Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ
Εξοπλισμός
Κόσκινο
Μίξερ χειρός
Φόρμα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ
Εκτέλεση
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
- Παίρνουμε το ξύσμα από τα 2 πορτοκάλια και ζυγίζουμε 100 γραμμάρια από το χυμό τους.
- Βουτυρώνουμε με 1 κ.σ. μαλακό βούτυρο μια φόρμα, με τρύπα στη μέση, με διάμετρο 25 εκατοστά και ύψος 7 εκατοστά.
- Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι να ντυθεί ομοιόμορφα και τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.
- Όλα τα υλικά, το βούτυρο, τα αυγά και το ξυνόγαλο (ή γιαούρτι) πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα.
ΜΕΙΓΜΑ
- Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι και το αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ βάζουμε το μαλακό βούτυρο.
- Χτυπάμε με το μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα να αφρατέψει το βούτυρο για λίγα δευτερόλεπτα.
- Προσθέτουμε την ζάχαρη σταδιακά και χτυπάμε για 2’-3’ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη στο βούτυρο και να κρεμώσει το μίγμα.
- Ένα ένα προσθέτουμε τα αυγά για να τα απορροφά το μίγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό.
- Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Δυναμώνουμε το μίξερ και χτυπάμε δυνατά για 1’ να εξουδετερώσουμε την μυρωδιά από το αυγό.
- Με σπάτουλα σκάβουμε το μπολ ώστε να ανακατευτούν τυχόν υπολείμματα που έχουν κολλήσει στα τοιχώματα του μπολ.
- Διαλύουμε την σόδα στον χυμό και τα προσθέτουμε.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο χαμηλό.
- Εναλλάξ ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το ξινόγαλο ή εναλλακτικά το γιαούρτι, ξεκινώντας πάντα με αλεύρι και τελειώνοντας πάντα με αλεύρι.
- Σταματάμε το μίξερ.
- Τέλος, προσθέτουμε το λάδι και απαλά ανακατεύουμε με μια σπάτουλα να ενσωματωθεί στο μείγμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα στην έτοιμη φόρμα.
ΨΗΣΙΜΟ
- Τοποθετούμε τη φόρμα στη κάτω σχάρα του προθερμασμένου φούρνου και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της φόρμας.
- Το βγάζουμε από το φούρνο.
- Αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά στη φόρμα και μετά το αναποδογυρίζουμε με προσοχή σε σχάρα να κρυώσει.
- Αφού κρυώσει το πασπαλίζουμε με άχνη ή εναλλακτικά το περιχύνουμε με λίγο απλό γλάσο ανακατεύοντας ζάχαρη άχνη και λίγες σταγόνες από το χυμό.
- Διατηρείται σκεπασμένο σε θερμοκρασία δωματίου για 4 μέρες.