Υλικά
Εξοπλισμός
Μπλέντερ
Υλικά
Video
Εκτέλεση
- Ταραμοσαλάτα μπορείς να φτιάξεις με πατάτα, με ψωμί αλλά και χωρίς ψωμι! Όλες τους είναι φανταστικό συνοδευτικό για την λαγάνα στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας!
- Κόβουμε σε κομμάτια το μπαγιάτικο ψωμί και το βάζουμε σε ένα μπολ.
- Σκεπάζουμε το ψωμί με μπόλικο νερό και βάζουμε πάνω ένα βάρος ώστε να είναι βυθισμένο και να απορροφήσει νερό. Μουλιάζουμε και την κόρα του ψωμιού γιατί δίνει έξτρα νοστιμιά.
- Μουλιάζουμε το ψωμί στο νερό για 20 λεπτά.
- Μετά το στραγγίζουμε καλά σφίγγοντας το στα χέρια να φύγει όλη υγρασία.
- Το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ με τους κόφτες.
- Κόβουμε το κρεμμύδι σε κομμάτια και το προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ.
- Σε αυτή τη φάση προσθέτουμε τον ταραμά.
- Χτυπάμε το μίγμα, να πολτοποιηθεί πλήρως και να ομογενοποιηθεί καλά, ώσπου στο τέλος να μην βλέπουμε καθόλου ψωμί ή κομμάτια κρεμμυδιού.
- Προσθέτουμε τον φρέσκο στυμμένο χυμό λεμονιού και χτυπάμε ξανά το μίγμα μέχρι να πολτοποιηθεί.
- Σταγόνα σταγόνα, με ροή κλωστής και πάντα με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε το λάδι.
- Στο τέλος προσθέτουμε το νερό σταδιακά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
- Πασπαλίζουμε την ταραμοσαλάτα με ψιλοκομμένο άνηθο και ανακατεύουμε.
- Δοκιμάζουμε κι αν χρειάζεται συμπληρώνουμε λίγο έξτρα χυμό λεμονιού για πιο όξινο αποτέλεσμα.
- Λίγο λάδι απαλό στην ταραμοσαλάτα δίνει έξτρα νοστιμιά. Μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος του λαδιού με ελαιόλαδο.
- Η σπιτική ταραμοσαλάτα με ψωμί συντηρείται στο ψυγείο σε γυάλινο σκεύος με καπάκι για αρκετές ημέρες.
- Ανακατέψτε καλά πριν το σερβίρισμα.
- Σερβίρουμε κουταλιές ταραμοσαλάτας σε ένα πιάτο και με το κουτάλι απλώνουμε την ποσότητα.
- Ραντίζουμε με λίγο λάδι και σερβίρουμε την ταραμοσαλάτα πάντα δροσερή.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Το λάδι πρέπει να πέφτει σιγά σιγά την ώρα που το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ για να μην κόψει η ταραμοσαλάτα.
- Αν μας βγει αραιή τότε προσθέτουμε λίγη φρυγανιά και ελάχιστο λάδι.
- Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Φυσικά υπάρχει και η ταραμοσαλάτα χωρίς ψωμί που μπορείς να φτιάξεις.
- Αρχικά, θα πρέπει να μην αλατιστεί ποτέ ο ταραμάς με ψωμί. Γι’ αυτό το λόγο, σε τόσα λίγα γραμμάρια, βάζουμε μπόλικο ψωμί και λάδι, για να γλυκάνει και να γίνει ηπιότερη η γεύση του.
- Διαλέγουμε καλή πρώτη ύλη και νόστιμο ψωμί, μπαγιάτικο 2 ή 3 ημερών. Να αποφεύγετε το φρέσκο.
ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ ΚΑΙ
Ταραμοσαλάτα και οι θερμίδες της
Tips
- Η υγρασία στην αρχή της διαδικασίας θα κόψει την ταραμοσαλάτα μας ενώ η υγρασία στο τελείωμα του χτυπήματος θα βοηθήσει ώστε να γίνει απαλή.
- Όσο πιο πολύ χτυπάμε το μίγμα τόσο πιο απαλή γίνεται η ταραμοσαλάτα.