Υλικά
Εξοπλισμός
Κόσκινο
Μίξερ χειρός
Φόρμα
Υλικά
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C, στον αέρα.
- Αλείφουμε με μαλακό βούτυρο μια στρογγυλή φόρμα για κέικ. Την πασπαλίζουμε με αλεύρι και τινάζουμε να φύγει η περιττή ποσότητα.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την ψιλή ζάχαρη με το ξύσμα πορτοκαλιού και τρίβουμε το μείγμα με τα δάχτυλα μέχρι να υγροποιηθεί η ζάχαρη και να γίνει κίτρινη από το ξύσμα – όσο περισσότερο το τρίψουμε τόσο πιο δυνατό άρωμα πορτοκαλιού θα έχει το κέικ.
- Ρίχνουμε τα αυγά, ένα ένα, χτυπώντας με το μίξερ χειρός για 4 λεπτά, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη, να αφρατέψουν και να
φουσκώσουν τα αυγά. - Όταν το μείγμα αποκτήσει πλούσια κρεμώδη υφή, προσθέτουμε το λάδι, το χυμό, τη σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε.
- Τέλος, ενσωματώνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι ανακατεύοντας απαλά μέχρι να απορροφηθεί τελείως από το αραιό μείγμα.
- Αδειάζουμε τη ζύμη μέσα στην έτοιμη φόρμα. Χτυπάμε ελαφρά τη φόρμα στον πάγκο για να φύγει ο εγκλωβισμένος αέρας και
να ψηθεί ομοιόμορφα το κέικ. - Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου 50 λεπτά. Είναι έτοιμο όταν ροδίσει ελαφρά, φουσκώσει και στεγνώσει στο κέντρο.
- Προτού το βγάλουμε από το φούρνο, ελέγχουμε πάντα αν ψήθηκε σωστά βυθίζοντας στην καρδιά του τη λάμα ενός μαχαιριού – αν βγει στεγνή από ζύμη, είναι έτοιμο.
- Αφήνουμε το κέικ να σταθεί στη φόρμα του για 10-15 λεπτά και μετά το ξεφορμάρουμε σε σχάρα να στεγνώσει.
- Ζεσταίνουμε λίγη μαρμελάδα πορτοκάλι για να αραιώσει και αλείφουμε ολόγυρα με αυτήν το κέικ, όσο είναι ακόμη ζεστό, για να γυαλίσει









