Εκτέλεση
Φτιάχνουμε πρώτα τη μαρέγκα.
Στον κάδο της κουζινομηχανής βάζουμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι και προσαρμόζουμε το σύρμα (φουέ).
Στη μεσαία ταχύτητα, χτυπάμε τη μαρέγκα μέχρι να κάνει απαλές κορυφές.
Είναι προτιμότερο να χτυπάμε τη μαρέγκα για πολλή ώρα σε μέτρια ταχύτητα, γιατί διατηρεί τον όγκο της καλύτερα.
Δυναμώνουμε την ταχύτητα, ρίχνουμε στη μαρέγκα βροχηδόν την κρυσταλλική ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα 1΄ να γυαλίσει καλά.
Τέλος κοσκινίζουμε τη ζάχαρη άχνη και με σπάτουλα, απαλά, την ενσωματώνουμε στη μαρέγκα.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε 2 λαμαρίνες.
Βάζουμε τη μαρέγκα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής ή της δίνουμε σχήμα με ένα κουτάλι.
Σχηματίζουμε δυο δίσκους μαρέγκας με διάμετρο 22 εκ.
Ψήνουμε τη μαρέγκα στους 100 βαθμούς C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, ώσπου να στεγνώσει καλά.
Αφού ψηθεί, ξεκολλάμε τη λαδόκολλα και την αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει καλά.
Η ψημένη μαρέγκα διατηρείται τραγανή για αρκετές ημέρες αν τη βάλουμε σε μπολ που κλείνει αεροστεγώς.
Για τη σάλτσα φράουλα
Διαλέγουμε μικρές ώριμες και σφιχτές φράουλες τις πλένουμε τις σκουπίζουμε και τις βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσουν καλά, ή αγοράζουμε κατεψυγμένες φράουλες.
Με κοφτερό μαχαίρι σκίζουμε στα δύο τη βανίλια κατά μήκος κι αφαιρούμε τον καρπό με την λάμα του μαχαιριού.
Σε μπολ ανακατεύουμε την ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το χυμό και τον καρπό της βανίλιας.
Προσθέτουμε τις παγωμένες φράουλες και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε σε κατσαρόλα ρηχή σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να αρχίσει ο βρασμός.
Χαμηλώνουμε κι άλλο την φωτιά και σιγοβράζουμε για 5′ μέχρι να δέσει ελαφρά η σάλτσα.
Αποσύρουμε από την φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Σε πιατέλα ακουμπάμε τη μια μαρέγκα.
Βάζουμε στην επιφάνεια μπάλες παγωτό φράουλα, ρίχνουμε λίγη σάλτσα φράουλα.
Καλύπτουμε με την δεύτερη μαρέγκα. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα φράουλα.
Πασπαλίζουμε με λίγη άχνη.
Κόβουμε σε τρίγωνα την εύκολη αυτή τούρτα και σερβίρουμε αμέσως.
Οι παγωμένες φράουλες βοηθούν ώστε τα φρούτα να κρατήσουν το σχήμα τους και να μην λιώσουν.
Με αυτή την τεχνική παραμένουν ολόκληρες και μετά το βράσιμο.