Πίσω

Άγιος Βαλεντίνος: Τι τρώει ο πλανήτης αυτή την ημέρα;

Ημέρα του αγίου Βαλεντίνου: Η πιο ερωτική ημέρα του χρόνου έφτασε!

Η καλύτερη αφορμή στα ερωτευμένα ζευγάρια να εκφράσουν την αγάπη τους. Ανταλλάσσουν δώρα, τρυφερά μηνύματα, δειπνούν σε καλά εστιατόρια και κάνοντας σύντομες αποδράσεις. Λουλούδια, ευχετήριες κάρτες, λούτρινα αρκουδάκια, είναι μερικά από αυτά που επιλέγουν να ανταλλάξουν οι ερωτευμένοι. Ωστόσο, ως γνωστόν, ο έρωτας περνά από το στομάχι. Για αυτό, την ημέρα του αγίου Βαλεντίνου πολλοί επιλέγουν να φροντίσουν τον ή την σύντροφό τους ετοιμάζοντας ένα ρομαντικό δείπνο για δύο. 

Μέσα στα χρόνια που έχουν περάσει, ο κόσμος επιλέγει διαφορετικούς τρόπους να περάσει αυτή την ημέρα. Σε ορισμένα σημεία του πλανήτη ο κόσμος κρατά και τιμά τις παραδόσεις. Έτσι, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι γαστρονομικές επιλογές, οι γεμάτες χιούμορ εκπλήξεις, ο υπέρμετρος ρομαντισμός και όλα αυτά προς τιμήν της αληθινής αγάπης.

Ο Άγιος Βαλεντίνος. Ας δούμε τους πιο ευφάνταστους τρόπους που επιλέγουν να γιορτάσουν.

Η Αγγλία και η Γαλλία έχουν την ίδια βάση εορτασμού της συγκεκριμένης ημέρας. Μία θεωρία του 14ου και 15ου αιώνα υποστηρίζει πως η 14η Φεβρουαρίου είναι η μέρα που αρχίζουν να ζευγαρώνουν τα πουλιά. Όλως παραδόξως για τους Άγγλους, η συγκεκριμένη μέρα είναι γεμάτη περίεργες παραδόσεις. Οι γυναίκες είθισται να τοποθετούν φύλλα δάφνης στις γωνίες του μαξιλαριού τους, με σκοπό να ονειρευτούν τον μέλλοντα σύζυγό τους. Κάτι παρόμοιο με το δικό μας έθιμο της φανουρόπιτας. Αυτό που δεν λείπει όμως ποτέ από το ρομαντικό τους δείπνο είναι η σοκολάτα. Έρχεται μετά το κυρίως πιάτο τους που δεν είναι άλλο από τα στρείδια. Τα στρείδια του Ειρηνικού είναι αυτά που λατρεύουν να τρώνε οι Άγγλοι για την ειδική αυτή περίσταση του Αγίου Βαλεντίνου.

Στην Ουαλία από την άλλη, ο βαλεντίνος και η παράδοση θέλουν τους ερωτευμένους να ανταλλάζουν ιδιαίτερα δώρα. Για παράδειγμα, ξύλινα κουτάλια διακοσμημένα με καρδιές, λουκέτα, κλειδιά και πολλούς ακόμα συμβολισμούς

Στην Αργεντινή ο βαλεντίνος είναι πολύ σημαντικός. Mετέτρεψαν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σε εβδομάδα! Όλη την εβδομάδα λοιπόν, τα γιορτινά πιάτα διαδέχονται το ένα το άλλο. Συγκεκριμένα επιλέγουν τις empanadas (τηγανητό αλεύρι ζαχαροπλαστικής με βόειο κρέας), το revuelto gramajo (ένα πιάτο με τυρί, πατάτες, αυγά και λαχανικά) και Morcilla (λουκάνικο με χοιρινό, ρύζι και λίπος).

Η μέρα αυτή ανήκει πραγματικά σε εκείνους που θέλουν να εκφράσουν την αγάπη τους και τον έρωτά τους στο ταίρι τους. Δεν είναι όμως η μοναδική!’Oποιος αγαπά και είναι ερωτευμένος έχει χίλιες δυο αφορμές να γιορτάσει τον έρωτά του και δεν περιμένει την μία αυτή μέρα του έτους για να το εκφράσει.
Ας εμπνευστούμε λοιπόν από αυτές τις γευστικές παραδόσεις και ας κάνουμε την κάθε μας μέρα, ξεχωριστή και μοναδική. Μην ξεχνάμε όμως να λέμε “σ΄αγαπώ” στους αγαπημένους μας κάθε μέρα, όσο περισσότερο γίνεται!

