Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΗ ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΑΛΜΥΡΕΣ ΤΑΡΤΕΣ
Εξοπλισμός
Μίξερ με κάδο
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΗ ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΑΛΜΥΡΕΣ ΤΑΡΤΕΣ
Εκτέλεση
- Αυτή η ζύμη είναι ιδανική για αλμυρή τάρτα. Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε τη βασική ζύμη τάρτας για αλμυρή και γλυκιά τάρτα.
- Θα δουλέψουμε τη ζύμη στον κάδο του μίξερ µε τους κόφτες.
- Κόβουμε το παγωμένο βούτυρο σε μικρά καρεδάκια. Ιδανικά αφού κόψω το βούτυρο, το αφήνω για 5 λεπτά στην κατάψυξη.
- Τοποθετούμε στον κάδο το αλεύρι κοσκινισμένο, το αλάτι και το παγωμένο βούτυρο.
- Χρησιμοποιούμε τη διακοπτόμενη λειτουργία του μίξερ για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι τα υλικά να μοιάζουν σαν βρεγμένη άμμος.
- Προσθέτουμε το κρύο νερό, µε διακοπτόμενη λειτουργία του μίξερ (όχι συνεχές χτύπημα).
- Μόλις αρχίσει να οµογενοποιείται το μείγμα, το βγάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και το ενώνουμε µε τα χέρια με γρήγορες κινήσεις σε µπάλα.
- Προσοχή, δεν ζυμώνουμε πολύ γιατί το αλεύρι θα απορροφήσει πολύ βούτυρο και θα γίνει σκληρή και τραχιά η ζύµη όταν ψηθεί.
- Ελαφρά πατάμε την µπάλα ζύμης να πλατύνει σε δίσκο πάχους 3 εκ.
- Την τυλίγουμε µε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 30΄.
- Αφού παγώσει η ζύμη, την ακουμπάμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Την καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί και την ανοίγουμε με πλάστη σε δίσκο ζύμης 32εκ.
- Στρώνουμε την τάρτα στην ταρτιέρα 26εκ. προσεκτικά, καλύπτοντας και τα πλαϊνά τοιχώματα. Κόβουμε τα περισσεύματα ζύμης από το χείλος της ταρτιέρας.
- Τρυπάμε με πηρούνι όλη την επιφάνεια της τάρτας.
- Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί πάνω στην τάρτα και γεμίζουμε με βαρίδια (ρύζι ή όσπρια). Θα κάνουμε τυφλό ψήσιμο.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για 20′.
- Με προσοχή αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί με τα βαρίδια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15′ μέχρι να ροδίσει ελαφρά την τάρτα.
- Μπορούμε να γεμίσουμε την τάρτα σε αυτή τη φάση με όποια γέμιση θέλουμε, όπως με γέμιση μανιταριών.
- Εναλλακτικά, μπορείτε αφού κρυώσει η τάρτα να την τυλίξετε με μεμβράνη και να την διατηρήσετε στην κατάψυξη για πολλούς μήνες.
ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ ΚΑΙ
Εύκολη τάρτα με λουκάνικα
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Παγώστε την ωμή τάρτα για 10’ στην κατάψυξη και μετά ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο.
- Τα βαρίδια μέσα στην ζύμη στην αρχή του ψησίματος θα βοηθήσουν την τάρτα να ψηθεί ομοιόμορφα και να κρατήσει το σχήμα της.
- Μπορείτε να καταψύξετε μια τάρτα ωμή ή ψημένη για μήνες, αφού την τυλίξετε προσεκτικά με μεμβράνη κουζίνας.
- Η διακοπτόμενη ανάμειξη των υλικών της ζύμης τάρτας, διατηρεί την χαμηλή θερμοκρασία του βουτύρου κι έτσι η τάρτα θα βγει τραγανή και εύθρυπτη.
- Αν έχετε μια υγρή γέμιση για την ψημένη τάρτα τότε καλύτερα να την αδιαβροχοποιήσετε με αυγό για να παραμείνει τραγανή η τάρτα.
Tips
- Αλείφοντας την μισοψημένη αλμυρή τάρτα με ασπράδι αυγού στα τελευταία λεπτά του ψησίματος (πριν μπει η γέμιση) έχει ως αποτέλεσμα, η τάρτα να γίνεται αδιάβροχη και να διατηρεί τραγανή υφή όποια γέμιση κι αν προσθέσουμε.