• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 15 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για το κοτόπουλο κοντοσούβλι

  • 4 φιλέτα στήθος ή μπούτι κοτόπουλο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. λευκό βαλσαμικό ξίδι
  • 2 κ.σ. λευκή κρέμα βαλσαμικό
  • Λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Θυμάρι
  • Ρίγανη
  • Δεντρολίβανο
  • Κρεμμύδι και χρωματιστές πιπεριές σε τέταρτα

Για το κους κους

  • 2 φλ. κους κους
  • 2 φλ. ζεστό νερό
  • 1 μελιτζάνα
  • Κόκκινη και κίτρινη πιπεριά
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κολοκύθι
  • Μαϊντανό, δυόσμο και κόλιανδρο ψιλοκομμένα
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. λευκό βαλσαμικό ξίδι
  • 1/2 φλ. χυμό πορτοκάλι
  • 1/2 φλ. χυμό λεμόνι
  • Αλάτι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 500 Θερμίδες
    (kcal)
  • 35% Λιπαρά
  • 40% Υδατ/κες
  • 25% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Μαρινάρουμε το κοτόπουλο για 3-4 ώρες.

Για τέλειο κους κους το αφρατεύουμε με πιρούνι.

Για το κοτόπουλο κοντοσούβλι

Πριν ξεκινήσουμε τη μαρινάδα, κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές το κρέας.

Βάζουμε τα υλικά της μαρινάδας για το κοτόπουλο κοντοσούβλι σε ένα μπολ. Το λάδι, το ξίδι και την κρέμα μπαλσάμικο, το λεμόνι, το σκόρδο και τα βότανα και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Ρίχνουμε το κοτόπουλο στη μαρινάδα και ανακατεύουμε.

Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σταθεί για 3-4 ώρες.

Περνάμε στη σούβλα εναλλάξ κοτόπουλο μαριναρισμένο με λαχανικά, πιπεριές και κρεμμύδι.

Ψήνουμε το κοντοσούβλι στην σχάρα για περίπου 15′, γυρίζοντάς το κάθε 3′-4′  για να ψηθεί από όλες τις πλευρές.

Όση ώρα ψήνεται, αν θέλουμε το αλείφουμε με κρέμα μπαλσάμικο.

Διαφήμιση

Για το κους κους

Βάζουμε το κους κους σε μπολ και το καλύπτουμε με το νερό να φουσκώσει.

Κόβουμε τα λαχανικά σε μπουκιές, τα αραδιάζουμε σε σχάρα μέσα σε ένα ταψί και τα ψήνουμε για 10′-15′ στους 200 βαθμούς, να μαλακώσουν αλλά όχι να αλλάξουν χρώμα.

Τα βάζουμε σε μπολ και τα περιχύνουμε με τα υγρά υλικά, λάδι μπαλσάμικο, πορτοκάλι και λεμόνι.

Ανακατεύουμε να κρυώσουν.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Αφρατεύουμε το κους κους με πιρούνι, προσθέτουμε τα λαχανικά με όλα τα υγρά τους και τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε καλά.

Το κους κους αν μείνει μερικές ώρες με τα υλικά του να μαριναριστεί, γίνεται τέλειο.

Διαφήμιση

Οδηγός Μαγειρικής

Συμβουλή του Ειδικού

Όλο το μυστικό της συνταγής όχι μόνο αναφορικά με τη γεύση, αλλά και με τη θρεπτική αξία, βρίσκεται στη μαρινάδα. Λεμόνι, ξύδι, σκόρδο, βότανα, ελαιόλαδο, απογειώνουν τη θρεπτική αξία του πιάτου, καθώς μας προφέρουν πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά. Εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας που αποτελεί τη βάση της ανάπτυξης και της σωστής μεταβολικής λειτουργίας. Το κους κους συμπληρώνει με βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες. Προτιμήστε κομματάκια στήθους, αντί για μπούτι κι έχετε ένα εξαιρετικό σύμμαχο στην προσπάθεια ελέγχου του βάρους σας σε λιγότερες από 500 θερμίδες και τρώγοντας ….κοντοσούβλι!

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται

Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

Εγκατάσταση
×