Παραδοσιακά προϊόντα Λέσβου

Η Λέσβος είναι νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τρίτο μεγαλύτερο μετά την Κρήτη και την Εύβοια.

Ορεινό με πλούσια βλάστηση  και  πυκνόφυτα δάση, βραχώδεις εκτάσεις και απέραντα βοσκοτόπια. Το μάτι του επισκέπτη γεμίζει με εικόνες από τα χωράφια με σιτηρά και τα αμέτρητα ελαιόδεντρα στην δυτική πλευρά του νησιού. Για την ακρίβεια, έχει 90.000 κατοίκους η Λέσβος και 11.000.000 ρίζες ελαιόδεντρων.

Δεν είναι φυσικά καθόλου τυχαίο πως οι Οθωμανοί το αποκαλούσαν «το περιβόλι της Αυτοκρατορίας». Ένα νησί με ισχυρή πολιτισμική παράδοση και πλούσια παραγωγή σε τοπικά προϊόντα. 

Ελαιόλαδο και ελιές

Το ελαιόλαδο που παράγεται σε αυτό τον τόπο είναι ξακουστό για την λεπτή και ραφινάτη του  γεύση ενώ οι ελιές είναι μικρές και σαρκώδεις. 

Ούζο

Οι κάτοικοι του νησιού δικαίως περηφανεύονται για το μοναδικά αρωματικό ούζο που παράγουν ενώ κατέχουν το 50% της εξαγωγής ούζου παγκοσμίως.

Ο γλυκάνισος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του ποτού προέρχεται από το Λισβόρι. Είναι ο καλύτερος γλυκάνισος που υπάρχει καθώς η γεύση του είναι γλυκιά και το μοναδικό άρωμά του έχει μακρά διάρκεια. 

Μέλι και κρασιά

Το μέλι που παράγεται στην Λέσβο είναι υψηλής ποιότητας και μπορεί κανείς να το βρει σε ποικιλίες πεύκου, θυμαριού και άνθεων.

Φυσικά τα τοπικά οινοποιεία παράγουν κρασιά από ντόπιες ποικιλίες.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Επίσης, ξακουστά είναι και τα τυροκομικά τους όλα προϊόντα ΠΟΠ από αιγοπρόβατα τοπικής ράτσας. 

Ξεχωρίζουν το λαδοτύρι, η φέτα Μυτιλήνης, το περίφημο καλαθάκι,  τη γραβιέρα Μυτιλήνης και το κασέρι Ερεσσού.

Το ντόπιο φρέσκο τυρί, η μυζήθρα, σερβίρεται σκέτο ή μπαίνει μέσα σε συνταγές και όταν το αποξηράνουν το χρησιμοποιούν στις περίφημες τυρόπιτες Λέσβου, τους λεγόμενους γκιουζλεμέδες.

Θαλασσινά

Ψάρια και θαλασσινά ολόφρεσκα που αλιεύονται από την περιοχή της Λέσβου.

Το σήμα κατατεθέν τους ασφαλώς δεν είναι άλλη από την σαρδέλα Καλλονής, αλιευμένη από τον κόλπο Καλλονής και  την προσφέρουν στους επισκέπτες ωμή, παστωμένη  μόνο σε χονδρό αλάτι. Από την απέναντι πλευρά, ο κόλπος της Γέρας φημίζεται για τις πεντανόστιμες κουτσομούρες του. 

Σε αυτό τον τόπο επίσης αλιεύονται και μερικά από τα  σπανιότερα οστρακοειδή όπως τα χτένια, τα οποία συνήθως τα μαγειρεύουν με ρύζι αλλά και με πολλούς άλλους τρόπους τα χτένια μπορούν να γίνουν ένας τέλειος μεζές με το ούζο. Ομοίως,  άφθονη είναι και η παραγωγή των αλίπαστων ψαρικών όπως  η αντζούγια και η λακέρδα.  

Χειροποίητα προϊόντα

Εκτός από τα τοπικά προϊόντα, δεκάδες γυναικείοι συνεταιρισμοί του νησιού φτιάχνουν χειροποίητα εδέσματα βασισμένα σε παραδοσιακές σπιτικές συνταγές. Τραχανάς, ζυμαρικά, χυλοπίτες, σάλτσες, παξιμάδια, αμυγδαλωτά και κουλουράκια αλλά και μαρμελάδες, λικέρ και  γλυκά του κουταλιού σε ποικιλία γεύσεων. Επιπλέον, στο νησί αυτό μικρές οικοτεχνίες παράγουν έναν ιδιότυπο τύπο τραχανά σε ελλειπτικό σχήμα, τις  λεγόμενες χάχλες. Αν βρεθείτε στο νησί, αναζητήστε οπωσδήποτε τα λουκούμια με ούζο Λέσβου και μαστίχα που προμηθεύονται από την Χίο.

https://www.argiro.gr/2023/05/paradosiaka-proionta-lesvou/