Κέικ πορτοκαλιού

Αφράτο και αρωματικό κέικ πορτοκάλι με ζουμερή υφή και έντονο άρωμα πορτοκαλιού. Η τέλεια συνταγή για κάθε στιγμή της ημέρας.

Εύκολη
1:00

10 μερίδες

10 λεπτά

50 λεπτά

κεικ πορτοκαλιου - κεικ πορτοκαλι

Υλικά

Εξοπλισμός

Κόσκινο

Κόσκινο

Μίξερ χειρός

Μίξερ χειρός

Φόρμα

Φόρμα

Υλικά

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C, στον αέρα.
  2. Αλείφουμε με μαλακό βούτυρο μια στρογγυλή φόρμα για κέικ. Την πασπαλίζουμε με αλεύρι και τινάζουμε να φύγει η περιττή ποσότητα.
  3. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την ψιλή ζάχαρη με το ξύσμα πορτοκαλιού και τρίβουμε το μείγμα με τα δάχτυλα μέχρι να υγροποιηθεί η ζάχαρη και να γίνει κίτρινη από το ξύσμα – όσο περισσότερο το τρίψουμε τόσο πιο δυνατό άρωμα πορτοκαλιού θα έχει το κέικ.
  4. Ρίχνουμε τα αυγά, ένα ένα, χτυπώντας με το μίξερ χειρός για 4 λεπτά, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη, να αφρατέψουν και να
    φουσκώσουν τα αυγά.
  5. Όταν το μείγμα αποκτήσει πλούσια κρεμώδη υφή, προσθέτουμε το λάδι, το χυμό, τη σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε.
  6. Τέλος, ενσωματώνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι ανακατεύοντας απαλά μέχρι να απορροφηθεί τελείως από το αραιό μείγμα.
  7. Αδειάζουμε τη ζύμη μέσα στην έτοιμη φόρμα. Χτυπάμε ελαφρά τη φόρμα στον πάγκο για να φύγει ο εγκλωβισμένος αέρας και
    να ψηθεί ομοιόμορφα το κέικ.
  8. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου 50 λεπτά. Είναι έτοιμο όταν ροδίσει ελαφρά, φουσκώσει και στεγνώσει στο κέντρο.
  9. Προτού το βγάλουμε από το φούρνο, ελέγχουμε πάντα αν ψήθηκε σωστά βυθίζοντας στην καρδιά του τη λάμα ενός μαχαιριού – αν βγει στεγνή από ζύμη, είναι έτοιμο.
  10. Αφήνουμε το κέικ να σταθεί στη φόρμα του για 10-15 λεπτά και μετά το ξεφορμάρουμε σε σχάρα να στεγνώσει.
  11. Ζεσταίνουμε λίγη μαρμελάδα πορτοκάλι για να αραιώσει και αλείφουμε ολόγυρα με αυτήν το κέικ, όσο είναι ακόμη ζεστό, για να γυαλίσει
Απόρρητο