Ιταλία, μία από τις πιο ρομαντικές περιοχές της γειτονικής Ιταλίας, στη Βερόνα. Σύμφωνα με τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ εκεί εκτυλίχθηκε το μεγαλύτερο ειδύλλιο. Το σύμβολο της αιώνιας αγάπης, μεταξύ του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, και ο κόσμος επιλέγει να γιορτάσει τη συγκεκριμένη ημέρα μέσα από μία σειρά εκδηλώσεων. Στο σύνολο πάντως της χώρας οι Ιταλοί ανταλλάζουν δώρα μεταξύ τους και ετοιμάζουν ρομαντικό δείπνο για τον ή την αγαπημένη τους. Ένα από τα πιο γνωστά δώρα που ανταλλάζουν είναι τα φιλιά σοκολάτας, Baci Perugina, μικρά σοκολατάκια δηλαδή με φουντούκι μαζί με ένα μικρό ρομαντικό σημείωμα. Κάποια επιπλέον πιάτα που επιλέγονται ειδικά αυτή την μέρα είναι τα Spaghetti Alla Carbonara, το αγαπημένο μας Osso Buco και φυσικά κι άλλα ζυμαρικά, Penne all’ Arrabbiata!

Γαλλία, η πόλη του έρωτα γιορτάζει μεγαλειωδώς την ημέρα αυτή, αλλά ξεκινά και λίγες μέρες νωρίτερα, από τις 12 Φεβρουαρίου. Τότε, όλο το Παρίσι μετατρέπεται σε ένα ρομαντικό τοπίο. Τριαντάφυλλα στολίζουν τα μπαλκόνια, σημειώματα αγάπης γραμμένα σε κάθε πιθανό σημείο. Όσο για το τι επιλέγουν να τρώνε οι Γάλλοι αυτές τις ρομαντικές μέρες;  Σίγουρα δεν ξεφεύγουν από τις κλασικές και αγαπημένες επιλογές αλά γαλλικά, όπως είναι το κρουασάν, η σοκολάτα, η σαμπάνια και τα τυριά σε σχήματα καρδιάς και ρόδων.  C’est magnifique!

Στη Βαλένθια της Ισπανίας, μία από τις πιο όμορφες πόλεις η πιο ρομαντική ημέρα του χρόνου δεν είναι η 14η Φεβρουαρίου, αλλά η 9η Οκτωβρίου.  Φεστιβάλ, παρελάσεις και πολλά παραδοσιακά έθιμα κατακλύζουν όλη την πόλη. Οι άνδρες βγαίνουν μπροστά και προσφέρουν στο ταίρι τους αμυγδαλωτά, δείχνοντας έτσι την αγάπη τους στη σύντροφό τους.

Διαφήμιση

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ο βαλεντίνος ισοδυναμεί σε οικονομικούς όρους με τα Χριστούγεννα, κάτι που σημαίνει ότι ο υπερκαταναλωτισμός χτυπάει κόκκινο. Οι Αμερικάνοι επιλέγουν αυτή την ημέρα να ξοδέψουν πολλά χρήματα για να δείξουν την αγάπη τους στο ταίρι τους. Για αυτό, κάνουν δώρα όπως είναι τα κοσμήματα, τα λούτρινα αρκουδάκια ακόμα και πρόταση γάμου! Σύμφωνα με έρευνες, οι Αμερικάνοι λατρεύουν να το ρίχνουν έξω και στο φαγητό, αλλά επιλέγουν πολύ διαφορετικές κουζίνες. Συγκεκριμένα, τα ζευγάρια στην Αμερική προτιμούν διεθνή πιάτα όπως είναι η κινέζικη κουζίνα, η ιταλική και η γαλλική ενώ το δείπνο για τους αδέσμευτους της ημέρας περιλαμβάνει comfort food στην πιο παχυντική εκδοχή του. Φυσικά τα γλυκά και ιδίως οι red velvet και τα cup cakes είναι ανάμεσα σε αυτά που έχουν την τιμητική τους για την ημέρα.

