Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΙΚ ΜΕ ΜΕΛΙ
Συμβουλή Ειδικού
Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Σε πόσα γλυκά πιστεύετε ότι έχουμε την πολυτέλεια να συνδυάζουμε γεύση και θρεπτική αξία; Ε λοιπόν εδώ έχουμε ένα από αυτά. Το ταχίνι μας δίνει πρωτεΐνη, καλής ποιότητας λιπαρά οξέα, σύμμαχο για την καλή υγεία της καρδιάς και πολλές φυτικές ίνες συμβάλλοντας στην υγεία του εντέρου. Παράλληλα αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου και μαγνησίου, απαραίτητων στοιχείων για την υγεία των οστών. Αν σε αυτά τώρα προσθέσετε και τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά από το πορτοκάλι, το μέλι και το κακάο, εύκολα αντιλαμβάνεστε γιατί πρόκειται για μια σούπερ εξαιρετική επιλογή επιδορπίου ή και σνακ….σε περίπου 200 kcal.
Εξοπλισμός
Φόρμα
Φούρνος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΙΚ ΜΕ ΜΕΛΙ
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 170°C βαθμούς στον αέρα. Θα ψήσουμε το κέικ με μέλι στη μεσαία σχάρα του φούρνου.
- Λαδώνουμε ελαφρά τις χάρτινες θήκες.
- Σε ένα μπολ, βάζουμε το ταχίνι και το μέλι και τα ανακατεύουμε με κουτάλι.
- Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε με σύρμα να τα πιει το μείγμα.
- Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκάλι και τα προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε.
- Ισομοιράζουμε το μείγμα στις ατομικές φόρμες.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 18 με 20 λεπτά.
- Αφήνουμε να σταθούν λίγο στη φόρμα.
- Ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
Tips
- Αν θέλουμε να κάνουμε το κέικ δίχρωμο, κρατάμε 6 κουταλιές από το μείγμα και προσθέτουμε 1 κουταλιά κακάο, ανακατεύουμε και ισομοιράζουμε στην ατομική φόρμα. Με την λάμα από ένα μαχαίρι μπλέκουμε τα δυο μείγματα.
- Να γεμίσετε την φόρμα κατά το 1/2, το πολύ 3/4 γιατί φουσκώνει πολύ.
- Αν χρησιμοποιήσετε ατομική φόρμα για κέικ, αφού τα λαδώσετε, πασπαλίστε με λίγο κακάο γιατί ξεφορμάρονται δύσκολα. Η καλύτερη λύση είναι να βάλετε χάρτινες θήκες μέσα σε φόρμα για κέικ.
- Μπορείτε να προσθέσετε ξύσμα πορτοκάλι ή κανέλα.
- Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε ταχίνι με κακάο ή σταφίδες, σταγόνες σοκολάτας ή σοκολάτα λιωμένη για επικάλυψη, γίνονται μοναδικά!
- Πριν βγάλετε το γλυκό από το φούρνο, να σιγουρευτείτε ότι η καρδιά του έχει σταθεροποιηθεί και δεν τρέμει. Μην ξεχνάτε στην συνταγή δεν βάλαμε καθόλου αλεύρι για να δέσει το μίγμα, οπότε απαιτείται σωστό ψήσιμο για να σταθεροποιηθούν τα υλικά.
- Όταν περάσει ο ενδεδειγμένος χρόνος ψησίματος, μπήξτε τη λάμα από ένα μαχαίρι στην καρδιά του κέικ. Πρέπει να βγει καθαρή από ζύμη, δείγμα ότι έχει ψηθεί σωστά και έχει σταθεροποιηθεί.