Κεράσια, αγορά συντήρηση και συνταγές
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ

Αγορά και σωστή συντήρηση
Τα κεράσια οι παραγωγοί τα μαζεύουν ένα ένα με το χέρι. Άπειρες φορές έχω μαζέψει κεράσια σαν παιδί από το περιβόλι του καπάρου στο βουνό Αγίων Πάντων, πάνω από τις Λεύκες στην Πάρο. Ήταν εμπειρία όλες οι οικογένειες κάθε Ιούλιο στις αρχές με τα καλαθάκια μας, σκαρφαλωμένοι όλοι στα δέντρα του περιβολιού να μαζεύουμε, να γευόμαστε και να κολλάνε τα χέρια και τα χείλη στα μεθυστικά ζουμιά των κερασιών. Ακόμα το θυμάμαι σαν εμπειρία.
Πώς επιλέγω τα κεράσια
Υπάρχουν πολλές ποικίλες κερασιών στην χώρα μας, με κορυφαία τα κεράσια Βοδενών. Μεγάλα κεράσια, σκουρόχρωμα με πλούσια σφιχτή σάρκα, ζουμερά με γλυκιά γεύση, είναι ιδανικά για μαρμελάδα, σαλάτα κεράσι, λικέρ, φρουτοσαλάτες, κερασόπιτα και κέικ.
Εγώ προσωπικά αγαπώ και τα πετροκέρασα που είναι ανοιχτόχρωμα με μοναδική υπόξινη γεύση και είναι ιδανικά για γλυκό κουταλιού, σαλάτες αλλά και μαγείρεμα. Εμφανίζονται στην αγορά στα μέσα Μαΐου αλλά το κεράσι πρέπει να μπει καλά ο ζεστός Ιούνιος για να γλυκάνει σωστά.
- Χρώμα: Πλούσιο, σκούρο κόκκινο ή σχεδόν μαύρο (ανάλογα με την ποικιλία).
- Υφή: Σφιχτά και γυαλιστερά. Αποφύγετε όσα είναι μαλακά ή με στίγματα.
- Κοτσάνι: Να είναι πράσινο και φρέσκο – δείχνει ότι τα κεράσια είναι πρόσφατα κομμένα.
Συντήρηση
- Αγοράζουμε κεράσια υπολογίζοντας ότι ο χρόνος συντήρησης τους δεν ξεπερνάει τις 5 ημέρες στο ψυγείο. Τα κεράσια πρέπει να παίρνουν αέρα, για αυτό τα τοποθετούμε σε σουρωτήρι και τα σκεπάζουμε με νωπό χαρτί κουζίνας.
- Τα συντηρούμε στο ψυγείο χωρίς να τα πλύνουμε και χωρίς να αφαιρέσουμε το κοτσάνι.
- Αφήνουμε τα κεράσια σε θερμοκρασία δωματίου για 30′ πριν τα καταναλώσουμε ώστε να γευτούμε την υπέροχη σάρκα τους απολαμβάνοντας το πλούσιο άρωμα τους.
- Τα βουτάμε σε μπολ με νερό να τα σκεπάζει για λίγα λεπτά. Αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα πλένουμε σχολαστικά. Εγώ τα σερβίρω σε μπολ με τριμμένο πάγο και είναι απίστευτα τραγανά.
- Μπορείτε να συντηρήσετε κεράσια στην κατάψυξη αφού αφαιρέσετε τα κουκούτσια τους. Αποθηκεύστε τα σε σακούλα τροφίμων. Τα παγωμένα κεράσια από την κατάψυξη είναι ιδανικά για smoothies, frozen yogurt και σάλτσες.
Τα κεράσια μπορείτε να τα αποξηράνετε όπως τα σταφύλια (σταφίδα). Επίσης γίνονται τουρσί και συνοδεύουν τέλεια τα κυνήγια. Αγαπημένος συνδυασμός είναι η πάπια με κεράσι.
Τα κουκούτσια από τα κεράσια είναι ιδανικά για να εμπλουτίσετε σε γεύση το λικέρ κεράσι (θα τα αφαιρέσετε όταν σουρώσετε το λικέρ). Μπορείτε επίσης να βράσετε τα κουκούτσια που περίσσεψαν από τις παρασκευές σας και αυτό το κόκκινο βραστό ζουμί να γίνει βάση για τσάι με όποιο βότανο σας αρέσει. Εντυπωσιακό και αρωματικό αποτέλεσμα για ζεστό ή κρύο τσάι βοτάνων.
6 γλυκά με κεράσια
Κόκκινα κεράσια ερμητικά κλειστά σε βάζα! Φτιάξε γλυκό κεράσι και απόλαυσε τη γεύση και το χρώμα των κερασιών όλο το χρόνο!
Κεράσι γλυκό του κουταλιού
Όταν είναι η εποχή τους, τα σφραγίστε τα σε μπουκάλια για να γεύεστε όλο το χρόνο τα αρώματά τους… γουλιά-γουλιά!
Λικέρ κεράσι
Σε 5 λεπτά, φτιάχνετε αυτό το εύκολο παγωτό κεράσι χωρίς ζάχαρη και απολαμβάνετε τέλεια γεύση χωρίς ενοχές!
Παγωτό κεράσι εύκολο
Την ωραιότερη μαρμελάδα κεράσι θα τη φτιάξετε με αυτή τη συνταγή! Να θυμάστε ότι για να φτιάξουμε μαρμελάδες, σάλτσες και γλυκό κεράσι διαλέγουμε φρούτα σφιχτά και τραγανά, χωρίς χτυπήματα.
Μαρμελάδα κεράσι
Φτιάξτε τη σάλτσα με κεράσια και διατηρήστε τη στην κατάψυξη ή στο ψυγείο. Κάνει άψογα επιδόρπια, είναι εντυπωσιακή και πεντανόστιμη σε τσιζκέικ, τούρτες, κέικ ή παγωτά.
Σάλτσα κεράσι
Καταπληκτική πίτα με κεράσια και αμύγδαλα! Φτιάξτε την και να είστε σίγουροι ότι δεν θα μείνει ούτε ψίχουλο.
Αφράτη κερασόπιτα αμυγδάλου
Ανακαλύψτε περισσότερες συνταγές για εύκολα καλοκαιρινά γλυκά με κεράσια.