Sachertorte

Αυθεντική Sachertorte (Ζάχερ Τόρτε), το κλασικό αυστριακό σοκολατένιο γλυκό με επικάλυψη γλάσου και μαρμελάδα βερίκοκο.

Μεσαία
0:55

6-8 μερίδες

15 λεπτά

40 λεπτά

sachertorte - ζαχερ τορτε

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Κατσαρόλα

Κόσκινο

Κόσκινο

Μίξερ με κάδο

Μίξερ με κάδο

Μπεν Μαρί

Μπεν Μαρί

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ

Εκτέλεση

  1. Βουτυρώνουμε μια φόρμα-δαχτυλίδι διαμέτρου 24 εκ. και την πασπαλίζουμε με λίγο κακάο. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί
    στη βάση. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C στον αέρα.
  2. Λιώνουμε σε μπεν μαρί το βούτυρο με την ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
  3. Χτυπάμε τους κρόκους με την άχνη και προσθέτουμε τη βανίλια.
  4. Με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε σε δόσεις τη λιωμένη σοκολάτα στο μείγμα των κρόκων.
  5. Χτυπάμε σε ένα μπολ τα ασπράδια με το αλάτι μέχρι να ασπρίσουν.
  6. Σταδιακά ενσωματώνουμε την κρυσταλλική ζάχαρη χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, μέχρι να αποκτήσουμε μια όχι σφιχτή
    μαρέγκα – είναι έτοιμη όταν σχηματίζονται απαλές κορυφές στην επιφάνειά της.
  7. Προσθέτουμε στο μείγμα σοκολάτας εναλλάξ κοσκινισμένο αλεύρι και μαρέγκα διπλώνοντάς το απαλά με σπάτουλα.
  8. Αδειάζουμε τη ζύμη στη φόρμα και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ξεκολλήσει από
    τα τοιχώματα του σκεύος. Το αφήνουμε 10 λεπτά να σταθεί στη φόρμα και μετά το ξεφορμάρουμε σε σχάρα, να κρυώσει τελείως.
  9. Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι και σε χαμηλή φωτιά τη μαρμελάδα με το κονιάκ, να αραιώσει. Την αφήνουμε
    να κρυώσει καλά.
  10. Κόβουμε οριζόντια το κέικ σε τρεις δίσκους (παντεσπάνια).
  11. Ακουμπάμε τον πρώτο δίσκο σε σχάρα και με τη βοήθεια ενός πινέλου απλώνουμε στην επιφάνειά του μια παχιά στρώση μαρμελάδας.
  12. Καλύπτουμε με το δεύτερο δίσκο, τον οποίο αλείφουμε επίσης με μαρμελάδα.
  13. Κλείνουμε με το τρίτο παντεσπάνι. Αλείφουμε με την υπόλοιπη μαρμελάδα όλη την επιφάνεια του γλυκού (και τα πλαϊνά τοιχώματα).

ΓΛΑΣΟ

  1. Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι την κουβερτούρα και την κρέμα γάλακτος και τα ανακατεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  2. Το αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.
  3. Όταν κρυώσει ελαφρά το γλάσο αλλά είναι ακόμη ρευστό, επικαλύπτουμε τη sachertorte.
  4. Αφήνουμε το γλυκό για τουλάχιστον μία ώρα να σταθεροποιηθεί το γλάσο.
  5. Το παγώνουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες προτού σερβίρουμε. Το κόβουμε σε φέτες με ένα μαχαίρι βουτηγμένο σε καυτό νερό και το σερβίρουμε με χτυπημένη κρέμα γάλακτος.
Απόρρητο