Πουρές γλυκοπατάτας

Κρεμώδης πουρές γλυκοπατάτας με μπέικον, θυμάρι και μοσχοκάρυδο. Ένα φίνο συνοδευτικό που συνδυάζει γλύκα, αλμύρα και βουτυρένια υφή σε τέλεια ισορροπία.

Εύκολη
0:50

8 μερίδες

10 λεπτά

40 λεπτά

πουρεσ γλυκοπατατασ

Υλικά

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Κατσαρόλα

Υλικά

Video

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε πολύ καλά τις γλυκοπατάτες με τη φλούδα τους, ώστε να φύγει κάθε υπόλειμμα χώματος.
  2. Τις βάζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό και βράζουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Τρυπάμε με πιρούνι· αν είναι μαλακές, τις αποσύρουμε από τη φωτιά και τις βγάζουμε αμέσως από το νερό.
  4. Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και, όσο είναι ακόμη ζεστές, τις ξεφλουδίζουμε ή τις ανοίγουμε στη μέση και αφαιρούμε την ψίχα με κουτάλι.
  5. Αν έχουν σκάσει κατά το βράσιμο, επειδή μπορεί να έχουν ρουφήξει υγρασία, βάζουμε την ψίχα σε σουρωτήρι για λίγα λεπτά.
  6. Αφαιρούμε τυχόν ίνες που βρίσκονται ανάμεσα στη φλούδα και στη σάρκα.
  7. Μεταφέρουμε τη σάρκα σε μπολ και τη λιώνουμε με κουτάλα του πουρέ ή σύρμα ανάδευσης όσο είναι ζεστή — ο πουρές γίνεται λείος ακόμη και με πιρούνι.
  8. Σε αντικολλητική κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, ροδίζουμε το μπέικον χωρίς να προσθέσουμε λιπαρή ουσία, για περίπου 2 λεπτά.
  9. Χαμηλώνουμε τη φωτιά (σε μέτρια ένταση), προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ή το γάλα και αφήνουμε να βράσει για 2 λεπτά.
  10. Προσθέτουμε στην κρέμα το βούτυρο σε κομμάτια για να λιώσει γρήγορα, και στη συνέχεια ρίχνουμε τον λιωμένο πουρέ γλυκοπατάτας.
  11. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί ο πουρές και να αποκτήσει βελούδινη υφή.
  12. Αρωματίζουμε με λίγο φρέσκο θυμάρι ή μοσχοκάρυδο.
  13. Αν πρόκειται να τον σερβίρουμε αργότερα, καλύπτουμε την επιφάνεια με μεμβράνη που εφάπτεται στον πουρέ, ώστε να παραμείνει λείος.
  14. Σερβίρουμε τον πουρέ ζεστό — ταιριάζει ιδανικά με χοιρινό, ψητή γαλοπούλα, αγριογούρουνο ή πάπια.

Tips

  • Η ελληνική γλυκοπατάτα είναι πεντανόστιμη και έχει υπόλευκο χρώμα, ενώ η γλυκοπατάτα εισαγωγής έχει έντονο πορτοκαλί χρώμα. Αναμείξτε τα δύο είδη: από την ελληνική θα πάρετε τη γεύση, και από την εισαγωγής το εντυπωσιακό χρώμα. Υπάρχουν, μάλιστα, ελληνικές καλλιέργειες κόκκινης γλυκοπατάτας στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα.
  • Αφού βράσουν οι γλυκοπατάτες και μαλακώσουν, τις ακουμπάμε στη σχάρα του φούρνου για περίπου 10 λεπτά, ώστε να στεγνώσουν εντελώς. Όταν κρυώσουν ελαφρά, τις σχίζουμε κάθετα και, με ένα κουτάλι, αφαιρούμε τη σάρκα. Τη βάζουμε σε σουρωτήρι για να απομακρυνθούν τυχόν υγρά που έχουν εγκλωβιστεί.
  • Μπορούμε να ετοιμάσουμε τον πουρέ από την προηγούμενη μέρα. Μόλις τον φτιάξουμε, καλύπτουμε την επιφάνειά του με μεμβράνη που εφάπτεται, ώστε να μην σχηματιστεί πέτσα.
    Όταν πρόκειται να τον σερβίρουμε, ζεσταίνουμε λίγη κρέμα γάλακτος με λίγο βούτυρο και ρίχνουμε μέσα τον πουρέ. Ανακατεύουμε και τον σερβίρουμε ζεστό.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάλα ή κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών. Με την κρέμα, ο πουρές αποκτά πιο πλούσια γεύση και μεταξένια υφή.
Απόρρητο