ΑΡΘΡΑ ΜΑΘΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ

Συνταγές με σύκα

Συνταγές με σύκα για υγεία και απόλαυση

συνταγεσ με συκα

Αγοράζοντας φρέσκα σύκα, είτε λευκά είτε μαύρα, καλό είναι να προσέξετε να είναι ώριμα αλλά σχετικά σφιχτά, με συμπαγή σάρκα, χωρίς χτυπήματα ή στίγματα. Αποφύγετε τα πολύ μαλακά σύκα, γιατί δεν διατηρούνται πάνω από μία ημέρα στο ψυγείο — αυτά όμως είναι ιδανικά για μαρμελάδα.

Τα κατάλληλα σύκα πρέπει να έχουν κοτσανάκι με υγρασία και να δείχνουν φρέσκα και «ζωντανά». Τα σκασμένα σύκα χαλάνε πολύ γρήγορα.

Χωρίς να τα πλύνετε, τοποθετήστε τα σε μπολ, σκεπάστε τα και βάλτε τα στο πάνω ράφι του ψυγείου ή στο συρτάρι φρούτων. Έτσι διατηρούνται για περίπου 3 ημέρες. Πριν την κατανάλωση, πλύντε τα καλά.

Τα φρέσκα σύκα γίνονται μαρμελάδα, γίνονται τάρτα, κέικ και μαγειρεύονται κανονικά με χοιρινό ή κοτόπουλο.

ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ ΚΑΙ

Κέικ με σύκα

Διατήρηση στην κατάψυξη

Τα φρέσκα σύκα μπορούν να καταψυχθούν και να διατηρηθούν για μήνες. Πλύνετέ τα απαλά, στεγνώστε τα πολύ καλά και φυλάξτε τα σε σακούλες τροφίμων με αεροστεγές κλείσιμο. Έτσι είναι ιδανικά για χρήση όλο τον χρόνο.

Αποξήρανση

Για μακροχρόνια διατήρηση, τα σύκα αποξηραίνονται στον ήλιο. Τα αποξηραμένα σύκα κρατούν για πάνω από έναν χρόνο, αν φυλάσσονται σωστά. Περιέχουν μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Γι’ αυτό αποτελούν ιδανικό και υγιεινό σνακ.

Συνταγές με σύκα

Τα αποξηραμένα γεμιστά σύκα, γνωστά και ως παστελαριές (όπως τα λέμε στην Πάρο), είναι από τα πιο υγιεινά σνακ της καθημερινότητας. Στα νησιά μας, όμως, δεν λείπουν και από τα γιορτινά τραπέζια, αφού συνοδεύουν ιδανικά τα τοπικά αποστάγματα. Κάθε σπίτι φτιάχνει τα δικά του αποξηραμένα σύκα, με παραδοσιακές μεθόδους.

Τα σύκα γίνονται και παστέλι, το περίφημο συκοπάστελο ή συκομαίδα της Σύρου — ένα εξαιρετικό σνακ με γεύση και ενέργεια.

Επίσης, από φρέσκα σύκα φτιάχνουμε και μέλι σύκου ή συκόμελο. Πρόκειται για ένα πυκνό, φυσικό σιρόπι, κάτι ανάμεσα σε πετιμέζι και βαλσαμική κρέμα. Είναι ιδανικό για:

  • Ψητά και μαγειρευτά κρέατα ή κυνήγια
  • Σαλάτες
  • Μαρινάδες
  • Γλυκά και κέικ

Το παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού σύκο φτιάχνεται αποκλειστικά από την ποικιλία Ρίνια, που ωριμάζει τον Μάιο. Αυτά τα σύκα δεν είναι κατάλληλα για φρέσκια κατανάλωση, αλλά είναι ιδανικά για γλυκό, το οποίο παραμένει καταπράσινο. Είναι τραγανό και έχει μοναδικό άρωμα και γεύση.

Παγωτό σύκο, εύκολο, σπιτικό, με αγνά υλικά και υπέροχη, δροσερή γεύση.

ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ ΚΑΙ

Παγωτό σύκο

Μαρμελάδα σύκο που δεν λείπει ποτέ από το σπίτι μου! Ταιριάζει υπέροχα με ποικιλίες τυριών και ψητά κρεατικά.

ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ ΚΑΙ

Μαρμελάδα σύκο

Απόρρητο