Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΦΡΑΟΥΛΑ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΦΡΑΟΥΛΑ
Εκτέλεση
- Φτιάχνουμε πρώτα τη μαρέγκα.
- Στον κάδο της κουζινομηχανής βάζουμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι και προσαρμόζουμε το σύρμα (φουέ).
- Στη μεσαία ταχύτητα, χτυπάμε τη μαρέγκα μέχρι να κάνει απαλές κορυφές.
- Είναι προτιμότερο να χτυπάμε τη μαρέγκα για πολλή ώρα σε μέτρια ταχύτητα, γιατί διατηρεί τον όγκο της καλύτερα.
- Δυναμώνουμε την ταχύτητα, ρίχνουμε στη μαρέγκα βροχηδόν την κρυσταλλική ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα 1΄ να γυαλίσει καλά.
- Τέλος κοσκινίζουμε τη ζάχαρη άχνη και με σπάτουλα, απαλά, την ενσωματώνουμε στη μαρέγκα.
- Στρώνουμε λαδόκολλα σε 2 λαμαρίνες.
- Βάζουμε τη μαρέγκα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής ή της δίνουμε σχήμα με ένα κουτάλι.
- Σχηματίζουμε δυο δίσκους μαρέγκας με διάμετρο 22 εκ.
- Ψήνουμε τη μαρέγκα στους 100 βαθμούς C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, ώσπου να στεγνώσει καλά.
- Αφού ψηθεί, ξεκολλάμε τη λαδόκολλα και την αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει καλά.
- Η ψημένη μαρέγκα διατηρείται τραγανή για αρκετές ημέρες αν τη βάλουμε σε μπολ που κλείνει αεροστεγώς.
ΣΑΛΤΣΑ ΦΡΑΟΥΛΑ
- Διαλέγουμε μικρές ώριμες και σφιχτές φράουλες τις πλένουμε τις σκουπίζουμε και τις βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσουν καλά, ή αγοράζουμε κατεψυγμένες φράουλες.
- Με κοφτερό μαχαίρι σκίζουμε στα δύο τη βανίλια κατά μήκος κι αφαιρούμε τον καρπό με την λάμα του μαχαιριού.
- Σε μπολ ανακατεύουμε την ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το χυμό και τον καρπό της βανίλιας.
- Προσθέτουμε τις παγωμένες φράουλες και ανακατεύουμε καλά.
- Βάζουμε σε κατσαρόλα ρηχή σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να αρχίσει ο βρασμός.
- Χαμηλώνουμε κι άλλο την φωτιά και σιγοβράζουμε για 5′ μέχρι να δέσει ελαφρά η σάλτσα.
- Αποσύρουμε από την φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσει καλά.
- Σε πιατέλα ακουμπάμε τη μια μαρέγκα.
- Βάζουμε στην επιφάνεια μπάλες παγωτό φράουλα, ρίχνουμε λίγη σάλτσα φράουλα.
- Καλύπτουμε με την δεύτερη μαρέγκα. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα φράουλα.
- Πασπαλίζουμε με λίγη άχνη.
- Κόβουμε σε τρίγωνα την εύκολη αυτή τούρτα και σερβίρουμε αμέσως.
- Οι παγωμένες φράουλες βοηθούν ώστε τα φρούτα να κρατήσουν το σχήμα τους και να μην λιώσουν.
- Με αυτή την τεχνική παραμένουν ολόκληρες και μετά το βράσιμο.