Πίσω

Πιπεριές: αγορά, συντήρηση και αποθήκευση στο ψυγείο και στην κατάψυξη

Πιπεριές Φλωρίνης και πράσινες πιπεριές ή χρωματιστές;

Οι πράσινες πιπεριές, οι πιπεριές Φλωρίνης αλλά και οι πολύχρωμες πιπεριές είναι ένα πολύτιμο λαχανικό στην κουζίνα μας. Γενικά στην χώρα μας αγαπάμε περισσότερο τις γλυκιές από τις καυτερές πιπεριές. Οι καλλιεργητές δίνουν έμφαση σε αυτές τις ποικιλίες. Πιπεριές καλλιεργούνται κυρίως για μαζική παραγωγή στην βόρεια Ελλάδα την Κρήτη την Πελοπόννησο αλλά και σε όλη την Ελλάδα όλοι βάζουμε πιπεριές στο μποστάνι μας.

Οι πιπεριές στα φαγητά μας είναι το αγαπημένο λαχανικό που δίνει χρώμα, υγεία και νοστιμιά στα μαγειρέματα μας. Καθαρίζονται εύκολα μαγειρεύονται γρήγορα και στο ελληνικό τραπέζι τις αγαπάμε πολύ.

Πολλές και λαχταριστές οι συνταγές με πιπεριές σας προτείνω τις αγαπημένες όλων, κοτόπουλο με πιπεριές, πιπεριές γεμιστές με κιμά και ρύζι, τυροκαυτερή,  μπουρέκια με πιπεριές Φλωρίνης και φέτα, πιπεριές σαλάτα.

Πως διατηρούνται φρέσκιες οι πιπεριές; Αγορά και συντήρηση

Οι πιπεριές διατηρούνται φρέσκες για πολλές ημέρες. Χωρίς πλύσιμο τυλιγμένες σε χάρτινη σακούλα του μανάβη διατηρούνται από 1 εβδομάδα έως και 10 ημέρες χωρίς να αλλοιωθούν. Όλα εξαρτώνται από την κατάσταση της πιπεριάς κατά την αγορά της.

Οι φρεσκοκομένες πιπεριές έχουν καταπράσινο κοτσάνι είναι σκληρή η σάρκα τους λεία και γυαλιστερή.
Δεν πρέπει να έχουν χτυπήματα, βαθουλώματα, ζαρωμένη σάρκα η μαλακά σημεία. Και προσοχή στο κοτσάνι. Το καταπράσινο τρυφερό κοτσάνι της πιπεριάς μας δείχνει το πόσο φρέσκια είναι. Αυτό είναι σημάδι ότι θα διατηρηθούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι μετά την αγορά τους. Το χρώμα τους πρέπει να είναι έντονο και ζωηρό και να λάμπουν από φρεσκάδα.

Σε γενικές γραμμές να θυμάστε ότι οι πράσινες πιπεριές αλλά και πολύχρωμες στρογγυλές σε σχήμα καμπάνας πιπεριές διατηρούν την φρεσκάδα τους πολύ περισσότερο από τις πιπεριές Φλωρίνης.
Επίσης οι baby χρωματιστές πιπεριές διατηρούνται ολόφρεσκες με τον ίδιο τρόπο που διατηρούνται και οι μεγάλες για περίπου 1 εβδομάδα από την ημέρα που τις αγοράζετε.

Πως συντηρούμε τις πιπεριές στην κατάψυξη;

Οι πιπεριές στην κατάψυξη συντηρούνται μια χαρά για πολλούς μήνες. Αρκεί πριν τις καταψύξουμε να τις πλύνουμε καλά και να τις στεγνώσουμε πολύ καλά.
Είναι πολύ βασικό ότι πρόκειται να καταψυχθεί να μην έχει ίχνος υγρασίας επάνω του. Οποιαδήποτε υγρασία πάνω στα λαχανικά προκαλεί δημιουργία πάγου με αποτέλεσμα τα λαχανικά να «καίγονται» στην κατάψυξη.

