Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΡΤΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΡΤΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΡΤΑ GALETTE
- Για αυτή τη χωριάτικη τάρτα με φρούτα, τη γαλλική galette, η ζύμη της τάρτας πρέπει να δουλευτεί γρήγορα πριν προλάβει να λιώσει το βούτυρο.
- Στους κόφτες του μίξερ ή σε μπολ με 2 μαχαίρια, κόβουμε το αλεύρι με το αλάτι και το κρύο βούτυρο.
- Ραντίζουμε με κρύο νερό να βραχεί η ζύμη και κουνάμε το μπολ για να βραχεί καλά.
- Απλώνουμε μεμβράνη, αδειάζουμε την ζύμη και πατάμε να γίνει δίσκος πλακέ.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και φυλάμε για 30′ στο ψυγείο να παγώσει. Σκεπασμένη διατηρείται έως και 4 εβδομάδες στην κατάψυξη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ºC.
- Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ταψί.
- Για να ανοίξουμε την τάρτα πασπαλίζουμε άχνη ζάχαρη πάνω στον πάγκο για να ακουμπήσουμε εκεί την ζύμη.
- Πασπαλίζουμε ξανά με άχνη την επιφάνεια της ζύμης.
- Με χοντρό πλάστη, ανοίγουμε το φύλλο σε πάχος 3 χιλιοστά και διάμετρο περίπου 25 εκ.
- Βάζουμε την ζύμη στο ταψί πάνω στο χαρτί ψησίματος.
- Αφήνουμε κενό περιμετρικά στην ζύμη 5 εκ.
- Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο αλεσμένο σε σκόνη.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα φρούτα κομμένα σε φέτες και προσθέτουμε την μαρμελάδα.
- Τα πασπαλίζουμε με την ζάχαρη, το κορν φλάουρ και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.
- Τα βάζουμε σε λόφο πάνω στο αλεσμένο αμύγδαλο μαζί με όλους τους χυμούς τους.
- Γυρίζουμε τις άκρες της ζύμης πάνω στα φρούτα αφήνοντας ανοιχτή την τάρτα την μέση.
- Ακουμπάμε το βούτυρο σε κομματάκια πάνω στο άνοιγμα της τάρτας.
- Αλείφουμε με βούτυρο ή διάλυμα αυγού τη ζύμη.
- Πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη και φιλέ αμυγδάλου.
- Ψήνουμε την galette στην μεσαία σχάρα για 45 ´ περίπου για να καραμελώσουν τα φρούτα και να ροδίσει η τάρτα.
- Αφού ψηθεί, αφήνουμε να σταθεί για 10′.
- Με προσοχή την μεταφέρουμε, χωρίς το αντικολλητικό χαρτί, σε σχάρα να κρυώσει τελείως και να πήξει το σιρόπι των φρούτων.
- Σερβίρεται με παγωτό ή σκέτη σαν γλυκό ή πρωινό.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Υπάρχει πιθανότητα να τρέξουν ζουμάκια στο ταψί κατά το ψήσιμο γι’ αυτό το αντικολλητικό χαρτί είναι απαραίτητο.
- Τα φρούτα που οξειδώνονται και μαυρίζουν, όπως μήλα, αχλάδια και μπανάνες, τα ραντίζουμε με λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.
- Τα καλοκαιρινά φρούτα που είναι πολύ ζουμερά χρειάζονται αρκετό άμυλο, κορν φλάουρ, αλεύρι, αλεσμένο αμύγδαλο ή ινδοκάρυδο, για να μαζέψουν τα υγρά τους στο ψήσιμο.
- Αντί για βανίλια, μπορείτε να βάλετε ξύσμα εσπεριδοειδών. Βρείτε τον συνδυασμό φρούτων που σας αρέσει και φτιάξτε την γιατί είναι εύκολη, εντυπωσιακή και υπέροχη σε υφή και γεύση.
- Αν σας άρεσε η γαλλική τάρτα galette, δείτε και την παρακάτω κλασική γαλλική συνταγή.
ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ ΚΑΙ