Υλικά
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
Εκτέλεση
- Διαλέγουμε σφιχτά φρούτα χωρίς χτυπήματα, όχι πολύ ώριμα και όλα πρέπει να είναι ισομεγέθη.
- Τα πλένουμε.
- Τα ζεματάμε 3 φορές σε νερό που βράζει, από 3′-4′ λεπτά την κάθε φορά.
- Κάθε φορά αλλάζουμε το νερό ώστε να ξεπικρίσουν.
- Αν θέλετε να ξεπικρίσουν περισσότερο, αφού τα ζεματίσετε, μπορείτε να τα αφήσετε μία ολόκληρη νύχτα σε σκεύος με κρύο νερό, αλλάζοντας το νερό 2-3 φορές κατά τη διάρκεια.
- Με ένα ξύλο για σουβλάκι τρυπάμε από πάνω ως κάτω κάθε κουμ κουάτ.
- Τα ζουλάμε ένα ένα στη χούφτα μας ώστε να φύγουν τα πολλά υγρά.
- Τα βάζουμε πάνω σε καθαρή πετσέτα να στραγγίσουν καλά. Είναι καλύτερα να τα αφήσετε πάνω στην απορροφητική πετσέτα μερικές ώρες.
ΣΙΡΟΠΙ
- Σε κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε για 5 λεπτά.
- Ρίχνουμε μέσα τα κουμ κουάτ και βράζουμε ακόμα για 15 λεπτά, ξαφρίζοντας τον αφρό που κάθεται στην επιφάνεια.
- Προσοχή, γιατί αν τα βράζετε δυνατά, ξεχειλίζει με τον βρασμό το γλυκό και χύνεται.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε σκεπασμένη την κατσαρόλα με πετσέτα να κρυώσει το γλυκό τελείως και να βγάλει το κουμ κουάτ όλα τα υγρά του μέσα στο σιρόπι.
- Αφού κρυώσει τελείως το γλυκό κουταλιού κουμκουάτ, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και ξαναβράζουμε το γλυκό, ώσπου να δέσει το σιρόπι σε κόμπο που στέκεται.
- Αν έχετε θερμόμετρο για σιρόπι η ένδειξη να είναι 103°C.
- Γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βάζα με το καυτό γλυκό κουταλιού μέχρι πάνω. Σφραγίζουμε με τα αποστειρωμένα καπάκια και αναποδογυρίζουμε τα βάζα πάνω στον πάγκο.
- Όταν κρυώσουν τελείως τα συντηρούμε στο ντουλάπι. Διατηρούνται έτσι για πάνω από ένα χρόνο.
Tips
- Το τρύπημα των κουμκουάτ πρέπει να γίνει μετά το ζεμάτισμα και ποτέ πριν.