Υγιεινό comfort food

Τι είναι το comfort food

Το φαγητό πέρα από βασική φυσιολογική ανάγκη, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς, της κοινωνικοποίησής αλλά και της ικανοποίησής μας, τόσο της σωματικής, όσο και της ψυχολογικής. Το comfort food δηλώνει ακριβώς αυτά τα τρόφιμα ή φαγητά στην κατανάλωση των οποίων μας οδηγούν οι μεταπτώσεις στην ψυχολογία μας.

Δεν είναι τυχαίο πως μετά από μία δύσκολη ημέρα στη δουλειά ή μετά από έντονο στρες, έχουμε την επιθυμία για την κατανάλωση συγκεκριμένων φαγητών. Όταν υπάρχει συναισθηματική φόρτιση συνήθως οδηγεί στην αναζήτηση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και θερμίδες.

Το υποσυνείδητο παίζει τεράστιο ρόλο σε αυτή τη διαδικασία και μας οδηγεί σε επιλογές φαγητών που μας κάνουν να αισθανόμαστε οικεία, παραπέμπουν σε ευτυχισμένες στιγμές γεμάτες θαλπωρή και μας θυμίζουν την παιδική μας ηλικία.

Επίσης υπάρχει και η βιοχημική εξήγηση πίσω από αυτό το φαινόμενο. Την ευθύνη έχουν η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, δύο σημαντικοί νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι σχετίζονται με τη συναισθηματική ευεξία. Όταν η σεροτινίνη είναι πεσμένη, ο οργανισμός μας αναζητά τρόφιμα, τα οποία αυξάνουν την έκκρισή της. Η δε ντοπαμίνη παράγεται όταν τρώμε ένα φαγητό, γλυκό ή αλμυρό, ή πλούσιο σε λιπαρά και δρα στο κέντρο επιβράβευσης του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος επιβραβεύει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, δίνοντας την εντολή για μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού.

Έρευνες δείχνουν πως τα top comfort foods είναι η σοκολάτα, η pizza και τα τυριά!

Υγιεινό comfort food

Νεότερες μελέτες δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή και τα συστατικά που την αποτελούν (ελαιόλαδο – φρούτα και λαχανικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά – λιπαρά ψάρια πλούσια σε ωμέγα3 λιπαρά οξέα) μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ψυχολογία. Και ναι, υπάρχουν επιλογές για comfort food που θα μας γεμίσει θαλπωρή χωρίς να μας γεμίσει άπειρες θερμίδες και κακά λιπαρά.

Μαύρη Σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα εκτός από το γεγονός ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, περιέχει τρυπτοφάνη, το πρόδρομο μόριο της σεροτονίνης, καθώς σελήνιο και μαγνήσιο που χαλαρώνουν το μυϊκό σύστημα. Όλα αυτά τα συστατικά είναι κομβικά απαραίτητα για την καλή διάθεση.

Μπανάνα
Η μπανάνα εκτός από την αγαπημένη γεύση και το μοναδικό άρωμα, περιέχει και σάκχαρα τα οποία μεταβολίζονται πολύ γρήγορα παρέχοντας άμεση πηγή ενέργειας στον οργανισμό. Η συγκέντρωση γλυκόζης αυξάνεται γρήγορα και έτσι προσφέρει άμεσα το επιθυμητό αίσθημα ευεξίας. Επίσης είναι πηγή βιταμίνης B6 η οποία βοηθάει στην καλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί είναι ένα εύκολο και υγιεινό σνακ που μπορεί να χαρακτηριστεί και σαν υγιεινό comfort food. Είναι πλούσιοι σε τρυπτοφάνη και μαγνήσιο στοιχεία τα οποία βοηθάν στη χαλάρωση του μυϊκού συστήματος.

Ζυμαρικά και ρύζι
Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και βοηθούν την παραγωγή της σεροτονίνης. Η κατανάλωσή τους έχει σαν αποτέλεσμα ένα παροδικό boost στη διάθεση. Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως και το καστανό, μη αποφλοιωμένο ρύζι, αποτελούν υγιεινότερη επιλογή μιας και περιέχουν υψηλό ποσοστό φυτικών ινών.

Pop Corn
Το κατεξοχήν comfort food που έχει συνδεθεί με πάρτυ, κινηματογράφο και όμορφες χαλαρές στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα. Περιέχει πολλές φυτικές ίνες, μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες και όταν παρασκευάζεται σπιτικά χωρίς βούτυρο αλλά με ελαιόλαδο αποτελεί μια υγιεινή επιλογή.

Τυρί
Τα τυριά περιέχουν τρυπτοφάνη αλλά και προβιοτικά τα οποία ενισχύουν την ποικιλία στη μικροχλωρίδα του εντέρου, που έχει φανεί ότι σχετίζεται με την επίδραση των ορμονών και νευροδιαβιβαστών και τελικά με τη διάθεσή σας.

Σαφράν
Το σαφράν, βοηθά στην αντιμετώπιση του στρες, των διαταραχών ύπνου και των μεταβολών στη διάθεση.

Μέλι
Γενικά το μέλι έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη ζάχαρη και οφείλουμε να το εισάγουμε στη διατροφή μας σαν υποκατάστατο αυτής ιδιαίτερα όταν θέλουμε να καταναλώσουμε υγιεινό comfort food.

Συνταγές για υγιεινό comfort food

Λαχταριστή και θρεπτική σούπα με κοτόπουλο και ντομάτα που όταν την απολαμβάνετε ζεστή σας γεμίζει όλη τη θαλπωρή και την αγάπη που χρειάζεστε. Η προσθήκη ζυμαρικού θα την κάνει το απόλυτο comfort food.

Γεμάτο και κρεμώδες ριζότο που θα τρελάνει ουρανίσκους και θα ευφράνει καρδιές. Μοναδικά αρώματα και συστατικά που φτιάχνουν τη διάθεση.

Ζυμαρικά στο φούρνο, σημαίνουν σπιτικό φαγητό που μοσχοβολάει παντού. Χορταστικό, γευστικό που μοιράζει χαμόγελα.

Μόνο και μόνο το άκουσμα της λέξης μπανανόψωμο φτάνει για να φτιάξει η διάθεση. Υγιεινό Comfort food από τα λίγα!

Παραδοσιακό, υγιεινό και εγγυημένο comfort food πολλών δεκαετιών οι λουκουμάδες. Και για τον 21ο αιώνα θα παραμείνει πρωταγωνιστής.

Διαβάστε επίσης για τα καλά και κακά λιπαρά και σε ποιες τροφές βρίσκονται.

https://www.argiro.gr/2023/05/ygieino-comfort-food/