωτεΐνης, τα φασόλια είναι μία από τις ιδανικές επιλογές οσπρίων που υπάρχουν στην Ελλάδα. Πολλοί, δυστυχώς, αποφεύγουν την κατανάλωσή τους διότι προκαλούν το λεγόμενο φούσκωμα. Ωστόσο είναι τόσο καλή πηγή αντιοξειδωτικών, που βοηθούν στη μείωση εμφάνισης καρκίνου.

Τα φασόλια είναι ταυτόχρονα τα πιο δημοφιλή όσπρια αφού έξι από τις ποικιλίες τους έχουν αναγνωριστεί και προστατευθεί ως προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.). Τις περισσότερες ποικιλίες τους τις βρίσκουμε στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Πελοπόννησο και είναι ασύγκριτης νοστιμιάς που οφείλεται και στην ιδιαιτερότητα του κλίματος και του εδάφους των περιοχών αυτών. Αρκεί μόνο να προμηθευτείτε τα φασόλια από το Κάτω Νευροκόπι, τις Πρέσπες, την Καστοριά, της Πρέβεζας, της Καλαμάτας και του Φενεού. Τα είδη τους είναι πολλά και έτσι τα φασόλια χωρίζονται σε λευκά φασόλια, κόκκινα, στα μαυρομάτικα, στους γίγαντες κ.α.. Τέλος, τα φασόλια διαθέτουν και πολλές μορφές υπό την έννοια ότι μιλάμε για διαφορετικούς τύπους φασολιών.

Φάβα

Όταν μιλάμε για φάβα, πρωτίστως μιλάμε για τον καρπό του φυτού λαθούρι που πρώτα αποξηραίνεται και μετά μαγειρεύεται. Είναι πλούσια, μεταξύ άλλων, σε μαγνήσιο γεγονός που βοηθά την ανάπτυξη της μνήμης μας ενώ ταυτόχρονα είναι πηγή πρωτεϊνών ικανών για να ξετρελάνουν κάθε χορτοφάγο. Το χαρακτηριστικό της φάβας είναι ότι καλλιεργείται και ευδοκιμεί κυρίως σε ξηρές και άνυδρες περιοχές. Στην Ελλάδα η πιο διάσημη φάβα είναι αυτή της Σαντορίνης που έχει κατοχυρωθεί ως Π.Ο.Π. προϊόν ενώ ακολουθούν η φάβα από την Αμοργού, η φάβα Σχοινούσας αλλά και η φάβα Φενεού.

Κουκιά

Τα όχι και τόσο αγαπημένα -δυστυχώς- κουκιά μας είναι πολύ γνωστά στην Ελλάδα από τα αρχαία χρόνια. Είναι λατρεμένα γιατί αποτελούν μία πολύ καλή πηγή φωσφόρου, είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και περιέχουν πολύ κάλιο. Στην Ελλάδα θα βρούμε πολλές ποικιλίες μερικές εκ των οποίων είναι «τα φούλια», τα «πρώιμα», τα «κοινά κουκιά» κ.α.

Είναι και εσάς όμως τόσο αγαπημένα τα όσπρια όσο για εμάς;

Μήπως έχετε ξεμείνει από ιδέες για το πώς να τα μαγειρέψετε και καταλήγετε να φτιάχνετε τα ίδια και τα ίδια πιάτα; Ρίξτε μια ματιά σε αυτές τις συνταγές!

Τα ρεβύθια στο φούρνο είναι η ρεβυθάδα που φτιάχνουμε στην Πάρο. Τα λατρεύω γιατί μεγάλωσα μ’ αυτά! Ακόμα κι αυτοί που δεν αγαπούν τα ρεβύθια ορκίζονται σε αυτή τη γεύση! Υγιεινό, νηστίσιμο, vegan!

Εύκολο και θρεπτικό φαγάκι, αυτό το πεντανόστιμο κοκκινιστό ρεβυθόρυζο, μπορείτε να το απολαμβάνετε εντός ή εκτός νηστείας.

Συνταγή με όλα τα μυστικά για σπιτικό χούμους, αέρινο και πανεύκολο. Μια αυθεντική, παραδοσιακή και υγιεινή συνταγή από τη Μέση Ανατολή, διάσημη σε όλο τον κόσμο.

Σαλάτα με φακές beluga. Μια πεντανόστιμη υγιεινή σαλάτα με μαύρες φακές, με υψηλή διατροφική αξία, ιδανική για ισορροπημένη διατροφή. Αποτελεί από μόνη της ένα πλήρες γεύμα.

Γαρίδες σωτέ στο τηγάνι με μαύρες φακές beluga. Εύκολη και φανταστική gourmet συνταγή για να εντυπωσιάσεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα!

Αυτός ο σολομός στη λαδόκολλα, είναι από τα πιο νόστιμα και υγιεινά πιάτα που έχουμε μοιραστεί. Γεμάτο Ω3 λιπαρά και υπερτροφές.

Υπέροχη σαλάτα, γεμάτη χρώματα με μαυρομάτικα φασόλια! Τέλεια για το νηστίσιμο τραπέζι και όχι μόνο!

Μια vegan συνταγή, θρεπτική για χορτοφάγους αλλά και όσοι κάνετε ειδική διατροφή θα τη λατρέψετε. Τα κάστανα στιφάδο παντρεύονται με γίγαντες κι έτσι η παραδοσιακή κρητική συνταγή, μετατρέπεται σε ένα νηστίσιμο, υγιεινό και θρεπτικό φαγητό για τις κρύες ημέρες του χειμώνα.

Οσπριάδα, υγιεινό και εύκολο μαγείρεμα με όσπρια. Κοκκινιστή ή λεμονάτη, με ρύζι ή σκέτη, είναι ένα διατροφικός θησαυρός. Αυτή η σούπα μπορεί να γίνει πηχτή ή αραιή, ανάλογα πώς την προτιμάτε.

https://www.argiro.gr/2021/02/i-diatrofiki-aksia-ton-osprion/