Κόβουμε τις πιπεριές που θα επιλέξουμε ότι ποικιλία κι αν είναι, αφαιρούμε τους σπόρους και τις λευκές μεμβράνες. Κόβουμε στο μέγεθος που θέλουμε. Σε καρέ, σε λωρίδες σε μεγαλύτερα κομμάτια. Μπορείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε και διαφορετικά είδη πιπεριάς στην κατάψυξη. Απλώνουμε τις κομμένες πιπεριές πάνω σε απορροφητικό χαρτί ή σε καθαρή πετσέτα και τις στεγνώνουμε πολύ καλά ταμποναριστά. Τοποθετούμε σε σακουλάκια κουζίνας ανάλογα με τα μαγειρέματα που θέλουμε να κάνουμε.

Οι κατεψυγμένες πιπεριές μπαίνουν κατευθείαν στο φαγητό που θα τις χρησιμοποιήσουμε χωρίς να χρειάζεται να τις ξεπαγώσουμε από πριν. Οι κατεψυγμένες πιπεριές πρέπει να μαγειρευτούν άμεσα γιατί αν ξεπαγώσουν αποβάλουν υγρασία και είναι πολύ μαλακές. Οπότε πρέπει να βγάλετε από την κατάψυξη την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε και όχι παραπάνω.

Αφού βάλουμε τις πιπεριές στα σακουλάκια αφαιρούμε όσο περισσότερο αέρα γίνεται. Σφραγίζουμε τις συσκευασίες και αναγραφούμε ημερομηνία ψύξης.

Αν θέλετε μπορείτε να καταψύξετε και ολόκληρες πιπεριές για να γίνουν γεμιστές στον φούρνο. Σε αυτή την περίπτωση να ξέρετε ότι πιάνουν πολύ χώρο στην κατάψυξη γι’ αυτό να το καταψύξετε ολόκληρες πιπεριές μόνο αν έχετε μεγάλη κατάψυξη.

Ολόκληρες πιπεριές για γεμιστά στην κατάψυξη

Διαλέγουμε μετρίου μεγέθους πιπεριές. Τις πλένουμε και τις σκουπίζουμε πολύ καλά. Αφαιρούμε καπάκι φέτα πιπεριάς, όπως κάνουμε στα γεμιστά. Αφαιρούμε σπόρους και μεμβράνες. Τις βάζουμε σε δίσκο την κατάψυξη μαζί με τα καπάκια τους.
Αφού παγώσουν τελείως μετά από περίπου 1 ώρα στην κατάψυξη, τις τοποθετούμε σε σακούλες τροφίμων που κλείνουν αεροστεγώς. Αφαιρούμε τον αέρα από την συσκευασία και τις τοποθετούμε στην κατάψυξη.

Οι πιπεριές στην κατάψυξη διατηρούνται για πολλούς μήνες.
Όταν θέλουμε να φτιάξουμε πιπεριές γεμιστές όπως είναι παγωμένες τις γεμίζουμε με ρύζι και μυρωδικά όπως τα γεμιστά και κατευθείαν τις βάζουμε στο φούρνο.

Πιπεριές γεμιστές με τυρί στην κατάψυξη.

Από τα πιο νόστιμα φαγητά του καλοκαιριού είναι οι κόκκινες μακρόστενες πιπεριές γεμιστές με τυρί στο φούρνο.
Το καλοκαίρι που οι πιπεριές είναι στα καλύτερα τους μπορείτε να τις γεμίσετε κανονικά όπως σας γράφω στην συνταγή και αντί να τις ψήσετε μπορείτε έτσι όπως είναι γεμιστές οι πιπεριές να φυλαχτούν στην κατάψυξη.
Αφού παγώσουν τελείως διατηρούνται για πολλούς μήνες. Έτσι όταν τις χρειαστείτε όπως είναι οι κατεψυγμένες γεμιστές πιπεριές μπαίνουν κατευθείαν στο φούρνο ή στο τηγάνι για μαγείρεμα.

Μην αργείτε όταν οι πιπεριές είναι στην καλύτερη εποχή τους διατηρείστε τες για πολλούς μήνες στην κατάψυξη, έτοιμες για τα πιο νόστιμα μαγειρέματα χωρίς κόπο.

Μάθε για τις πιπεριές και τα διατροφικά τους στοιχεία.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται