Η κοπανιστή Μυκόνου είναι πιπεράτο, πικάντικο, ώριμο και πολύ νόστιμο τυρί, με σπάνια γεύση. Ο μεζές των ντόπιων.

Η κοπανιστή Μυκόνου είναι πιπεράτο, πικάντικο, ώριμο και πολύ νόστιμο τυρί, με σπάνια γεύση. Ο μεζές των ντόπιων.

 • προετοιμασία 5 λεπτά
22

Υλικά

 • Μερίδες 1 μόστρα

Για τη μόστρα Μυκόνου

 • 1 παξιμάδι κρίθινο Μυκόνου
 • 2 ώριμες άνυδρες ντομάτες (μικρές)
 • 1 κουταλιά κοπανιστή Μυκόνου
 • Λίγο ελαιόλαδο
 • Λίγη ρίγανη ή θρούμπι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

  * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

  Μυκονιάτικες συνταγές

  Οι μυκονιάτικες παραδοσιακές συνταγές που αγαπώ πολύ είναι η κρεμμυδόπιτα που γίνεται με φρέσκια μυζήθρα, μπόλικα φρέσκα κρεμμύδια με τα πράσινα φύλλα τους και μυρωδικά, η μελόπιτα με σπιτικό φύλλο και θυμαρίσιο μέλι αλλά και η Μόστρα.

  Και οι ντόπιοι όμως αγαπούν αυτές τις παραδοσιακές μυκονιάτικες συνταγές και αν επισκεφτείς το νησί εκτός σεζόν, σίγουρα θα τις δοκιμάσεις και θα ξετρελαθείς με την νοστιμιά τους.

  Ο μεζές των ντόπιων

  Μόστρα Μυκόνου. Στην ουσία συνταγή μόστρα δεν υπάρχει. Απλά συνθέτεις τα υλικά.

  Πάμε να δούμε πως φτιάχνουν την Μόστρα.

  Μόστρα Μυκόνου έχω δοκιμάσει από φίλους Μυκονιάτες με πολλούς τρόπους. Το όνομα της το οφείλει στο αρτοσκεύασμα (ψωμί) που παξιμαδιάζεται, όπως λένε στην τοπική διάλεκτο, δηλ. κόβεται σε φέτα και αργοψήνεται μέχρι να στεγνώσει σε χαμηλό φούρνο.  Έτσι γίνεται το κρίθινο μυκονιάτικο παξιμάδι.

  Η μόστρα είναι πάντα φτιαγμένη από παξιμάδι μυκονιάτικο, συνήθως κρίθινο και λίγο σκληρό, ντομάτα ξηρική, άνυδρη αλλά πολύ γλυκιά στη γεύση, ελαιόλαδο, ρίγανη και μυκονιάτικη κοπανιστή.  Είναι ο καλύτερος μεζές για τους ντόπιους.

  Συνήθως οι Μυκονιάτες περνούν βιαστικά το κρίθινο σκληρό παξιμάδι κάτω από το νερό ίσα που να βραχεί. Αν βρέξετε πολύ το παξιμάδι, θα τραβήξει νερά μέσα και θα τα βγάλει στο πιάτο.

  Για εμένα η πιο ωραία μυκονιάτικη Μόστρα είναι αυτή που βρέχεται με ζουμί απότιστης, άνυδρης ντομάτας. Δηλαδή, αντί να να την βρέξεις με νερό, βάζεις το παξιμάδι ολόκληρο σε ένα πιάτο, κόβεις στη μέση μια ντομάτα και την ζουλάς πάνω στο παξιμάδι. Ρίχνεις λίγο ελαιόλαδο και περιμένεις 2’, ίσα να νοτίσει με το ζουμί της ντομάτας και να μαλακώσει.

  Αλείφεις το παξιμάδι με λίγη κοπανιστή, ραντίζεις με ελαιόλαδο και πασπαλίζεις με λίγη ρίγανη ή θρούμπι. Δεν θέλει τίποτε άλλο. Είναι τόσο έντονη η γεύση της κοπανιστής, τόσο πιπεράτη που το μόνο που θέλεις είναι λίγη γλυκιά άνυδρη ντομάτα σε κομμάτια μέσα στο πιάτο ίσως και λίγο επιπλέον ελαιόλαδο.

  Διαφήμιση

  Τι είναι η κοπανιστή Μυκόνου;

  Η κοπανιστή είναι παραδοσιακό προϊόν Μυκόνου με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.

  Είναι ένα πικάντικο τυρί αλοιφή, με έντονη γεύση, που παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα. Σε αυτό οφείλει και το υπόλευκο χρώμα της, την πλούσια βουτυράτη αλλά και την μοναδική πιπεράτη γεύση της η κοπανιστή Μυκόνου.

  Κοπανιστή Μυκόνου θα βρείτε σε σημεία πώλησης παραδοσιακών προϊόντων στην Μύκονο, αλλά και σε επιλεγμένα καταστήματα και αξίζει να την δοκιμάσετε.

  Οι μύκητες που αναπτύσσονται στην κοπανιστή, θα σας αφήσουν μια επίγευση που μοιάζει με το ροκφόρ!

  Θες να ταξιδέψεις στην Μύκονο; Μάθε για το νησί.

  Δες εδώ περισσότερες Κυκλαδίτικες συνταγές.

  Ποιό άλλο μυκονιάτικο φαγητό γνωρίζετε;

  Διαφήμιση
  Κάτι μαγειρεύεται