Στη Σλοβενία και πιο συγκεκριμένα στο πανέμορφο Μπλεντ, που αποτελεί χρόνια τώρα πόλο έλξης πολλών τουριστών, οι ερωτευμένοι επιλέγουν να γευτούν ένα πολύ αυθεντικό τοπικό γλυκό, το κέικ κρέμα – Kremsnita.

Στη Φιλανδία, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Κανείς δεν γιορτάζει τον έρωτα και αυτό γιατί στις 14 Φεβρουαρίου οι Φιλανδοί γιορτάζουν τη φιλία χαρίζοντας δώρα στους κοντινούς φίλους τους. Παρ όλα αυτά όλα τα ζαχαροπλαστεία της χώρας ντύνονται πιο γιορτινά και εορταστικά με γλυκά και κεράσματα, όπως είναι οι κατακόκκινες ή ροζ μαρέγκες.

Στο Βέλγιο ο βαλεντίνος και οι ερωτευμένοι εκφράζονται σε μεγάλο βαθμό μέσα από τη γεύση και τις μυρωδιές. Έτσι, από το πρωί της 14ης Φεβρουαρίου φτιάχνουν για τους αγαπημένους τους βάφλες. Οι Βέλγικες βάφλες μάλιστα είναι λίγο πιο μαστιχωτές και πιο παχιές από τις γνωστές σε όλους μας βάφλες και κυρίως είναι πασπαλισμένες με ζάχαρη που τη βρίσκεις σε κάθε μπουκιά.

Ο βαλεντίνος στην Ιαπωνία είναι άκρως σημαντικός και για αυτό την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου επιλέγουν να τη γιορτάσουν δύο φορές! Η πρώτος βαλεντίνος είναι στις 14 Φεβρουαρίου, που θέλει τις γυναίκες να δίνουν δώρα στους άντρες. Η δεύτερη είναι στις 14 Μαρτίου που ονομάζεται αλλιώς «White Day» και όπου οι άντρες δίνουν δώρο στις γυναίκες. Και στις δύο μέρες το δώρο είναι πολύ συγκεκριμένο, σοκολατάκια! Οι γιαπωνέζες μάλιστα προτιμούν να τα φτιάχνουν μόνες τους και δεν τα αγοράζουν. Έτσι, οι άντρες τους ανταποδίδουν την ευγνωμοσύνη αυτή κάνοντας δώρα στις γυναίκες τους μία λευκή σοκολάτα, ένα μήνα μετά δηλαδή στις 14 Μαρτίου.

Στην Νότια Κορέα, ορμώμενοι από τα έθιμα της Ιαπωνίας, οι γυναίκες στη Νότιο Κορέα φτιάχνουν τις δικές τους σοκολάτες την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου για το ταίρι τους.  Λαμβάνουν όμως το δώρο από εκείνους ένα μήνα μετά, δηλαδή στις 14 Μαρτίου. Σε αυτή την πλευρά της Κορέας όμως, υπάρχει άλλη μία μέρα που θεωρείται πολύ σημαντική και είναι η 14η Απριλίου. Δύο μήνες από τον Άγιο Βαλεντίνο,  οι singles συγκεντρώνονται μαζί με τους φίλους τους και δειπνούν, τρώγοντας κορεατικά noodles με σως από μαύρα φασόλια – jajangmyeon.

Στο Μαρόκο ποτέ δεν μπορείς να πέσεις έξω με την Μαροκινή κουζίνα και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι ερωτευμένοι της χώρας. Το γεύμα της ημέρας περιλαμβάνει σίγουρα το γνωστό Tajine στο οποίο όμως λόγω ημέρας προστίθεται το νερό πορτοκαλιού για να πλημμυρίσει αρώματα η καρδιά του συντρόφου τους.

Η Αίγυπτος ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα που κοσμούν πολλές γιορτές και φυσικά Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στην Αίγυπτο είναι η Fattah.Τι είναι; Αρνί ή μοσχάρι σερβιρισμένο με ρύζι, ψωμί και σως ντομάτας. Αμέσως μετά το φαγητό, οι ερωτευμένοι της Αιγύπτου προσφέρουν ένα διαφορετικό καφέ, χωρίς καφεΐνη και με άνθη τριαντάφυλλου. Ένα ρόφημα που διατηρεί την ρομαντική ατμόσφαιρα της ημέρας, ενώ τον συνοδεύουν με ένα γλυκό που απολαμβάνουν.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται